Цијело село оптужено због "крађе шуме"

Котор Варош је мјесто које потреса афера „Шуме“. Готово једно цијело село је оптужено за организовани и привредни криминал – крађа шуме,јавља репортер БН телевизије из овог мјеста.

Република Српска 21.06.2016 | 21:00
Цијело село оптужено због "крађе шуме"
  1. Мјештани тврде да им је све било одобрено од Шумског газдинства ’’Врбања’’ Котор Варош. Међутим, због сакупљања шумског отпада пријете им кривичне пријаве. 

Село Раштани - општина Котор Варош. 30 домаћинстава оптужено за крађу шуме. Мјештани тврде да су добили одобрење од Шумског гзадинства Котор Варош да купе огранке и носе кући. Прича у међувремну добија неочекивани обрт.

Ради се о крађи, барем је тако утврдила Шумарска инспекција. Мјештани кажу да су преварени и обманути. 

У позадини цијеле приче је, како сазнајемо - политика. Поједини мјештани који нису жељели пред камеру због страха да не остану без посла, кажу да им је руководство Шумског газдинства дало зелено свијетло да купе шумски отпад у замјену за глас на изборима.

Пред камером то нико не жели да призна, нити да открије имена оних који су дали дозволу.

О свему је обавјештена и локална Полицијска станица. Случај је стигао и до бањалучког ЦЈБ.

У Котор Варош данас је дошао и инспектор бањалучког центра. Саслушао је мјештане, а одговорност тек треба да се утврди.

Начелник општине Котор Варош је на страни мјештана, али није Закон. Вјерује да је највећи проблем то што су мјештани потписали записнике приликом претреса дворишта.

Дарко Шебић признаје да је дозволу за прикупљање огранака добио од Шумарије. Зашто у Шумарији то сада не желе да признају – не зна.

Директор Шумског Газдинства „Врбања“ Далиборка Керезовић, која је иначе члан општинског одбора ДНС-а Котор Варош, није била на састанку, нити било ко из Шумарије, иако им је упућен позив.

Директорицу смо потражили, али нисмо је затекли на радном мјесту.
На састанак са мјестанима, начелником и полицијом није дошао нико из Инспектората.

Оно што је очигледно јесте да је у изборној години све могуће па и да се кривично одговара због сакупљања грања.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

шумар

21.06.2016 19:32

Изборна година је. Сада ће ђокићеви и додикови полтрони ћопати па ће опет шуме у минус.Јадна ли је шума са оваквим стручњацима, све најгори на најодговорнијим позицијама од газдинстава па све до дирекције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масловарцанин

21.06.2016 21:12

Нико од нас нема храбрости да казе јавно да су нам Дали да возимо дрва Али уз услов да гласамо за ДНС И директорицу сумарије то је тразио сумар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мота

21.06.2016 21:43

Сад се сви праве блесави, људи из сумарије су пролазили пет мјесеци и гледали како људи купе гране и праве њима услугу да им поспреме хаос који је остао по суми, кад је све готово пису им казне. Јос је испало да су мјестани покупили прву класу, а изводац радова трецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

21.06.2016 22:36

Ако гласају за СНСД онда ће поцепати записнике и ником ништа .

ОДГОВОРИТЕ