РиТЕ Гацко извор еколошке катастрофе

Као да није довољна прашина и зрачење отвореног копа, Гацко већ мјесецима засипа пепео из димњака термоелектране.

Република Српска 24.06.2016 | 16:10
РиТЕ Гацко извор еколошке катастрофе
Грађани који немоћно, са стрепњом, гледају у дим на коме читају “канцер”, жале се једни другима да проблем нико од надлежних не схвата озбиљно и да њихов вапај нема ко да чује.

Руководиоци РиТЕ на питања новинара штуро одговарају стандардном флоскулом “да чине све што је у њиховој моћи да се ситуација стабилизује.”

Представници локалне власти очигледно не сматрају да је проблем вриједан њихове пажње, будући да се до сада нису оглашавали по овом питању.

Резултати рада еколошког инспектора у општини Гацко су једнаки нули.

Ако у самом Гацку изостаје видљивија реакција или притисак, како очекивати од становника, рецимо Приједора или Бања Луке, разумијевање за живот у подножју димњака који дневно у ваздух “избљује” хиљаду(!!!) тона пепела.

Проблем је настао када се прошле године прешло на “нови” угаљ, који се добија откопавањем из тзв. “Повлатне зоне”. Будући да је на малој дубини, његова експлоатација је лакша и јефтинија, али му је квалитет неуједначен уз велики постотак примјеса.

Сагоријевањем таквог угља ствара се пепео другачијих карактеристика од дотадашњег, који доводи до загушења приликом транспорта цјевоводима. Тада филтери у димњаку искоче, а сав пепео слободно одлази у ваздух.

Јавности није познат податак колико је пепела до сада отишло у атмосферу, али је и лаику јасно да се ради о еколошкој катастрофи. Земљиште, биљке, ријеке, у пречнику од 30-так или више километара су, у зависности од смјера и јачине вјетра, контаминирани.

Сезона кошевине је почела, па ће пепео бити и додатак исхрани стоке. Не смијемо заборавити да је Гацко и велики произвођач млијека и меса, који ће се наћи на рафовима широм Републике Српске и околних земаља, прије свега хрватског и црногорског приморја, па ће, посредно, посљедице, не знајући, “окусити” многи. Додуше, Гачани ће платити највећи цех.

Одлука да се експлоатише угаљ из “Повлатне зоне” коју је донијело актуелно руководство РиТЕ Гацко, у пепео је завила цијелу општину и проузроковала штете таквих размјера да се вјероватно не могу ни исказати у новцу.



Упркос томе, ваљда вођени девизом да се клин клином избија, умјесто да се мијења угаљ, у Управи РиТЕ одлучују да прошире експоатацију у зони кровинског угља.Ако је судити по досадашњим искуствима, пепела у Гацку неће фалити.

(Моја Херцеговина)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

грађанин

24.06.2016 14:16

Ово је страшно. Еколошка катастрофа и нико ништа. Општина ћути, републички органи ћуте. О Боже сачувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мека груда

24.06.2016 15:05

Катастрофа.Имали ико да спаси овај јадни народ у Билећким селима.Термоелектрана нас удави.Само се питам сметали ово иком другом?

ОДГОВОРИТЕ