Њемачкој треба угаљ са Косова и Метохије?!

Заштитници природе упорно говоре да капиталисти варају када се ради о ограничавању избацивања гасова у атмосферу због ефекта стаклене баште. Највећи загађивачи ваздуха у Европи су електроцентрале на угаљ.

Србија 18.06.2016 | 21:52
Њемачкој треба угаљ са Косова и Метохије?!
Живимо у 21. вијеку и требало би више да мислимо како да ваздух учинимо чистијим, а становништво на планети здравијим.

Али у посљедњих десет година централе које раде на угаљ у атмосферу су избациле 100 милиона тона штетних материја. Компаније које се у Европи баве производњом енергије раде тако као да их не интересује ама баш ништа осим њихове добити.

То је посебно видљиво у Њемачкој. Тамо скоро сваког дана зелени позивају да се заувјек престане са "зависношћу од угља“, објашњавајући својим руководиоцима да постоји маса других начина за производњу електричне енергије. Као да се сви слажу, а у ствари Њемачка је на другом мјесту у свијету по инвестицијама у угаљ, са 9 милијарди долара годишње.

Нијемци су испред Американаца (5 милијарди), Французи (2,5 милијарде), Италијани (2 милијарде). Када се те цифре пажљиво погледају и нехотице помишљаш да се мафија угља само бави тиме како да превари сопствене бираче. И још један интересантан детаљ који често пропуштају да примијете европски аналитичари. Нијемци су, како је познато, народ који зна да рачуна и многе своје планове прорачунава унапријед на читаве деценије.

Њемачкој су одавно интересантна налазишта угља на Косову и Метохији – пета у свијету. Резерве су скоро 15 милијарди тона. Има га довољно за неколико генерација, те је зато Берлин заједно са Вашингтоном решио да "прогура на власт“ свог човјека, Хашима Тачија, који се последњих година тако "закачио за престо“ да је вријеме да се спреми да буде вјечит. Јасно је да ће Тачи и његови "саборци“ тијесно сарађивати са Нијемцима и да ће им угаљ продавати по дампиншким цјенама.

А ту је већ сасвим у реду да се подсјетимо америчких и њемачких изјава пред почетак бомбардовања Југославије у марту 1999. Тада су сви понављали да се кажњавају они који не дијеле европске вриједности. Испоставило се да су те вриједности баш сумњиве – код демократа се данас запажа животињско кежење оних који грабе природна добра. Демократе најчешће говоре једно, а раде сасвим друго. И то баш оно, што доноси невјероватну добит – они финансирају различите геополитичке пројекте.

Тако је рушење Југославије и уништење Србије стављено у задатак Џорџу Бушу - старијем и Билу Клинтону. Они су тај задатак обавили, и Космет се нашао у рукама Американаца и Нијемаца. Са својим огромним резервама угља, олова, цинка, никла и осталих природних добара који су врло потребни развијеним свјетским економијама, са својом вриједношћу од стотина милијарди долара…

Извор: фсксрб.ру/прессрс.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ако

18.06.2016 18:38

Зато су растурили Југу ,признали Косово! Ови наси мисле да их амери и нијемце воле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.06.2016 19:43

Купиће институције прецијењене Ауди, БМW или Мерцедес, а платиће јефтиним угљем и рудама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

18.06.2016 20:35

Занимљиво питање за Вучића да ли зна шта његова љубав баба Меркел планира на Косову?Највјероватније да Србе воле њемци,французи,италијани,енглези,американци,турци,арапи итд.Сва срећа па се данас људи баве и опојним субстанцама иначе би помислили да су ови на власти нормални.

ОДГОВОРИТЕ