Народна вјеровања на празник Духови

Српска православна црква прославља данас празник Силаска Светог Духа на апостоле, који се прославља педесети дан по Васкрсу. Овај празник познат је и као Духови, Педесетница или Тројице и увијек се обиљежава десети дан по Вазнесењу Господњем. Овај празник Српска православна црква слави и као један од највећих догађаја у хришћанству, забиљежен у Четворојеванђељу.

Република Српска 19.06.2016 | 10:43
Народна вјеровања на празник Духови
Овај дан се сматра даном рођења цркве Христове зато што су сви апостоли проговорили и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, чак и иноверни, разумели. Три хиљаде људи је на овај дан поверовало проповеди апостола и крстило се.



Педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу, излила се обилата благодат Светог Духа на ученике Христове, и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: “И кад се наврши педесет дана бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују.” (Дап 2,1-4).

Тако се испуни оно што је Исус Христос својим ученицима пред одлазак на Небо обећао. Сила Светога духа одмах је почела да дејствује јер је Св. Петар након тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.

Педесетница је једини од три велика празника који се не помиње као спомен на догађаје из јеврејске историје, али значај је пронађен у чињеници да је закон дат на Синају 50. дана после избављења из Египта (уп. 2 Мој 12 и 19). Приликом изласка народ је принет Богу као први плодови, а на Синају је довршено њихово посвећивање Њему као народа.

Верује се да у периоду пре и после овог празника владају моћне енергије. Обичај је да се обилазе манастири, да би се тражио опрост грехова или лек.

На велики празник Света Тројица народ традиционално посећује истоимене манастире и тражи опрост грехова или лек за болести.

Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понети освештану водицу јер у наредних годину дана обезбеђује хармонију у дому.

Духови се празнују три дана! У народу је уврежено веровање да на овај дан не би требало да се раде тешки послови, као и да би требало да се заобилазе послови са иглама.

Иначе, у неким крајевима Србије најстроже је забрањен било какав посао у кући чак – сва три дана празновања!

Извор: Телеграф

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сирогојно

19.06.2016 10:26

Па ко це радити..бозе ме опрости...сваки други дан црвено слово у црквеном календару...могу они кад од свеца само зараде 14милиона еврица..лако је њима кад им се мозе да не раде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

19.06.2016 19:59

Цеститамо данасњи Празник Свете Троице или Свете Педесетнице свим Православним хрисцанима који цистим срцем тразе Господа, који вапију за Богом попут Цара Давида који казе "зедна је ДУСА моја Бога, Бога Зивога" молеци се Једином Добром Богу, Старом СРБСКОМ Родјаку, Господу насем Исусу Христу да Духа Светог који од Оца исходи и који се саље у име Његово посаље на СРОДНИКЕ своје Православне СРБе Светог Саве да би они могли покајаном Дусон својом да се обозе, слозе и умнозе, и тако да Васкрсну уз Бозију помоц и свој труд СРБство: Православље и Светосавље као врхунац хрисцанске националне идеологије и СРБског нацина зивота. Амин Бозе дај добро и напредак, мир и богоугодни зивот свим народиме свијета па и наме СРБима да ослободимо и ујединимо све СРБска земље Светог Саве које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ ХИМНИ у Јеннy недељиву и јединствену Светог Саве СРБију!