Анализа, видео - Жријеб за ЛЕ: Да ли Партизан треба да страхује?!

Бугарима десет комада, Пољаци у Европи не знају како се пролази даље! Славија игра неефикасан фудбал, у Заглебију српски дефанзивац и некадашња жеља црно-белих.

Фудбал 22.06.2016 | 00:00
Анализа, видео - Жријеб за ЛЕ: Да ли Партизан треба да страхује?!
Опрез јесте мајка мудрости, међутим, ни Славија из Софије, поготово Заглебије из Лубина немају тако јаке адуте да би фудбалерима Партизана клецала колена ко год им изађе на црту у другом колу квалификација за Лигу Европе.

Црно-бели су појам и за бугарског и за пољског представника кад се поведе прича о учинку у УЕФА такмичењима и са те стране - плус по потезима које вуку у прелазном року - не би смели да имају проблема да изборе пласман у наредну рунду. Без обзира што у почетним коментарима навијача на друштвеним мрежама, па и самих људи из Хумске 1 доминира обазривост.

Ако је до традиције Парни ваљак може да рачуна на позитиван исход евентуалног двомеча са Славијом. У једином досадашњем окршају са тимом из Софије демонстрирао је силу, тако што је у првој рунди некадашњег УЕФА купа, у сезони 1988/1999 прошао даље укупним резултатом 10:0. Пукле су петарде и у Београду (Батровић двапут, Владислав Ђукић, Вокри, Милоња Ђукић) и у Бугарској (Вокри, Ђорђевић, Греков аутогол, В. Ђукић, М. Ђукић).



После тога Славија никад није имала ни приближно запажене резултате у Европи, као, на пример, две деценије раније, кад је сезону 1966/1967 завршила поразом у полуфиналу Купа победника купова. Ни на домаћој сцени не могу тамошњи црно-бели да се похвале богзна каквим резултатима. Били су седам пута прваци (од тога чак шест пре или за време Другог светског рата), последњу титулу освојили пре 20 година и од тад до четврте позиције у претходном првенству само једном били трећи. Никад боље од тога.



На клупи су некад седели српски стручњаци Жарко Оларевић, Миодраг Јешић и Ратко Достанић, од децембра прошле године на њој је Александар Тарханов из Казахстана. Углавном користи формацију 4-2-3-1, али се не истиче претерано ефикасним фудбалом, па је Славија у птретходној сезони дала тек 36 голова на 32 утакмице. Први стрелац тима био је 27-годишњи нападач Ивајло Димитров. Клуб су у међувремену напустили штопер Димитар Пиргов и десни бек Светомир Панов, а ангажовани везиста Божидар Васев (Ботев) и дефанзивац Александар Бранеков (ЦСКА Софија).

Ништа боље није ни Заглебије. После девет година се вратило под капу УЕФА, али нема превише искуства играња на међународној сцени и то би, под условом да елиминише Славију, могао да буде адут Партизана. На почетку сезоне 2007/2008 испало је од Стеауе у другој рунди квалификација за Лигу шампиона (0:1, 1:2), а летимичан погледа на интернационалне утакимце показује да на њима није вичан.

Само трипут у историји тим из Лубина, града на западу Пољске, прошао је у наредну рунду било ког такмичења. Најпре 1995, кад је после елиминације Ширака (0:0, 1:0) убедљиво испао од Милана у тадашњем УЕФА купу (0:4, 1:4), а на то је накалемио два пролаза у почетним колима угашеног Интертото купа: 2000. против азербејџанског Виласа и 2001. против малтешког Хибернијана, али чим би нашао на мало јаче ривале, као што су тад били Славен Белупо или Локерен, завршавао би такмичење.

Реч је о екипи која је двапут била шампион државе (1991, 2007), а од трофеја у колекцкији има још тамошни Суперкуп (2007). У конкуренцији неприкосновне Легије, којој повремено пехаре узму Лех, Висла или Сласк, Заглебје последњих година нема успеха.

Минуло првенство окончао је на трећој позицији Екстракласе. Ту га је довео Пјотр Стоковјец, који је саставио две сезоне у клубу и сад је добио прилику да се опроба у Европи. Питање је с каквим кадром, јер су засад стигли реалативно непознати штопер Себастијан Мадера (Јагјелонија) и леви бек Данијел Џивнел (Сент Гален).

Заглебје би требало добро да познаје Мирослав Радовић, јер је девет година провео у Пољској, док се очекује да све битне информације о функционисању клуба и начину игре прикупи спортски директор Ивица Илиев, који је две године био играч Висле.

Дрес овог клуба носи српски интернационалац Ђорђе Чотра, као и некадашњи десни бек Рада, Александар Тодоровски, за кога је пре четири године био заинтересован управо Партизан.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар