Србији недостају хотели са три звјездице

У Србији је све више луксузних хотела са четири и више звездица, само у престоници их је 47. Међутим, стручњаци кажу да недостају комерцијални хотели са три звездице и приступачном ценом. 

Србија 19.06.2016 | 20:55
Србији недостају хотели са три звјездице
Тврде да би, тек тада, туроператори почели масовније да доводе госте. Да ли се домаћим хотелијерима више исплати да собе буду празне, а да издају конференцијске и банкет сале?

Сваки гост је драгоцен, посебно у месту као што је Вршац, где постоји само један хотел, и до којег се стиже лошим путем. Има четири звездице и пун је током целе године.

Тамара Ковачевић из хотела Вила Брег каже да гости одседају и пословно и приватно. Напомиње да у холтелу раде на побољшању одзива индувидуалних гостију, група и конгресног туризма.

Сви градови у земљи требало би да имају хотеле, јер они доприносе развијању привреде тог краја. Све захтевнији пословни људи траже место за одмор после састанка.

"Ја сам из Шангаја, први пут сам у вашој земљи. Одушевљена сам овим местом, хотелом. Има све од базена, спа-центра до масаже, храна укусна, а природа несвакидашња. Кад се вратим кући препоручићу Србију свим познаницима да је посете", каже гошћа хотела Босфор у Алексинцу Жонгиан Шен.

Последњих година престоница је добила више хотела са четири и пет звездица. Њихови власници имају своју рачуницу.

"Циљ нам је да привучемо велики број пословних људи који ће бити смештени у хотелу и посећивати конференције које се одржавају у нашем хотелу. С обзиром да имамо велики број сала у могућности смо да одржимо велики број конференција током дана", наводи Марија Вучковић из београдског "Метропола".

Поређења ради, у Прагу годишње смештај тражи више од пет милиона туриста. Од око 900 хотела, најтраженији су они са три звездице. Само у прва три месеца ове године, Праг је посетило око милион и 300 хиљада туриста.

Јелена Ћирић из Прага каже да је ноћење са са доручком том граду од 15 до 20 евра у хотелима са три звездице.

"И поред бројних дневних скупова у многим хотелима, не стиче се утисак да су хотелске собе празне у корист пуних конференцијских сала. Напротив, главни разлози туристичких посета и даље су архитектура и историја, затим гастрономија и култура уопште. Чеси су надасве прагматични, цене своју културну традицију, не дозвољавајући да туристички потенцијали које имају остану неискоришћени", истиче Ћирићева.

У Удружењу хотелијера Србије слажу се да нам недостају хотели који могу да прихвате велике групе, уз напомену да је зарада у масовности, а не у малом броју туриста који плаћају много.

Председник Удружења хотелијера Србије Георги Генов рекао је да не постоји ниједан хотел који може да прими број гостију колико стане у један чартер авион.

"Треба да изградимо хотеле који су прихватљиви за туристе који могу да плате цену од 25 и 30 евра колико је у Прагу и Будимпешти", сматра Генов.

Према подацима Завода за статистику, у Србији има нешто више од 100.000 лежајева у свим капацитетима, а само око 30 одсто је хотелског типа.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар