Свеправославни сабор се не може отказати

Свеправославни сабор на грчком острву Криту не може се отказати и његов статус не може се мијењати без одобрења свих 14 цркава, рекао је архиепископ телмесоски Јов агенцији "Спутњик".

Свијет 19.06.2016 | 11:25
Свеправославни сабор се не може отказати
"Сазивање сабора услиједило је након једногласне одлуке у Синаксису у јануару и за његово отказивање или измјену статуса потребан је консензус. Неке цркве изнијеле су одређене приједлоге у посљедњем тренутку, али није било јединственог става о промјени или отказивању саборца. Према томе, Сабор ће бити одржан, а резултате ћемо видјети", рекао је архиепископ.

Архиепископ, који заступа Екуменску цариградску патријаршију, није потврдио извјештаје медија да ће православни поглавари одржати само прво засједање прије прекида на неколико мјесеци или до наредне године.

"Видио сам те извјештаје, али немам званичну информацију. Важно је да се разумије да сабор није само догађај, то је процес који је почео прије 50 година, када смо почели да припремамо и развијамо теме и текстове", рекао је он.

Руска православна црква одбацила је у задњем тренутку позива да учествује на Сабору, први сусрет православних поглавара од 787. године.

Русија је саопштила да не може да учествује, јер неће све цркве бити заступљене.

Учешће су отказале Антиохијска, Бугарска и Грузијска православна црква.

Скуп почиње данас након 55 година припрема.

Првобитно је позвано 14 цркава са више од 300 милиона вјерника.

Извор: Спутњик

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

19.06.2016 16:41

ГЛУПОСТИ! СВЕ СЕ МОЗЕ КАД СЕ ХОЦЕ! ТАКО ИСТО И ОТКАЗИВАЊЕ САБОРА КОЈИ ЦЕ ДА ПОСЛУЗИ ИНТЕРЕСИМА САМО НЕЦАСТИВОГ. ЗАКЛЕЛА СЕ ЗЕМЉА РАЈУ ДА СЕ СВАКЕ ТАЈНЕ ЗНАЈУ, А ТО ЗНАЦИ ДА ЈЕ ИЗАСЛО НА ВИДЈЕЛО ДА ПО ПРИЗНАЊУ САМИХ ОРГАНИЗАТОРА САБОРА ДА ИЗДАЈА СВЕТОГ ПРАВОСЛАВЉА ПОДМУКЛО ТРАЈЕ ОД ЊЕЗИНЕ ВОДЕЦЕ ХИЈЕРАРХИЈЕ ПУНИХ ПЕДЕСЕТ ГОДИНА. СТА ЦОВЈЕК МОЗЕ ДА ОЦЕКУЈЕ ОД ТАКВИ ЉУДИ И ЦРКВИ КОЈУ ОНИ ВОДЕ И ПРЕДВОДЕ. НИСТА САМО ЗЛО И ПРЕВАРУ. СА ПРАВОМ ЈЕ ЗАТО СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ НАПИСАО "РЕЛИГИЈО КО ТЕ УБИ РЕЦИ! УБИСЕ МЕ СА ОЛТАРА ЗРЕЦИ!"

ОДГОВОРИТЕ