Заврсен први дан посјете кинеског предсједника

Председник Кине Си Ђинпинг стигао је данас око 13.40 на београдски аеродром "Никола Тесла" у тродневну посету Србији, што је прва посета једног кинеског председника нашој земљи после више од 30 година.

Србија 17.06.2016 | 22:54
Заврсен први дан посјете кинеског предсједника
Он је стигао у дуго најављивану званичну посету Београду у делегацији коју чини чак 200 људи.
 
Ђинпинг је изразио задовољство због посете Србији.

"Дозволите да изразим најсрдачнији поздрав и најлепше жеље Влади и народу Србије у име Владе и народа Кине. Традиционално пријатељство између Кине и Србије, као и њихових народа, издржало је историјска искушења турбулентних промена међународних, као и домаћих ситуација, и бележи нови сјај из старе традиције - рекао је Ђинпинг.



Он је рекао да је пријатељство две земље, нарочито од године 2009. године кад је успостављено стратешко партнерство довело односе у брзу траку развоја.

"Међусобно политичко поверење две земље се учвршћује, а сарадња у областима енергетике, изградње саобраћајних инфраструктура, пољопривреде итд. бележи нове сјајне тачке, док је културна размена динамична, а грађани Србије и Кине све интензивније путују у Кину и Србију. Две стране одржавају комуникацију и координацију у вези важних међународних и регионалних питања, добро сарађују у оквиру изградње пројеката „Један појас - један пут“ и сарадње Кине и централне и источне Европе", рекао је он.

Уверен сам да ће моја посета бити успешна и отворити нову страницу историје у развоју односа између Кине и Србије - закључио је кинески председник

Кинеска страна је, додао је, спремна да заједно са српском страном, користећи тај добар тренд, подиже ниво билатералних односа и практичну сарадњу на још виши ниво и тиме створи нову ситуацију узајамно корисне сарадње, заједничке победе и заједничког развоја.

"Очекујем да разменим мишљење са лидерима Србије о билатералним односима, као и о другим питањима од заједничког интереса и са њима заједно испланирам будући развој наших међусобних односа. Уверен сам да ће моја посета бити успешна и отворити нову страницу историје у развоју односа између Кине и Србије", закључио је кинески председник.

Авион кинеског председника су у ваздушном простору Србије дочекала три авиона ратног ваздухопловства. Међу делегацијом од 200 људи налази се и његова супруга Пенг Љуан која ће време у Србији проводити у друштву супруге председника Србије Драгице Николић.

Како "Блиц" сазнаје, делегацију од 200 људи чине функционери и службеници различитих нивоа власти у Кини и планирано да током посете одрже састанаке са српским колегама из готово свих министарстава у Влади Србије.

Николић Ђинпингу: Могли сте из авиона да видите колико је лепа Србија



Могли сте из авиона да видите како је наша Србија лепа земља, обратио се председник Србије Томислав Николић председнику Кине Си Ђинпингу у ВИП салону аеродрома "Никола Тесла" по доласку високог госта у званичну посету Србији.

"Са радошћу вас дочекујемо. Време је изванредно. Из авиона сте могли да видите како је наша Србија лепа земља и колико је земље обрађено, ми се спремамо за жетву пшенице", рекао је Николић госту из Кине.

"Ми ћемо вас провести кроз Србију, ићи ћете у Смедерево...", рекао је Николић.

"Сада, када се Србија реформише и опоравља своју економију, Кина јој јасно и недвосмислено пружа руку пријатељства. Србија то изузетно цени и ту руку пријатељства неће злоупотребити", поручио је Николић, а наводи се у саопштењу службе за сарадњу с медијима председника Србије.

Додао је да нама нису потребне никакве посебне привилегије, већ само могућност да сопственим трудом и радом, уз помоћ пријатеља из Кине и из целог света, уз помоћ инвестиција наших пријатеља, омогућимо бољи живот нашим грађанима и изградимо Србију као модерну и уређену државу, као што је то и Кина.

За Си Ђинпинга на аеродромској писти приређен је свечани дочек, традиционално, уз со и погачу, а кинеском председнику и његовој супрузи деца у српским народним ношњама уручила су букете цвећа.



Председник Кине, његова супруга и домаћини прошетали су кроз шпалир гарде Војске Србије, поздравила су их и деца у српским народним ношњама, уз махање кинеским и српским заставицама.

Потом је одржан културно уметнички програм, који је почео изведбом "Играле се делије", а током којег су представљене и народне игре из разних крајева Србије.



Председници Кине и Србије Си Ђинпинг и Томислав Николић положили су данас венце на споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године.



Након тога, Ђинпинг и Николић положили су камен темељац за изградњу Кинеског културног центра у Улици Трешњиног цвета.



Потом су откривене табле новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине и преузет споменик кинеском филозофу који ће бити постављен испред будућег Кинеског кутурног центра.

Нови културни центар, према првим нацртима, који се још финализују, требало би да има много различитих садржаја и дворану за приказивање филмова и позоришних представа, читаоницу, кинеску библиотеку, електронску библиотеку, простор за дружење и изучавање кинеског језика.

Полагању камена темељца присуствовали су и председница парламента Маја Гојковић, председник владе Александар Вучић, министри у српској влади, као и представници кинеске делегације.



Цвеће, односно хризантеме у белој боји, боји жалости у Кини, положиле су и њихове супруге, председник Владе Србије Александар Вучић, министри у влади, гувернерка НБС Јоргованка Табаковић и чланови кинеске делегације.


Пошту страдалим службеницима кинеске амбасаде одали су и градоначелник Београда Синиша Мали, амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг, саветници председника Србије Станислава Пак, Јасмина Митровић Марић.



Том приликом су интониране химне две земље "Боже правде" и "Марш добровољаца".

У НАТО бомбардовању 7. маја погинуло је троје службеника кинеске амбасаде, а више њих је повређено.







На крају првог дана посете, председници Кине и Србије прошетали су поподне Калемегданом, где је гостима из Кине представљен део српске историје и показана тврђава.



Си и Николић су Калемегданом прошетали у друштву супруга, чланова делегација и новинарских екипа, а српску историју им је презентовао Реља Сератић из Београдске тврђаве.



Вечерас ће за госте из Кине бити приредјена вечера.

Иначе, безбедност током посете кинеског председника је на највишем нивоу, такозвани први степен какав је примењен и приликом посета немачке канцеларке Ангеле Меркел, руског председника Владимира Путина и других званичника највишег ранга.



План посете

Другог дана посете, тј. сутра, биће одржан састанак двојице председника и билатерални састанак двеју делегација, након чега ће бити потписани бројни међудржавни споразуми.

Николић ће уручити председнику Кине Орден Републике Србије на великој огрлици, а двојица председника ће се потом обратити медијима.

Након церемоније уручења ордена, Си ће се састати се са председником Владе Србије Александром Вучићем и члановима делегација, као и председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

Трећег дана посете, Николић и Си ће обићи Железару Смедерево, где ће им домаћин бити премијер Србије Александар Вучић.

Како је најављено из владе, Николић, Вучић и Ли ће се обратити запосленима у Железари Смедерево, обићи халу Топле ваљаонице и мензу у кругу фабрике.

Незапамћен број новинара у Београду

За извештавање о тродневној посети председника Кине Си Ђинпинга Београду, где му је домаћин председник Томислав Николић, акредитовано је више од 800 новинара, сниматеља и фоторепортера, речено је Тањугу у Председништву Србије.

Велики број представника медија долази из Кине, али и других земаља.

У Палати Србије новинари који су акредитовани за праћење посете кинеског председника почели су да се окупљају, а долазак председника Сјиа се очекује око 14 сати.

Ову посету прате највише мере безбедности, а београдске улице ће бити повремено затваране, уз забрану кретања пешака све до проласка ескорта.

Саобраћај у граду функционише без проблема, али да је приметан већи број полицајаца, који су распоређени и дуж аутопута, јавио је репортер Тањуга.

Светске агенције о посети кинеског председника Србији

Светске агенције известиле су о данашњем доласку кинеског председника у Београд, а амерички АП наводи да је циљ посете првог човека Кине унапређење односа са "пријатељским народом" Србије.

Такође, АП каже да је циљ ове посете и потврда намере Кине да повећа своје присуство на Балкану и у Европи.

Америчка агенција истиче да су кинеског председника на аеродрому у Београду дочекали председник Србије Томислав Николић и владини званичници, као и да је на аеродрому,у знак добродошлице, изведен културно-уметнички програм.

Ројтерс наводи да су Србија и Кина спремне да потпишу најмање 20 трговинских и инвестиционих договора током посете Сјиа и подсећа да две земље имају добре односе од деведесетих година прошлог века.

Кина, додаје британска агенција, посету види као део иницијативе "Један појас, један пут", која је позната и као "Нови пут свиле", а чији је циљ да се отворе нове трговинске везе са кинеским фирмама.

(Блиц)
(Фото: З. Жестић / Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мрмот из Слатине а није Едо

17.06.2016 20:02

Нека прица ко ста хоце мени је госп.Николиц прави председник који је увео доста новог у ову област.Тадиц је глумио фрајера европејца а Србија од тога није имала никакве користи.Николиц је втратио достојанство титулару Председник Србије и свака му цаст за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

18.06.2016 02:10

Господин Николиц је домацин цовјек и бољи председник од свога предходника.Развија одлицне односе са Народном Републиком Кином,сто це добро бити за Србију.Народ и зели окретање ка истоку.

ОДГОВОРИТЕ