Да ли бисте могли да живите као јапански минималисти?

Фумио Сасаки има три кошуље, четири пара панталона, четири пара чарапа, нешто мало посуђа и мајушну собу с купатилом у Токију. И то не зато што нема новца - господин Сасаки је уредник интернет-портала с врло пристојном платом.

Занимљивости 23.06.2016 | 08:28
Да ли бисте могли да живите као јапански минималисти?
Овај 36-годишњак, некада страствени колекционар књига, музичких албума и филмова, својевољно је прихватио аскетски начин живота у духу зен-будизма по принципу "мање је више", пише "Гардијан".

“Стално сам размишљао о томе шта ми недостаје, шта још треба да купим”, каже Сасаки, који је пре две године већину својих ствари или продао или поделио пријатељима.

“Након што сам мање времена трошио на куповину и чишћење, остало ми је више времена за путовања и дружење с пријатељима. Постао сам много активнији и срећнији”, каже он.

И његов колега Катсуја Тојода прихватио је исти стил живота:

“Постао сам минималиста како би на површину избиле ствари које су заиста важне у животу”, каже Тојода.

Он је додатно објаснио да прави циљ овог "минимализма" није избацивање сувишних ствари из живота, колико добијање времена (и новца) за оно што у чему заиста уживамо, што су у његовом случају путовања.

Осим тога, све има и практичну страну. Наиме ,у земљи коју редовно погађају снажни земљотреси, између 30 и 50 одсто повреда и смртних случајева у домовима догоди се због намештаја који пада. У оваквим собама тих проблема нема, закључује Тојода.

Да ли бисте ви могли да живите таквим животом?


Б 92
фото: yоу тубе

Коментари / 0

Оставите коментар