Иза кулиса: Паштета од фазана и "фемили фото"

Председник Кине Си Ђинпинг борави у тродневној посети Србији, а кинески лидер није крио своје одушевљење због начина на који је дочекан. Издвајамо за вас неке од занимљивих детаља који су одударали од протокола који прате политичке сусрете.

Србија 18.06.2016 | 21:44
Иза кулиса: Паштета од фазана и "фемили фото"
ПАШТЕТА ОД ФАЗАНА



Премијер Вучић приредио је ручак у Палати “Србија” за председника Ђинпинга, којем су присуствовали и српски министри и чланови кинеске делегације. Како сазнајемо, на менију су били паштета од фазана, мешано месо и разне врсте рибе, а гости су могли да се засладе традиционалном српском питом са орасима.

ШАЛА СА СУПРУГАМА



Током свечаног дочека испред Палате “Србија” уз председника Ђинпинга била је и супруга Пенг Лијуан. Првој дами Кине друштво је правила Николићева супруга Драгица. После интонирања химни и поздрава државној застави Србије, два председничка пара кренула су ка холу здања, где су им се путеви раздвојили.



Пошто се поздравио са Драгицом, кинески председник руковањем се “опростио” и од своје супруге, што је изазвало смех присутних.

ДОЧЕК У ВАЗДУХУ



Ђинпинг није крио усхићење топлим дочеком на који је наишао, како је рекао, чим је “ступио” на небо Србије. Он је рекао да је његов председнички авион одмах добио пратњу три српска “мига 29” и да је у том гесту одмах видео топлину и добродошлицу.

"Осећам се као код куће", рекао је Си.

ПОДРШКА ЈЕРЕМИЋУ ЗА УН?



На Свечани банкет који је синоћ у част председника Ђинпинга приредио Николић позвано је око 100 људи из политичког, културног и јавног живота. На листи званица био је и кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић.

У дипломатским круговима се наводи и да је Кина спремна да му пружи подршку током финалног гласања на Ист Риверу на јесен ове године. За госте је предвиђен програм у коме учествују и оркестар "Станислав Бинички", који ће извести српска кола и музику из филма "Валтер брани Сарајево".

"ФЕМИЛИ ФОТО" НА ВЕЧЕРИ



Кинески медији објавили су слику са вечере коју је првог дана посете, у петак, председник Николић организовао за Ђинпинга и његову супругу. На слици су и Николићеви синови Радомир и Бранислав, са супругама, као и унуци. Радомир Николић каже да су се они само упознали са високим гостима из Кине, фотографисали, али да нису присуствовали вечери.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зумба

18.06.2016 21:18

Знаци,стоп за паре из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

18.06.2016 21:59

А је ли срео Кустурицу и Додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

19.06.2016 06:28

Они једу паштету од фазана а многи копају по контејнерима дå се прехране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

19.06.2016 07:03

Сто би нас народ рекао вазда нам овакви људи долазили ,а зли залазили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

19.06.2016 08:35

Бас лепо. Одлицно! Сарадња и пријатељство са целим светом. Верујем да негде постоји неко ко вец скрипи зубима због ове посете.

ОДГОВОРИТЕ