Историја Европе би могла да крене уназад

Ако Британија буде гласала за напуштање ЕУ, то може да покрене процес осипања структура на којима је изграђена Европа послије Другог свјетског и Хладног рата.

Свијет 21.06.2016 | 09:50
Историја Европе би могла да крене уназад
То наводи Ројтерс у анализи посвећеној предстојећем референдуму.

Британска агенција стога констатује да би историја Европе могла да крене уназад.

Чак и ако Британци буду гласали за останак у ЕУ, насљеђе болне дебате, растући тренд националних референдума о питањима Уније и расположење против глобализације и интернационалнизованих елита с обје стране Аталантика неће у скорије вријеме изблиједити, наводи се у Ројтерсовој анализи.

“Колико далеко и брзо се зараза може раширити у случају Брегзита, нико не може предвидјети, али немојте очекивати да ће се то зауставити на само једној земљи која се удаљава од ЕУ”.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск, историчар и бивши пољски премијер који се противио комунистичкој владавини у источној Европи и борио се за улазак у ЕУ, прошле недјеље је упозорио да би Брегзит “могао да буде почетак деструкције не само ЕУ, већ и цјелокупне западне политичке цивилизације”.

Шеф Форин офиса Филип Хамонд поручио је да би излазак Велике Британије из ЕУ био неповратан и да би земља могла поново да се придружи блоку само под условима који би за њу били неприхватљиви.

“Порука коју покушавамо да пошаљемо Британцима јесте да је то неповратан процес – ако одлуче да изађу, више нема повратка”, рекао је Хамонд новинарима пред почетак састанка шефова дипломатија у Бриселу.

Посљедње анкете показују да више Британаца, 53 одсто, подржава останак у ЕУ, док је 47 одсто за излазак из Уније.

То су подаци агенције за друштвена истраживања “НатЦен”, а анкета је обављена у периоду од 16. маја до 12. јуна. У њој је учествовало 1.632 испитаника.

У међувремену, британска штампа наставља да се опредјељује за неку од страна.

Посљедњи у низу је “Дејли телеграф” који се приклонио изласку из ЕУ и позвао гласаче да у уторак штиклирају “леаве”.

Референдум о судбини Британије у ЕУ одржава се у четвртак, 23. јуна.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар