Србија отвара поглавља преговора до 30. јуна

Србија би могла да 30. јуна отвори нова поглаваља у приступним преговорима са ЕУ, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Србија 21.06.2016 | 16:02
Србија отвара поглавља преговора до 30. јуна
У бриселским дипломатским круговима наводе да би све техничке процедуре око усаглашавања Нацрта заједничке преговарачке позиције ЕУ за поглавља 23 и 24 могла да се заврше у оквиру Радне групе Савета за Западни Балкна (ЦОЕЛА) најкасније до понедељка следеће недеље.

"Зелено светло" за отварање поглавља би, без расправе, могло да буде усвојено на сасатнку амбасадора земаља чланица ЕУ (ЦОРЕПЕР) који се састају у среду 30. јуна.

“Могуће је да истог дана поподне буде огранизована и Међувладина конференција на којој би се отворила нова поглавља са Србијом”, изјавио је за Тањуг неименовани дипломата у Бриселу.

Усаглашавање заједничке преговарачке позиције за поглавље 23 у преговорима са Србијом у овом тренутку налази се на агенди радне групе Савета ЕУ за Западни Балкана.

Како Тањуг сазнаје из европских дипломатских извора последњих дана радило се на усаглашавању постојећег нацрта текста са затхевима које су изнеле Хрватска, Румунија и Бугарска, а који се у највећој мери односе на прва националних мањина.

Истовремено, у Бриселу је позитивно оцењена Декларација о унапређењу односа и решавању отворених питања које су премијер Србије Александар Вучић и председница Хрвтске Колинда Грабар Китановић потписали јуче у Суботици.

Наводи се да би управо тај договор највиших српских и хрватских званичника требало да да замах и постизању консензуса неопходног за отварање нових поглавља у преговорима Србије о чланству у ЕУ.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар