Бијела куга заобишла само Бањалуку

У чак 61 локалној заједници у Републици Српској лани је забиљежен негативан природни прираштај. Обесхрабрујућа статистика заобишла је једино Бањалуку, гдје је рођено 2.100 беба, а 1.997 лица је умрло.

Република Српска 23.06.2016 | 19:30
Бијела куга заобишла само Бањалуку
Али, бијела куга није заобишла ни веће градове па су тако Бијељину прошле године "роде надлетјеле" 871 пут, а, насупрот томе, свијет су напустиле чак 1.443 особе.

Ништа боља демографска слика није забиљежена ни у Приједору, гдје је родитеље обрадовало 485 новорођенчади, а смрт је одвела 1.082 грађана.

Према подацима које је "Независним" уступио Републички завод за статистику, у мањим срединама ситуација је најалармантнија, па је тако лани у Доњем Жабару 29 лица преминуло, а рођене су свега двије бебе.

Исте године, у Источном Дрвару плач новорођенчета није се огласио ниједном!

У Калиновику, гдје по прелиминарним резултатима пописа живи 2.240 становника, прошле године рођене су само четири бебе, а у Пелагићеву, које броји око 7.300 становника, свега два пара проширила су породицу.

Коментаришући ове податке, Стево Пашалић, демограф, наглашава да се у Републици Српској од 1996. године повећава број локалних заједница са негативним природним прираштајем.

"То је посљедица свих демографских кретања, попут смањеног рађања, повећане стопе умирања, али и интензивних миграција, односно одласка млађих људи са неких простора, што се одражава и на нижу стопе рађања", појаснио је Пашалић.

Према његовим ријечима, БиХ је давно изгубила праг просте репродукције, а број рођене дјеце по жени је опадао.

"По жени се шездесетих година, статистички речено, рађало више од троје дјеце, а већ осамдесетих бројка пада испод 2,1, што је доња граница за просту репродукцију. Сада је то негдје на 1,3, а можда и ниже", рекао је Пашалић.

Милица Куриџа из мјеста Чађавица, код Рибника, мајка Катарине, Валентине и Андреја, које је родила у децембру 2011. године, истиче да је њој и њеном мужу Владимиру, али и осталој родбини, од тада сваки дан испуњен срећом.

"Одгајање тројки, наравно, подразумијева много обавеза, али је мајчинство најљепши животни позив. Имати дјецу је непроцјењива привилегија. Савјетовала бих омладини да не одлажу улогу родитеља јер су дјеца највеће богатство", истакла је Куриџа.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јт

23.06.2016 19:01

Треба направити сајт за спајање људи. За сад, постоје само сајтови за нудјење секса или су у питању преваре власника сајта да убере цланарину а о налазењу одговарајуцих лица супротног пола нема ни говора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

23.06.2016 20:49

НИЈЕ лоса идеја. Млади висе немају времена за класицни нацин зивота, и за своје упознавање из којег се радја ЉУБАВ а не само физицко задовољство кроз секс. О вредностима и знацају браке и породоци као бозанске установе на земљи и основне целије СВАКОГ народа и друства дјецу према узрасту треба уцити од вртица до факултета. Сада СРБи као и многи други народи који су напустили пут Господњи и који не зиве по Закону Бозијем ЗАКОНОМ ЗИВОТА ИЗУМИРУ ЗБОГ ТОГА. ЗЕМЉА ЈЕ ОНОГ КО НА ЗЕМЉИ ЗИВИ. СИПТАРИ СУ КОСОВИ ОСВОЈИЛИ СВОЈИМ НАТАЛИТЕТОМ АЛИ ТО НИЈЕ УРАЗУМИЛО СРБЕ КОЈИ ЗБОГ ТОГА УСКОРО МОГУ ДА ИЗГУБЕ И ПРЕСЕВСКУ ДОЛИНУ И СИПТАРИ У МИРУ ДА ДОДЈУ ДО НИСА!

Name

НОВО

24.06.2016 07:42

ТРЕБА ЉУДИМА СТВОРИТИ ПРЕДУСЛОВЕ ДА ОСНИВАЈУ ПОРОДИЦЕ И ДА НЕ БЈЕЖЕ ИЗ ОВЕ КВАЗИ ДРЖАВЕ У КОЈОЈ ЈЕ ВЕЋИНА ЉУДИ У КМЕТОВСКОМ ПОЛОЖАЈУ. ПРВО ОТЈЕРАТИ СВЕ ОВЕ ЛОПОВЕ НА ВЛАСТИ АЛИ У ЗАТВОР. ДОК СЕ ТО НЕ УРАДИ НИШТА ОД ПОВЕЋАЊА ПРИРАШТАЈА, СА ОВАКО ЗАОСТАЛИМ НАРОДОМ, МИСЛИМ ДА ЈЕ ТО НЕМОГУЋЕ, ЗАТО ИЛИ ТРПИТЕ ИЛИ БЈЕЖИТЕ ОДАВДЕ

Name

Беба

24.06.2016 11:45

Шта ми значи сајт за спајање када ја имам троје дјеце, а немам право на дјечији додатак.

ОДГОВОРИТЕ