Расипништво: Бањалука сија као Лас Вегас

Док грађани воде рачуна о сваком киловату, у објектима Градске управе, јавним предузећима, школама, културним установама и спортским објектима, сија као у Лас Вегасу.

Република Српска 21.06.2016 | 22:42
Расипништво: Бањалука сија као Лас Вегас
Бањалука годишње штеди само сат времена, и то када угаси свјетла током акције “Сат за планету Земљу”. Осталим данима, “заборављена” свјетла остају и преко ноћи, а гријалице и клима уређаји раде и у просторијама које имају централно гријање.

Подаци о троструко већој потрошњи од европског просјека и изузетно ниској енергетској ефикасности јавних објеката у Бањалуци, те забрињавајућем загађењу околине, наведени су у Акционом плану енергетске ефикасности који ће у четвртак разматрати Скупштина града.

Секретар Покрета потрошача Републике Српске Драгован Петровић расипничко понашање у градским институцијама упоређује са просјечним домаћинством у којем се гледа на сваку марку, па се често пере и куха само ноћу, када је струја јефтинија.

"Чиновници су неодговорни, јер знају да ће све што потроше неко други платити. Када би их послодавац за расипање кажњавао новчано, као што је случај у Њемачкој, не би било тако", каже Петровић.

Игор Калаба из Центра за животну средину сматра да су и за расипништво и за катастрофалну енергетску ситуацију одговорни руководиоци.

"Вишедеценијски лош менаџмент је већи проблем од изговора који најчешће чујемо: да за унапређење енергетске ефикасности нема новца", каже Калаба.

Да мањак пара није увијек највећи проблем, додаје Калаба, свједочи и примјер Центра за предшколско образовање и васпитање. Центар за животну средину је бившој директорки вртића Наташи Радуловић нудио да им обезбједе донацију за уградњу соларних колектора који би гријали воду у вртићима, а касније би им омогућили и “утопљавање објеката”.

"Одговорили су да немају времена за нови пројекат, иако бисмо ми реализовали већину активности", каже Калаба.

За расипање струје, топлотне енергије и других ресурса, надлежни у Градској управи смислили су соломонско рјешење: планирају да ангажују “енергетске менаџере”.

Њихов посао би, како се наводи у Акционом плану, била “примјена низа контрола и праћење рутине, и једноставне и софистициране, управљање потрошњом енергије строго у складу са потражњом и избјегавање непотребног коришћења”.

У Покрету потрошача кажу да је то чиста глупост, јер значи да ће Град на буџетске јасле натоварити додатне службенике чији ће посао бити да иду за колегама и гасе свјетла и гријалице.

Осим енергије, у Бањалуци се бјесомучно расипа и вода.

Према подацима “Водовода” свако од нас троши у просјеку 430 литара воде дневно, што, помножено са бројем становника, даје цифру од импресивних 86 милиона литара дневно.

У ову бројку урачунато је и 40 одсто губитака на мрежи, што у литрима износи 34,4 милиона.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Пасха

21.06.2016 19:33

Овце плацају

ОДГОВОРИТЕ
Name

постало од села

21.06.2016 19:49

Слило се село у град и ево ти га. Свијетли, да се не удари на змије у центру Бањалуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

21.06.2016 21:38

Овце хмммм размисљам каква би овца без свјетла попут тебе издрзала ..... Сваки град је лијеп а то сто је Бањалука или неки др град освјетљен онда размисли сто твој не сија сигурно си ти бирао на изборима ко це у твој град сијали це стављати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ће вама угодити

21.06.2016 23:14

Кад не свијетли, онда смо у мраку, кад свијетли онда трошимо струју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

22.06.2016 04:35

Бањалука сија а Баја се цесља ПО НОВЦАНИЦИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

22.06.2016 10:01

Дај Бозе да свијетли и БН и цијела РС ко аеродромска писта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

22.06.2016 10:41

Па сваки град свијетли ста вам је људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

неки би да је рс у мраку

22.06.2016 11:28

Нека сија наса РС на све 4 стране свијета од БЛ преко БН и С.СА до ТБ.

ОДГОВОРИТЕ