Анализа - Фудбалска индустрија у Европи: 22 милијарде!

Европско фудбалско тржиште премашило је 22 милијарде евра прихода у сезони 2014/15, захваљујући порасту у пет највећих лига, наводи се у годишњем прегледу финансија ревизорске куће Дилоит (Делоитте).

Фудбал 17.06.2016 | 23:30
Анализа - Фудбалска индустрија у Европи: 22 милијарде!
Немачка Бундеслига, шпанска Примера, француска Лига један, италијанска Серија А и енглеска Премијер лига чине 54 одсто укупних прихода.

Уговори о правима емитовања и комерцијалној сарадњи допринели су расту прихода пет највећих европских лига у сезони 2014/15. за седам одсто, односно на 12 милијарди евра.

Партнер у сектору за анализу спортског пословања Дилоита Ден Џонс је изјавио да је још једна година раста доказ о континуираном апетиту емитера и комерцијалних партнера да се повезују с елитним клубовима због њиховог глобалног профила и привлачности масама.

"Свака од пет највећих европских лига наредне две сезоне улази у нови циклус уговора о правима преноса, тако да ће на европском фудбалском тржишту у сезони 2016/17. вероватно бити остварено више од 25 милијарди евра прихода", рекао је Џонс.

Премијер лига је повећала приход за три одсто (88 милиона фунти) у сезони 2014/15. и тако учврстила водећу позицију у свету с укупним приходом 3,3 милијарде фунти, што је више од две милијарде више од друге по реду Бундеслиге.

Премијер лига је водећа у свету у све три кључне категорије прихода, претекавши тако Бундеслигу на позицији водеће по комерцијалним приходима у сезони 2014/15.

Бундеслига је са девет година раста прихода очувала своју позицију друге у Европи. Забележила је пораст прихода од пет одсто (117 милиона евра), односно на 2,4 милијарде евра. Раст је већим делом подстакнут партнерством са спонзорима и комерцијалним партнерима из којих остварује 48 одсто укупних прихода.

Клубови шпанске Примере остварили су заједно раст прихода од шест одсто (120 милиона евра), на 2,1 милијарду евра укупних прихода. Прелазак на колективну

продају права преноса знатно је повећало приходе клубова, тако да је вероватно да ће Примера претећи Бундеслигу и заузети друго место по приходима у свету пошто буду познати финансијски резултати сезоне 2015/16.

Раст је забележила и Серија А. Шест највећих италијанских клубова забележило је раст прихода од тек шест милиона евра, што је седам одсто од укупног раста прихода, за разлику од раста прихода других 14 клубова од 86 милиона евра.

Укупни приход француске Лиге један смањио се за 80 милиона евра (пет одсто) на 1,4 милијарде евра, највећим делом због пада прихода од спонзорства у клубу Монако, од 124 милиона евра.

Приходи по утакмици у Француској су порасли за 21 милион евра, захваљујући низу великих инвестиционих захвата на стадионима којима је капацитет у просеку порастао за 22.329 гледалаца, што је највећи забележени пораст у последњих више од 10 година.

Укупни издаци за накнаде у пет највећих европских лига порасли су у сезони 2014/15. 10 одсто и износили су више од 7,4 милијарде евра. Осим Серије А, остале лиге оствариле су однос накнада и прихода испод прага од 70 одсто, који УЕФА користи као помоћ у праћењу финансијске одрживости клубова.

Трошкови накнада клубова Премијер лиге порасли су на 2,7 милијарди евра, што је више од укупне потрошње клубова Бундеслиге и Лиге један заједно.

Добит из пословања енглеске Премијер лиге у сезони 2014/15. износи 718 милиона евра и испод је рекордних 739 милиона остварених годину дана раније, али је још више него дупло у односу на Бундеслигу.

Клубови Лиге један су остварили добит из пословања, док су клубови Серије А и Примере остварили комбиноване губитке из пословања у износу 133 милиона, односно 35 милиона евра.

Пет највећих европских лига је од права преноса повећало приходе за осам одсто (406 милиона евра), што је 48 одсто укупних прихода.

Укупни приход од 803 милиона евра који су 2014. године остварили клубови руског првенства, шести је по величини у европском фудбалу.

Бундеслига је са просечно 42.700 људи по утакмици најпосећенија, а просечна попуњеност капацитета стадиона немачког првенства је око 90 одсто. Најпопуњенији капацитет има Премијер лига, 96 одсто. Просечна посета на енглеским стадионима је око 36.000 људи по утакмици.

Просечна посећеност утакмица шпанске Примере повећала се у сезони 2014/15. на више од 25.700 посетилаца, а француска Лига један бележи раст на више од 23.300 посетилаца већ трећу годину заредом, претекавши први пут од сезоне 2006/07. просечну посећеност италијанске Серије А од око 21.600 посетилаца.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар