Пред судијама шанса да исправе неправду

Уставном суду БиХ у петак је упућен захтјев за преиспитивање његове одлуке којом је дио Закона о празницима Републике Српске који се односи на прославу 9. јануара као Дана Републике проглашен неуставним.

Република Српска 18.06.2016 | 14:15
Пред судијама шанса да исправе неправду
Тим Народне скупштине Републике Српске за припрему захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ, састављен од правника, адвоката и других стручњака, окончао је у понедјељак припрему текста захтјева. Њега је у петак усвојио скупштински Одбор за уставна питања којем је предсједавао предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић. Захтјев је отпремљен у Уставни суд након што га је потписао Чубриловић.

Шеф скупштинског тима Миле Дмичић каже да је захтјев заснован на чињеницама које би требало да утичу на исход спора и да га Уставни суд БиХ прихвати и након преиспитивања донесе нову одлуку.

"То је историјски датум за Републику Српску, који је историјска чињеница и за цијелу БиХ. Томе у прилог иду документа, историјске и политичке чињенице и то је директно везано за витални интерес Републике Српске и очување статуса који је верификован Дејтонским споразумом",  рекао је Дмичић за "Глас Српске" наводећи да би ово питање требало да буде међу приоритетима у раду Уставног суда БиХ како би што прије била донесена нова одлука.

Чубриловић је раније појаснио да Народна скупштина Републике Српске захтијева да Уставни суд БиХ прихвати захтјев за преиспитивање своје одлуке од 26. новембра прошле године којом се оспоравају поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске и да након тога донесе нову одлуку којом ће ван снаге ставити претходну. Важећа одлука суда је, подвукао је Чубриловић, политичка, а не правна и није спроводива за Српску.

Први човјек парламента Републике Српске је подсјетио да је одлука о Дану Републике Српске донесена прегласавањем и то гласовима двоје судија из реда Бошњака и троје страних судија.

"Нема оправдања да Република Српска укида 9. јануар као Дан Републике, јер је неспорно да је то секуларни празник. Крсна слава није установљена било којим актом Скупштине, нема је у Уставу Републике Српске, а те норме нема ни у Закону о празницима", рекао је Чубриловић.

Највиши званичници Републике Српске и њени представници у институцијама БиХ потписали су крајем новембра 2015. заједничку изјаву којом је затражено да у року од 120 дана буде усвојен закон о Уставном суду БиХ. Тај рок је истекао половином априла, а приједлог закона, који су у парламентарну процедуру упутиле странке из Републике Српске, одбачен је у Парламенту БиХ.

Приједлогом закона о Уставном суду БиХ предвиђено је да стране судије буду замијењене домаћим и да одлуке не могу бити доношене прегласавањем судија из једног народа. Уз њега су предложене и измјене Кривичног закона БиХ које предвиђају укидање кривичне одговорности за непоштивање одлука Уставног суда, али ни оне нису добиле подршку у Парламенту БиХ.

Референдум

У заједничкој изјави званичника у Републици Српској је наведено и да, као један од корака, Народна скупштина Републике Српске треба да донесе одлуку и распише референдум на коме би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ.

Захтјеви упућени Уставном суду БиХ

* да прихвати захтјев за преиспитивање раније одлуке

* да након прихватања стави ван снаге претходну одлуку и донесе нову

Извор: Глас Српске

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

блбл

18.06.2016 12:31

Судови не постоје да испуњавају зеље вец да суде по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

суд мозе

18.06.2016 12:45

Е зато сто суд све окреце и меље, мозе онда да испуњава и зеље...

Name

раx

18.06.2016 13:41

Нису више ни судови што су некад били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

18.06.2016 14:34

Не заборавимо да Народна Скупстина као законодавни орган не мозе да наредјује судској власти=уставном суду. Једино сто скупстина мозе да уради је да апелује на уставни суд да поново размотри своју одлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.06.2016 19:08

Не видим ниста спорно у 9 јануару. Треба само да политицари који обављају функције то прославе у институцијама а не у православној цркви.Сто је до сада био обицај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дотторе

19.06.2016 06:29

Спин, пред изборе. Направили вјештачку тему да се мање прича о аферама.

ОДГОВОРИТЕ