Мостар: Зазвонила звона Саборне цркве

Саборна црква Свете Тројице у Мостару која је у изградњи прославила је данас крсну славу Силазак Светог Духа на апостоле - Тројчиндан, и први пут након 24 године зазвонила су звона са звоника Саборне цркве.

Република Српска 19.06.2016 | 12:54
Мостар: Зазвонила звона Саборне цркве
Литургију је служио пријератни старјешина Саборне цркве протојереј Алекса Зубац уз саслужење бројног свештенства Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Он се присјетио да је посљедња служба под кровом Саборне цркве служена у априлу 1992. године на Васкрс, те изразио наду да ће идуће године литургија бити служена под бакарним умјесто под небеским кровом.

И мостарски парох Радивоје Круљ очекује да би црква могла бити покривена до краја године. "Почели су радови на централној куполи, а ове године требало би завршити звоник и покрити цркву, ако се испуне обећања која имамо од Владе Србије и Владе Федерације БиХ", каже Круљ.

Он је додао да би тиме завршили грађевинске радове, али да остаје још много посла на завршетку радова када је ријеч о украшавању цркве и уређења партера. Тренутно се ради успореном динамиком због ограничених финансијских средстава.

"Као што су ове године звона са звоника позивала вјернике на молитву, да Бог да да увијек вјерне позивају на молитву, а све грађане овог града на мир, љубав и суживот", поручио је парох Круљ, додавши да како расте црква, тако ће расти и број вјерника које се окупљају око цркве.

Мостарски градоначелник Љубо Бешлић честитао је вјерницима славу Саборне цркве изразвши наду да ће црква која је била један од најљепших објеката у граду ускоро заблистати у свом пуном сјају.

"Надам се да ће и Мостар заблистати у пуном сјају. И српска заједница је дио овог града и надам се да ће тако остати. Мостар је истински мултиетничан град и важно је да се Срби овдје осјећају као своји на своме, као и остала два народа", рекао је Бешлић.

Кум славе Радослав Рађеновић из Београда рекао је да га за Мостар вежу искрени пријатељи и драги људи и да је зато одлучио кумовати. "Ја сам заволио Мостар, а Мостар мене", додао је Рађеновић.

Мостарски Срби с нестрпљењем ишчекују изградњу цркве, јер је она један од симбола града на Неретви, али и симбол српског идентитета у овом граду.

Саборна црква у Мостару, која је изграђена 1873. године и била један од највећих и најљепших православних храмова на Балкану, запаљена је 15. јуна 1992. године на Тројчиндан, а након тога и минирана од припадника Хрватских оружаних снага.

На прослави крсне славе Саборне цркве окупили су се бројни вјерници, али и представници градске и кантоналне власти, источнохерцеговачких општина и католичке цркве.

Нена обнова почела је 2008. године и једини је велики вјерски објекат у БиХ који није обновљен. Црква се налази на листи заштићених националних споменика БиХ и у Унесковој је заштићеној зони.

Извор: Срна

Слика: Н1

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Тигањ

19.06.2016 17:16

Пејзаж Мостара без те цркве је био сакат и недоречен. Исто као што Мостар без Срба не личи на себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација

20.06.2016 06:19

Слажем се и потписујем!

Name

ре тигањ

20.06.2016 06:54

У Зеници никад нису ни престајала звонити нити једна нити друга. Цисто да се зна

Name

рере тигањ

20.06.2016 08:45

То је за похвалу, али треба дати одговор колико вјерника Срба и Хрвата данас посјећује ове цркве, а колико је посјећивало прије 1992. године? Кад се добије одговор на ово питање, добиће се одговор на питање колико је Срба па и Хрвата протјерано из Зенице? Надаље, судбину зеничких цркава, нажалост није дочекала црква у Трнову, која је 1992. године потпуно уништена, а свештеник Неђељко Поповић убијен у Годињским барама, манастир на улазу у Горажде, такође порушен и оскрнављен као и на десетине других вјерских објеката свих конфеција у БиХ.

Name

мали

19.06.2016 18:12

СЛАВА ГОСПОДУ БОГУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир

20.06.2016 08:12

Ово је лијепо, овако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2016 08:37

Још би љепше било да цркве и џамије нису рушене.

Name

ИЗДАЈНИК

20.06.2016 09:11

Скоро је био чланак да Додика не занимају мостарски Срби !

ОДГОВОРИТЕ
Name

невена

30.11.2016 22:01

Бог благословио градитеље.

ОДГОВОРИТЕ