У јавним предузећима посао и без конкурса

Јавна предузећа у Републици Српској немају законску обавезу да расписују јавне позиве за запошљавања радника, што већина директора користи да прими колико жели радника.

Република Српска 21.06.2016 | 22:31
У јавним предузећима посао и без конкурса
Због ове рупе у закону, јавна предузећа имају прекомеран број запослених. Само је у предузећима Електропривреде Републике Српске запослено близу 9.000 радника, у Шумама више од 4.500, Железницама Републике Српске око 3.200, те Поштама Српске око 2.200. То је близу 20.000 радника, не рачунајући оне који раде у јавним предузећима на локалном нивоу, за које се не зна тачно колико радника запошљавају.

Поуздано се не зна ни колико је радника вишак, што директори такође користе као алиби за нова запошљавања. Примера ради, оптималан број радника у ЖРС је 2.650, што значи да је тренутно вишак око 550 запослених.

Ристо Марић, директор „Шума Републике Српске“, признаје да у овом предузећу, од када је он именован на функцију, не расписују конкурс при запошљавању нових радника.

- Разлог је специфичност производње у шумарству. Управа предузећа се одређује према захтевима шумских газдинстава који имају потребу за новим радницима. Углавном одобравамо запошљавање радника на одређено време - каже Марић.

По Закону о републичкој управи Републике Српске, обавезу да објаве јавни конкурс за пријем радника имају сва министарства у Влади, републичке управе, међу којима су Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове, Пореска управа, Инспекторат, Цивилна заштита, Републички девизни инспекторат и Републичка управа за игре на срећу, као и управне организације у које спадају републичке агенције, секретаријати, заводи и дирекције.

- То се, међутим, не односи на јавна предузећа где запошљавање зависи од управних и надзорних одбора који дају сагласност за запошљавање на захтев директора. Због тога у јавним фирмама влада шаренило па неке расписују конкурс, а неке не. Оне које распишу јавни позив проводе га по интерним правилима, сами именују комисију и тако углавном утичу на избор радника - каже Александар Радета, директор Агенције за државну управу Републике Српске.

Додаје да би запошљавање у државним фимама требало законски регулисати, како би правила била јединствена за све, што је један од циљева Реформске агенде.

Радета напомиње да се у државној управи нико не може запослити, иако постоји упражњено место, ако то није предвиђено кадровским планом те ако није одобрен новац и добијена сагласност Владе Републике Српске, што није случај са јавним предузећима.

Томислав Врховац, председник Синдиката управе, каже да сви прстом упиру на запослене у органима јавне управе, док нико не контролише запошљавање радника у јавним предузећима, где има вишка радника и где су плате веће него у јавној управи.

- Правила би требало да буду иста за све, и у том смеру треба да се мењају законски прописи. Јавна предузећа имају подршку државе и зато запошљавање мора да буде транспаретно - истиче Врховац.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рада врањесевиц, дом,социјална установа

21.06.2016 20:47

У Дому Рада Врањесевиц запослена цура на непостојеће радно мјесто референта за донације. Цура завршила на ПМФ смјер просторно планирање. Њена плата далеко премашује онај јадни износ који се реализује као донација. Значи, без конкурса, без упланираног радног мјеста, без икаквог ефекта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

21.06.2016 21:06

Срамота је ста се ради по јавним предузецима То су легла лоповлука сваке врсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

21.06.2016 22:25

Кад ћемо продати Електропривреду да мало закрпимо рупе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој ти

22.06.2016 10:15

Зато се и гура у милионске дугове.

Name

ИХ

21.06.2016 22:26

Да је само та цура. Хиљадама се прима пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

21.06.2016 23:21

Много вазно, па и у влади и осталим реп. органозацијама кад распису конкурс, унапријед се зна за кога је. Тако је то код нас, скола и знање нису предност. Није ни странка сама по себи вец ко стоји иза тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Природни закон

22.06.2016 00:44

Све и једно јавно предузеце је губитас. Сви запослени у њима, од портира до директора, удомљени су. О послу немају благе везе, слузе резиму као гласацка масина. Медјутим, могу како хоце али не и докле хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

22.06.2016 06:33

Дјелимицно тацно....ал има и неистомиаљеника који раде у ј.п...вјеруј ми....ја сам један од тих...

Name

брчак

22.06.2016 05:50

Та политика запошљавања се управо одвија и код нас у Брчко Дистрикту у ЈП.Комунално и Здравство,само се примају преко Везе и доброг Џепа.

ОДГОВОРИТЕ