Афрички ваздух у БиХ: Рекордне тропске ноћи

Већину грађана у БиХ у петак је изненадио афрички ваздух с траговима пијеска, а временски услови у посљедња два дана далеко су и од стручних очекивања, потврђено је "Независним" у ентитетским заводима за хидрометеорологију.

Република Српска 17.06.2016 | 22:55
Афрички ваздух у БиХ: Рекордне тропске ноћи
Тропске температуре ваздуха, односно око 30 степени током читаве ноћи, колико је било у Бањалуци, забиљежене су у већини градова, док је Сарајево оборило свој досадашњи рекорд, као и Јајце, најтоплије у задњих 124 године.

Афрички ваздух задржао се и у петак у већини крајева БиХ, а томе је у четвртак навече претходило олујно невријеме, које је посебно захватило подручја Кантона Сарајево и ЗДК, гдје је вјетар чупао стабла.

Зенички ватрогасци интервенисали су на скидању дијелова фасаде, која је ломљена усљед вјетра, а на подручју Завидовића стабло је пало на локалну путну комуникацију, док је у УСК олуја прекинула снабдијевање струјом. Ибрахим Хаџисмаиловић, дежурни метеоролог у Федералном хидрометеоролошком заводу, потврдио је да се након тога већина земље пробудила захваћена јужним и југозападним вјетром који долази са сјевера Африке.

"Овај вјетар је донио и више температуре зрака, те уједно с њим имамо и фронтални поремећај на сјеверозападу Босне и Херцеговине. То је честа појава", истакао је Хаџисмаиловић.

Додао је да је максимални удар вјетра у Сарајеву измјерен током ноћи био 16 метара у секунди, односно око 40 до 50 километара на сат. У складу с тим и трећи дан ће бити издат жуто-наранџасти аларм за ударе вјетра, што нам је потврдио и Игор Ковачић, метеоролог Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

"Да је била киша, била би жуте боје, а овако смо микрочестице афричке прашине или пијеска могли видјети у траговима", објаснио је Ковачић.

Он, као и Хаџисмаиловић, објашњава да је појава јужног висинског струјања ваздуха преко Медитерана, односно сјеверне Африке, затим Сицилије, те планинских предјела, уобичајена појава, која само дуже времена није забиљежена у БиХ. Ипак, љекари су упозорили грађане да је ово вријеме повољно за развој алергијских реакција и погоршање општег здравственог стања.

"Неповољни микроклиматски услови неповољно утичу на здравље у било којој животној доби, и то с много аспеката", нагласили су у Дому здравља у Бањалуци, гдје је број пацијената у благом порасту, као и у Дому здравља у Сарајеву.

Појаснили су да ово вријеме првенствено неповољно утиче на органе за дисање, како акутне тако и хроничне болести дисајних путева, на појаву алергијских стања, развоја болести костију и зглобова и низа других хроничних болести.

"Хронични болесници морају редовно узимати прописану терапију, а ако су негативне посљедице времена учестале или се погоршавају обавезно се јавити свом породичном љекару", рекли су у бањалучком Дому здравља.

Љекари истичу да је потребно уносити довољне количине течности и да исхрана треба да буде базирана на воћу и поврћу, као и храни богатој витаминима и минералима.

Пустињска ноћ Грађани великог дијела БиХ у петак су се пробудили на температурама које су задњи пут забиљежене 24. јула 2007. године.

Минималне температуре које су забиљежене у петак у шест сати биле су од 25 степени у Приједору до 28 степени у Тузли.

Топлија пустињска ноћ била је једино у Дубаију. Након олује, која се очекује поново у недјељу, а од понедјељка нови талас афричког ваздуха у БиХ.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пендула

17.06.2016 17:23

Референдум да се народ изјасни да ли зели овакву килиму!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

17.06.2016 17:35

За!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

17.06.2016 20:22

Могли сте помислити да је Сахара дошла у Босну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

17.06.2016 20:24

А у Бијељини еко-деп, прозор се не мозе отворити, мозда је разлог тај вјетар, ста Ви градонацелнице мислите да ли је то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

васко

17.06.2016 21:49

Зајебавајте се ви. У мене јеотисао кромпир изгорио а и остала љетина упитању.

ОДГОВОРИТЕ