Интерпол трага за седам држављана БиХ

Интерпол је на захтјев правосудних органа БиХ расписао још једну, седму, црвену потјерницу за држављанином БиХ због основа сумње на терористичке активности, а ријеч је о Сенаду Касуповићу /36/ из Велике Кладуше.

Босна и Херцеговина 19.06.2016 | 13:02
Интерпол трага за седам држављана БиХ
Свих седам лица са Интерполове потјернице доводе се у сумњу да су се борила или се боре за терористичку организацију "Исламску државу" у Сирији и Ираку.

Они су осумњичени и да су борци паравојних формација у Сирији којима руководи "Исламска држава", попут милитантне организације "Ал нусра" и других, пише "Дневни аваз".

Наводи се да је Касуповић осумњичен за организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам, а у Сирију, према оперативним сазнањима безбједносних агенција у БиХ, отпутовао је у јулу 2013. године.

Међународне потјернице расписане су и за Рамом Граховићем /49/ и Ибром Чуфуровићем /21/ из Велике Кладуше, Едином Печенковићем /53/ из Бихаћа, Јасмином Кесеровићем /21/ из Завидовића и Сулејманом Мешановићем /28/ из Градачца, док је шеста потјерница издата за држављанином Саудијске Арабије и БиХ Ахмедом Зухаријем /50/.

Ова лица налазе се у Сирији, а уско су била повезана са Билалом Боснићем, неформалним вођом вехабија у БиХ, који је прије 15 дана правоснажно осуђен на седам година затвора због врбовања држављана БиХ за одлазак на страна ратишта.

Према подацима Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/, 260 држављана БиХ налази се на ратиштима у Сирији, а од почетка избијања сукоба 2011. године, до данас у БиХ вратило их се само 40.

У Суду БиХ тренутно се за придруживање "Исламској држави" води поступак против осам лица, док су четири осумњичена признала кривицу. Неправоснажно је осуђено пет лица, док је укупно за тероризам и повезивање са овом терористичком организацијом осуђено 10 лица, при чему је укупно изречена казна од 21 године затвора.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ме

19.06.2016 11:29

Да мене Ико пита, ја њих не бих на суд. Него док га ухвате. Одмах уз зид, па метак у чело.

ОДГОВОРИТЕ