Још нема истине о отетим рударима

Полагањем венаца на ''''Споменик Истине'''' у Косовској Митровици, чланови породица и Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохијие обележили су данас 18 година од првог масовног киднаповања Срба на КиМ када су отети радници површинског копа Белаћавац, код Обилића, у саставу Електропривреде Србије.

Србија 22.06.2016 | 14:05
Још нема истине о отетим рударима
На овај начин одали су пошту свим страдалима и несталима пре, током и после сукоба на Косову и Метохији.

Координатор Удружења породица киднапованих и несталих са КиМ Милорад Трифуновић истакао је да се ни након пуних 18 година не зна истина о несталим рударима са копа Белаћевац.

Њихови киднапери имају име и пезиме, рекао је Трифуновић, додајући да су многи препознати и именовани, али да нико не слуша глас чланова породица киднапованих и несталих.

''''Онај ко се на данашњи дан родио, слави пунолетство. И наша несрећа данас је пунолетна, као и наше безнађе. Од данас имамо право гласа па ће нас ваљда, сад кад смо постали пунолетни, неко уважити и чути'''', казао је Трифуновић.

"За тако незапамћен злочин правда мора да постоји и нећемо допустии да прођу некажњено. О оваквим злочинима немамо право да ћутимо и нико нема право да нас ућуткује, да очекује бољу будућност, или право помирење на овим просторима све док се не обелодане злочини, осуде и казне организатори, налогодавци и извршиоци истих'''', нагласио је Трифуновић.

Радмили Шапић из Звечана је 9. јуна 1998. године киднаповано пет чланова породице - мајка, отац, брат од стрица, стрина и сестра од стрица.

Киднаповани су на свом кућном прагу у месту Леочина код Рудника.

Те године у октобру пронађене су њихове ствари, али од њих пуних 18 година нема ни трага ни гласа.

Радмила више и не очекује да ће се сазнати истина о њеним најмилијима.

''''Куће су спаљене, све је изгорело, нема нигде ништа, ишли смо више пута у обилазак, споменици, гробља, све је уништено. Када би сад неко отишао тамо, не би могао да препозна где су биле куће, где се живело'''', казала је Шапић додајући да нема никаква очекивања да ће сазнати праву истину о судбини својих најмилијих пошто се пуних 18 година ништа о њима не зна.

Девет радника ЕПС-а и један који је тог дана требало да заснуије радни однос нестали су 22. јуна 1998. године.

На КиМ је убијено 57, а киднаповано је 27 српских радника Електропривреде.

Чланови породице киднапованих и несталих који су се данас окупили код ''''Споменика Истине'''' носили су паное са сликама несталих као и транспарент на коме је писало ''''57 убијених и 27 киднапованих српских радника Електропривреде - Да ли је ико одговоран?''''.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Саша

22.06.2016 12:08

Никад заборавити, никад опростити. Догодине у Приштини.

ОДГОВОРИТЕ