Је ли Мостар у НДХ или у Босни и Херцеговини?

Иако је Представничко вијеће Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине недавно већином гласова подржао иницијативу делегата Дениса Бећировића о укидању назива улица у Мостару названих по званичницима усташког режима, међу неким невладиним организацијама у том граду влада песимизам да ће та одлука државног Парламента икада бити проведена.

Босна и Херцеговина 23.06.2016 | 07:08
Је ли Мостар у НДХ или у Босни и Херцеговини?
Подсјећања ради, Мостар је један од ријетких градова на подручју бивше Југославије у којем и више од 20 година након протеклог рата четири улице носе имена по високо рангираним званичницима усташког режима такозване Независне државе Хрватске (НДХ).

Из удружења бораца и антифашиста из Другог свјетског рата још подсјећају да Мостар, на жалост, није усамљени случај, те да и у другим мјестима у БиХ, поред улица, и неке јавне установе носе називе по идеолозима фашизма.

Уочи гласања у Представничком вијећу Парламента БиХ о томе да се у Мостару укину називи улица по званичницима фашистичке НДХ – Мили Будаку, Јури Францетићу, Анти Вокићу и Младену Лорковићу - делегат Социјалдемократске партије (СДП), Денис Бећировић је саопшио: "Очекујем, дакле да БиХ напокон покаже да припада Европској унији и да је и ова земља утемељена на антифашистичким вриједностима".

Како су потом саопшили из СДП-а, иницијатива је прошла, али њу нису подржали делегати Хрватске демократске заједнице (ХДЗ БиХ) и Српске демократске странке (СДС).

Одлуком се налаже градским властима Мостара да у најкраћем року укину непримјерене називе улица у Мостару.

Подсјетимо, називе улица по званичницима НДХ дало је средином деведесетих тадашње Опшинско вијеће Мостара у тзв. западном дијелу града, којег је контролисало Хрватско вијеће обране (ХВО).

Након рата, у два мандата Градско вијеће Мостара је имало посебну комисију за измјену назива тих улица, али то никада није учињено.

Одлуку Представничког вијећа Парламента БиХ поздравио је Сеад Ђулић, предсједник Удружења бораца и антифашиста Народноослободилачког рата у Мостару.

"Крајње је вријеме да немамо осјећај, и ми који живимо у Мостару и сви који дођу у Мостар, да је Мостар у Независној држави Хрватској; да коначни имамо осјећај – бар по тој једној ситници, много је других крупних ствари по којима то имамо осјећај да смо у 'Ендехазији' – али да ипак ово јесте Босна и Херцеговина", рекао је Ђулић.

Међутим, сада је питање хоће ли одлука Парламента БиХ бити проведена?

У писаном одговору за РСЕ, из Градске управе су навели да је то искључива надлежност Градског вијећа.

У ранијој писаној изјави, уз остало су навели да је ријеч о политикантској иницијативи, те да је градоначелник Мостара Љубо Бешлић – иначе из ХДЗ-а БиХ – два пута званично предлагао промјену спорних назива улица, али да ту промјену нису хтјели управо они који су сада накнадно дошли памети.

С друге стране, тадашњи члан Градског одбора СДП-а Мостар, Анер Жуљевић, тврди да приједлози градоначелника Бешлића у то вријеме нису прошли јер се у суштини условљавало укидање усташких назива улица промјеном имена Улице маршала Тита.

"За нас је апсолутно неприхватљиво доводити у контекст фашистичке идеологе и Јосипа Броза Тита, као највећег антифашисте и лидера који је стајао иза тог покрета", истакао је Жуљевић.

Директор Омладинског културног центра "Абрашевић", Владимир Ћорић, подсјећа најприје да Мостар већ четири године нема Градског вијећа.

Подсјетимо, у том граду већ осам година нису одржани локални избори због политичких неслагања око изборних правила водећих хрватских и бошњачких странака.

Ћорић каже да је непредвидиво хоће ли одлука Парламента БиХ бити проведена.

"Не постоје никакви механизми, уз помоћу којих ви можете натјерати да се имплементирају одређене одлуке. Ево то видимо константно, нешто што се донесе на федералном нивоу, не имплементира се на жупанији или се не имплементира на локалном нивоу, тако да је ово још само један у низу показатеља како живимо у претполитичком друштву", објаснио је Ћорић.

"Не видим како ће се провести у пракси, јер Градско вијеће не функционише већ годинама, осим као градоначелник – пошто има заиста велике овлашћења – може лично да нареди промјену назива тих улица, а најбоље би било при томе да покаже добру вољу, не условљавајући то било чиме", додао је Роберт Јандрић, из организације младих антифашиста по имену Антифа.

Сеад Ђулић, међутим, истиче да се у иницијативи делегата Дениса Бећировића није требао спомињати само Мостар.

"Зашто није у ту одлуку о Мостару додао одлуку и о бројним другим називима, не само улица, него и школа које носе име на територији цијеле државе, људи који не заврјеђују да буду споменути у оваквом друштву какво Босна и Херцеговина гради?", упитао је Ђулић.

(РСЕ)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

мики

23.06.2016 05:57

Само напред и растурити тзв БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

23.06.2016 06:19

Мики, нису могли топовима, неће моћи ни тастатуром!

Name

мики

23.06.2016 07:22

Никад висе оног Мостара..не зиви у заблуди..

Name

Мостар

23.06.2016 07:31

@Мики - Само изволите!

Name

ре Мостар

23.06.2016 08:11

Па ви сте растурени не може више и боље. Ево један примјер: Од рата на овамо нема нити један склопљен ''мултиетнички'' брак, нити је свадбена колона прелазила из једног у други дио града.

Name

Србин

23.06.2016 12:59

Босна и Херцеговина Не постоји

Name

ре Србин

24.06.2016 04:00

Србине ,јел Босна не постоји зато сто је ти не волиш. Постоји итекако постоји јер око 80% Муслимана Срба и Хтвата воли Босну а ви сто је неволите имате 4 стране свијета па куд који мили моји.

Name

Саја

23.06.2016 06:02

Јесте МОстар је у НДХ и сви који мисле другачије су политички неписмени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

23.06.2016 06:21

Сајо душо, неће успјети чак и уз Додикову свесрдну помоћ!

Name

Метеор

23.06.2016 06:34

Хаха, Сајо, провокације ти неће успјети :)

Name

Мостар

23.06.2016 06:17

Да би промјенили називе улица усташких "достојанственика", ХДЗ је тражио да се преименују улице назване по антифашистима као: Титова, Гојка Вуковића, Ивана Крндеља, Гаше Палавестре............У свом усташлуку, преименовали су и улице које немају везе са антифашистима као: Хусињске буне, Матије Губеца, Алексе Шантића........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРВЕНИ МОСТАР

23.06.2016 06:31

МА НЕ ,ТО ЈЕ ЦРВЕНИ МОСТАР.КО ЈЕ КОГА ЛАГАО УПОРНО 50 ГОДИНА И САД КАО ПРИЧА О ДЕМОКРАТИЈИ.ОГАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

23.06.2016 06:46

Једва цекам да подјеле ту Босну већ једном, као Југославију јер све три народности то заслузују, боља би била будућност омладине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

23.06.2016 07:07

Одлично Јанез, само треба Додик да распише референдум...... па кад дође на ред.

Name

Ре мики и Словенац

23.06.2016 07:20

Драги примитивци погледај те мало у назад па цете видети да то нису ни васи преци дозивели па неце те ни и васи наследници. Зеље су једно а стварност увек била несто друго. Јб

Name

за мостар

23.06.2016 08:21

Јасно је нама што ви навијате за Додика , па он боље ради за Хрвате и од Туђмана , видјеће то крајишници али мало касно .

Name

Драган

23.06.2016 07:10

Важно је да се у Сарајеву слави побједа Хрватске,а Србију мрзе.И онда хоће суживот!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Драгане

23.06.2016 07:51

Ја нисам цуо да се слави у Сарајево за Хрвацку у граду са 95% Босњака 0,2 % Хрвата и 3,5 % Срба. Али како сам цуо да Хрвата висе од 400 хиљада висе у БиХ нема. Босњаци полако остварју свој сан у Федерацији.

Name

Цццц

23.06.2016 07:43

Кад видим коментаре, није ни цудо у каквом смо стању... Дабогда нам било јос горе, па се мозда тад опаметимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

23.06.2016 07:50

Страсно! не знају назват улице по финим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.06.2016 08:07

Како је у ''мултиетничком'' Сарајеву. Сви пријератни називи улица су замијењени са ''врло значајним именима'', само нека нису Српска.

Name

Хисторy

23.06.2016 09:28

Наравно да је Мостар српски град од оснивања,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историја

23.06.2016 14:12

Јесте Мостар је српски град посебно откада се у њега вратио владика Григорије, који и поред толико прикупљених средстава није успио да обнови Саборни храм. На другој и трећој страни подигнуто је заиста доста џамија и катедрала, а Срби се моле Богу под ведрим небом, а заборавља се да је рушење цркве у Мостару и спаљивање манастира у Житомислићу покренуло лавину рушења вјерских објеката.

Name

Јааа

23.06.2016 10:14

И сад на ЕУРО навијај за комшијску Хрватску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

23.06.2016 16:51

Цитајуци коментаре,примјети се да је сваки десети коментар нормалан сто знаци да смо прилицно болесно друство које треба хитно лијецити док није касно.

Name

Мики

23.06.2016 21:16

Мостара има и бит ће. У њему живе Мостарци без обзира на нацију и вјеру Тренутно су у замци националиста али ће се време промијенити Ни једна неправда није вјечно трајала. Поздрав нормалним људима за оне друге ме није брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да и не

23.06.2016 21:42

Нпр. Милету не смета јер му Човић увијек прискочи у помоћ.. Тако да,због виших интереса, на једно око зажмирите због улица а на друго због спаљене Саборне цркве у Мостару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МИКИ

27.06.2016 07:34

МОСТАРА ИМА И БИЋЕ! У ЊЕМУ ЖИВЕ МОСТАРЦИ-МЕЂУ КОЈИМА НЕМА СРБА? ДОСТА МИ ЈЕ ГРАЂАНА И ГРАЂАНКИ!

ОДГОВОРИТЕ