Посао способним, никако подобним!

У Босни и Херцеговни има близу 6.000 функција резервисаних за политичаре у парламентима и владама, од највишег до локалног нивоа. Они су изабрани на изборима или именовани накнадно.

Република Српска 18.06.2016 | 19:45
Посао способним, никако подобним!
То су формалне политичке функције, које обављају особе најчешће изабране или именоване испред неке политичке странке.

Осим 6.000 званичних политичких фунција, незванично постоји још преко 25.000 политичких функција, а то је збир свих руководећих управљачких и надзорних органа у БиХ, односно мјеста у надзорним и управним одборима, те позиција директора разних институција, управа, агенција, дирекција и јавних предузећа, кажу у Центрима цивилних иницијатива.

"Јавни конкурс мора бити иновативан на начин да умањи улогу комисија при оцјењивању кандидата, јер ако су комисије те које утичу на пресудан број бодова које кандидати добију на конкурсу, онда се мора до крајњих граница прецизирати начин рада комисија, питања која се постављају, те начин бодовања и сачињавања ранг листе", истиче за БН телевизију испред ЦЦИ Адис Араповић.

Посљедњих дана свједочимо евидентном примјеру партијског и родбинског запошљавања, гдје је мјесто приправника педагога добила снаха предсједника Народне скупштине Републике Српске, која је имала најслабији просјек оцјена током школовања. Конкурс је ту потпуно сувишан, наглашавају неки од кандидата који се сматрају оштећеним.

Социолог Иван Шијаковић сматра да се немогуће одупријети политичком притиску, јер су партије подијелиле све државне ресурсе и функције, па тако имамо примјер да је безмало комплетан бањалучки универзитет припао политичкој партији која се зове ДНС.

Кампања "Способним, а не подобним" жели доприњети деполитизацији и департизацији јавне управе, те јасно одвојити политичке функције од професионалнх позиција унутар јавне управе и јавног сектора генерално.

Личне способности, знање, искуство и интегиртет кандидата морају бити пресудни фактор приликом именовања и запошљавања у јавном сектору, а не страначка или породична веза.



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

18.06.2016 18:18

Истина. И шта ћемо сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

18.06.2016 22:51

Драгане, знас ста цете. ПРОБУДИТЕ СЕ КОНАЦНО. Сјетите се да сте и сви ви људи који имају право да зиве у уреденом друству и на сваком кораку и у зивотној ситуацији борите се за то. Сјетите се да нисте само робови који гмизу, зивотаре и постоје изкљуциво због тога да би ови нељуди и крвопије на власти сада и они прије њих исисавали васу крв. Крв знаци зивот и они вам га из дана у дан просто исисавају. Најгора варијанта је погнути главу , предати се , цутати на неправду и сенити пред безвриједним , умисљеним тупанима који низаста друго у нису способни сем красти , лагати, муљати ,варати. У уреденим друствима наси председници, министри , којекакви помоцници, нацелници, директори неби могли опстати ни као цистаци улица јер и то је постен и одговоран посао. Скоро из дана у дан цитам онај или овај примљен на посао преко везе али јос нисам нисам сазнала да је неко од остецених поднио тузбу због тога.Знам да су и наси судови корумпирани и да меду судијама има много, могу слободно реци неструцних , непостених муфљуза, али вриједи покусати и ако се има снаге ици и до Медународног суда правде. Замисли кад би сви који су до сада били остецени на конкурсима то урадили колики би то био корак који би допринио да овој банди висе не падне напамет да запосљава снасице, љубавнице, свастике , сестрице , своју дјецу ако то не заслузују по критеријумима. За поцетак тразите укидање те спрдње од интервјуа . Какав црни интервју у насим условима.

Name

требиње

18.06.2016 19:22

И у оном систему је тако било...и ја сам незапослен али увијек је било поткосуља од косуље близа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

18.06.2016 19:28

Способни, не требају, Али подобни, добро дошли. Е јадна државо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАНИ ВАНИ

18.06.2016 19:49

ОД ОВИХ ПОДОБНИХ ТРЕБА САМО БЈЕЖАТИ ВАНИ. КЛИЈЕНТЕЛИСТИЧКИ ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, САМО ПЛЕМЕ И РОДЈЕЦИ НА ВЛАСТ. ТО ЈЕ СВЕ ОДВЕЛО У ПРОПАСТ, ПА ЋЕ И НАС СРБЕ.ПАМЕТНИ И СПОСОБНИ СУ УВИЈЕК НА БАЛКАНУ ПРОГЛАШАВАНИ БУДАЛАМА. А НАЈВЕЋИ БРОЈ ОТЈЕРАН, УОСТАЛОМ ДА ПОГЛЕДАМО КО ЈЕ ВАНИ. ПОДОБНИ СИГУРНО НИСУ,А ВАНИ НЕМА КМЕКАЊА, НЕГО ПАМЕТ И РАД И РАД И РАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрко

18.06.2016 21:08

Страх ме да не дођје до инцеста у институцијама јер сви су фамилија једни другима.

Name

всс

18.06.2016 20:14

Осјетио сам то све на својој кози. У домаце снаге одавно не вјерујем, јер нема критицне масе која хоце ред и поредак. То мора бити наметнуто од неке стране силе која би у потпуности преузела управљање овом вукој.бином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инкогнито

18.06.2016 20:26

Мијењати свијест и менталитет, у питању је висегенерацијски рад тј. преваспитање свијести ..., муцан и дуготрајан процес, али интересантно кад се ти исти људи надју на другим географским подруцјима за пуно мање времена свијест преобразују ... цудан смо ми народ, људи док се свијест не промјени нема ниста од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

19.06.2016 08:05

И опет ћете на изборима све по старом и опет ће бити све по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

19.06.2016 08:31

Корупција је Србима и отац и мајка. Љубомора, завист, поквареност, подлост, необразованост, неспособност,, склоност лагању, подметању, лову у мутном, лоповлуку, криминалу, неке су од особина које одликују Србе.

ОДГОВОРИТЕ