Шта ће бити са младим љекарима без посла?

Посла ће бити, али када, то нико не зна. Тако би могао да се опише тренутни положај 167 младих љекара кој су на Заводу за запошљавање. Министар је обећао запослење за 15 најбољих студента Медицинских факултета у Бањалуци и Фочи. Шта ће бити са младим незаполеним докторима нико нема јасан одговор. Постоје само алтернативе.

Република Српска 17.06.2016 | 16:14
Шта ће бити са младим љекарима без посла?
Још једно обећање за 167 младих љекара, и још једном без тачног датума испуњења. Краткорочни, средњорочни, дугорочни или стратешки, али озбиљан план не постоји. Постоје само најаве и апели на директоре здравствених установа. Ту се круг затвара.

У преводу, док неко не оде у пензију или не нађе други посао – млади љекари ће и даље бити на листи Бироа за запосљавање. Сваштариће. Једна докторица са љекарском дипломом тренутно продаје обућу и има плату од 400 марака. Пред камеру не жели, као ни њен колега који је радио у магацину. Добио је отказ, јер је инспекција утврдила да је преквалификован за то радно мјесто. У мору негативних примјера - министар једино нуди прелазно рјешење.

Један од 167 младих доктора је и Немања Мочевић. Љекарска диплома му није помогла да нађе стални посао у струци. Волонтирање које нуди министар је, каже, све осим помоћи.

Посао који ће ускоро да добије 15 најбољих студената Медицинских факулетета у Бањалуци и Фочи, тренутно је немогућа мисија за осталих 167, а сада вјероватно и више младих доктора.

За бившег министра здравља једино комплетне промјене у Министарству и Фонду могу ријешити проблеме у здравственом систему.

Љекара има, али су на бироима. Управо их та чињеница тјера из Републике Српске. Њемачка је земља која докторима нуди сигуран посао и добре услове. Многи стручњаци су до сада здравству Српске рекли ауфидерзен и отишли тамо гдје је њихова диплома цијењена. Карту у једном правцу могли би да купе и млади доктори у Српској, којима због небриге државе диплома служи као украс.



(БН телевизија)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Теслиц

17.06.2016 14:20

Само нам се у нас Теслиц не врацај, све у Бањалуци ти је опростено

ОДГОВОРИТЕ
Name

коки

17.06.2016 14:39

Отвара Скрба приватну праксу(продао имовину у Монте Карлу), радице код њега!

Name

зx

17.06.2016 20:57

Битно је запослити у болници око избора....правника..економисту...возаца...секретарицу...а не доктора ..у болницама РС је исти број специјалиста доктора и техницког немедицинског кадра ...а сав тај посао два цојека са комп могу заврсити

Name

Милан

18.06.2016 04:35

Нисам знао да су они који су заврсили медицински факултет најугрозенији.Министре само они треба да зиве,да имају посао?Они који су заврсили друге факултете,за њих кромпир?Доктори не кукајте,прихватите се посла и ван струке,ако вам је посао потребан...

Name

БЛ

17.06.2016 14:36

Отице сви у инострансрво!!!ЦАООО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

17.06.2016 14:50

Волонтирала сам ја 8 мј. на клиникама висе гладна него сита и по сњијегу и по киси по 9 сати спремала салу након заврсене интервенције без икакве накнаде и гледала како на моје мјесто долази неко други волонтирање казу није радно искуство које нам на конкурсима тразе ево док писем ово размисљам ста цу реци на разговору за посао касирке у Темпу

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан

17.06.2016 19:02

ДЈЕВОЈКО ДРАГА . ТИ И ТВОЈЕ КОЛЕГЕ ЗАПАД ТРЕБА.ОТИДЈИ ДО КАНАДАСКЕ АМБАСАДЕ У БЕОГРАД . МИ ТРЕБАМО ДОКТОРЕ. ПЛАТИЦЕ ВАМ АВИОНСКУ КАРТУ И СМЈЕСТАЈ ЗА ПОЦЕТАК ДОК СЕ НЕ СНАДЈЕТЕ. ТРЕБАЦЕ ЈЕДНО 1-2 ГОДИНЕ ДОК ПОЦНЕТЕ РАДИТИ ПОСТО МОРАТЕ ПОЛАГАТИ ЊИОВЕ ИСПИТЕ И СТАЗИРАЊЕ У БОЛНИЦИ. НАКОН ТОГА ДОБИДЈЕТЕ ДОЗВОЛУ ДА РАДИТЕ У БОЛНИЦИ ИЛИ ПРИВАТНО. НАКОН 1 ГОДИНЕ РАДА КАО ДОКТОР ОВДЕ ЗАРАДИЦЕТЕ ТОЛИКО ДА МОЗЕТЕ СЕ ВРАТИТИ У БАЊАЛУКУ И КУПИТИ БАЊАЛУЦКИ КЛИИНИЦКИ ЦЕНТАР. СРЕТНО СВИМА. ЈА САМ ОТИСАО И НЕ НАМЈЕРАВАМ СЕ ВРАТИТИ . НИКАД.

Name

Будуцност

17.06.2016 23:26

Слободане, у праву си потпуно , само бих додала да би им трбало висе времена да нострификују своје дипломе у Канади и да би им се мозда десило да у поцетку раде у сјеверним провинцијама или у индијанским резерватима, али за младе и амбициозне какви су они то не би била нека препрека. Тако поциње каријеру и одреден број доктора канадских дрзављана који су заврсили медицину у тој земљи. Сто се тице зараде тацан податак је следеци: просјецна плата доктора напр. у провинцији Онтарио у прослој години износила је 348 000 долара наравно на гоисњем нивоу. Знам јер зивим у тој земљи и син ми је доктор. Зато дјецо моја или скупите снаге и мијењајте све из коријена у тој мафијаској дрзави или бјезите из ње да се никад висе не вратите. Ако одете цека вас тезак и мукотрпан пут нострификације дипломе и не бас лак поцетак каријере али послије цекају вас висе него одлицне зараде које вам обезбједују лијеп зивот, цекају вас напр. голф клубови намијењени само за посебну клијентелу, цекају вас инвестициони фондови у које улазу само љекари и тако увецавају свој капитал , једноставно цека вас потпуно другацији статус него овдје. Не патим ни од какве "висине" кад спомињем голф клубове , али просто то је реалност и то је тако у земљи у којој ја зивим. Несхватљиива је бројка незапослених љекара тамо, несхватљива је реакција тог јаде од министра јадне дрзаве да треба да идете из ње , несхватљиво је да један љекар продаје ципеле и несхватљиво је да да народ цути на све сто ова мафија на свим нивоима власти и из свих партија годинама ради. Туга и јад од зивота.

Name

стојадин

17.06.2016 14:51

Па Њемацка и Аустрија,нисте луди да се овдје на.узујете и молите за несто сто свака нормална земља сама нуди,само на запад и са срецом вам било

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

17.06.2016 15:03

Коме овдје треба посао....

ОДГОВОРИТЕ
Name

конобар

17.06.2016 15:11

Нек се пријаве за конобара .добра плата и добар баксис.господски посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГрадискаРС

17.06.2016 15:13

Ста це бити са младим љекарима, па ста це бити са младим инзињерима, професорима, занатлијама. Само љекарима посла, а остали нека поцркају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јелена

17.06.2016 15:42

Свесни смо сви да има и правника и економиста али ајмо реално правници и економисти могу радити свуда и управи и у влади и мупу и сколству и здравству и у приватном сектору медјутим ови људи немогу радити ни као правнци ни као банкари ни као економисти него само као љекари

Name

Сарком

17.06.2016 15:50

Зашто се и други не организују? Поред своје муке они сад морају и о другим високо-школованим да воде бригу. Да је нормалан свијет, то би било тако. Али, 'ајд' сад искрено. Да ли постоји школованија особа од доктора? Поготово доктора који је завршио медицински факултет у Бања Луци. Који је морао, поред брда ЕНЦИКЛОПЕДИЈА које је требало да научи, још је требао да истрпи комплексе 95% професора на том факултету. И на крају та школована особа, са највишим степеном образовања (при томе не мислим на докторате и магистарске радове. али шта данас ти радови уопште значе) треба да продаје ципеле. Жалосно.

Name

Сарком

17.06.2016 15:45

Зашто не кажу шта им је министар Богданић рекао када су ишли на састанка код њега? Рекао им је: тржиште вам је отворено. Слободно. Гдје на свијету има да земља која је школовала кадар, школовала за своје потребе, да га пушта и шаље у другу земљу?! А како то обично бива, сви су паметнији од "нас". Наравно да ће примити потпуно школовану особу, спремну за рад, без и једног уложеног динара. Срамота, човјече. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сињи кукавац

17.06.2016 16:03

Ресорно министарство це да се ПОТРУДИ да обезбједи волонтирање, ста би било кад би требали да запосле људе, онда би ТРУДНИ остали...елем, у робовласницом периоду, робовласници су робовима обезбједјивали храну, смјестај и заститу...а нама нуде волонтирања без накнаде насталих троскова, одлицно! некако бих највисе волио да нам се деси сценарио Картагине.

Name

самуел

17.06.2016 16:31

Када це референдум

Name

катастрофа

17.06.2016 16:35

О каквом знању говори овај несретник од министра, па он је студирао 15 година и да нису оваква љигава времена, за такве као сто је он не би било мјеста ни на позицијама медицинског техницара, а камоли љекара. Због таквих све сто ваља у здравству одлази у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није само министар

17.06.2016 16:53

Није крив само министар , вец и ПДП, њихов гинеколог ради приватно у ординацији, а в.д директора Агенције за лијекове не би смио радити, према Законо о дрзавној слузби.

Name

Тарзан

17.06.2016 16:59

У овој земљи, што се више школујеш, што више улажеш у себе и своје знање, све си већа будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен

18.06.2016 14:09

Управу сте 100 %, заиста апелујем на младе људе да не уписују факултет сви, вец само они који имају јаке везе и довољно финансија да ако немају јаке везе после факултета могу цекати на посао по неколико година. Маните се људ бајки, уците занат, а пустите оне сеоске прице " Уци да неби радио", сад је то постало бас тако, али та изрека се односила уци да сједис и примас плату, назалост то постоји али сао код политицара.

Name

ирена 76

17.06.2016 17:40

Зато ја своје дјете морам водити из Зворника приватнику у Бањалуку или цекати да додје доктор из Србије јел казу немају кадра нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

17.06.2016 18:25

Нама у Пријецанима у Бањалуци укинули амбуланту па морамо у град а онда цекамо по седам дана на преглед да заказу ајте ви дјецо одавде па нек их лијеце секретарице нихове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мастер

17.06.2016 18:54

Да ли Министра занима и остали кадар са Медицинског факултета осим доктора медицине? На истом, налазе се јос и доктори стоматологије, магистри фармације... Да ли је икога брига за те студенте? Треба ли њима дати сансу и да ли се зна колико је њих на бироу? Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

игла

17.06.2016 20:23

Не интересује министра нико спомињали су ови људи доктори у прилогу на атв или на к3 и остале медицинаре њихове колеге медјутим министар се цак до тад залагао да се отпуста кадар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медицинар...

17.06.2016 22:02

Овај министар је пролупо' нацисто...двије просте реценице незна саставити...прица без икаквог смисла...кад лупи ни сам незна ста је рекао или бар хтио реци... БЛАГО РЕЦЕНО УЗАС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи

18.06.2016 03:08

Мозда не би било толико виска лекара да је један факултет у РС. Мозда су 2 ипак превисе за овако малу републику. Хиперпродукција це се наставити и бројке виска це бити све веце и веце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тхе цхамп

18.06.2016 07:21

Браво Лепи. 100% се слазем.

Name

Селена

18.06.2016 11:07

Квалитет?! Пуно факултета, да гостујући професори додатно зараде.

Name

марко

18.06.2016 11:10

Главни проблем је хиперпродукција,производња кадра више него што треба.

Name

гаврило

18.06.2016 05:08

Види,види како резимлије разбијају огорцене и незадовољне академце и усмјеравају једне против других.Докторе против стоматолога и фармацеута,масинце и електрасе против градјевинаца,економисте против правника.Не спомињу УПС,НУБЛ,ПИМ,БЛ-коледз,факултет безбједнисти и остале пијацне тезге гдје се пазарују дипломе јер је имаоцима посао загарантован.Ко су власници ових дуцана за продају диплома? Провјерите па цете видјети да они праве ову представу и завадјају и растјерују сруцњаке који су мукотрпно и регуларно досли до својих звања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

18.06.2016 06:35

Колико видим једина алтернатива је Њемацка. На Медицинском факултету су стекли велико знање и стета је да цекају на бироу и губе вријеме. Не треба се понизавати и радити послове са средњом струцном спремом за 400 КМ. Уците њемацки и бјезите одавде. Оставите Додику, Цовицу и Бакиру да раде ста хоце. Са рогатим се не мозес борити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx

18.06.2016 11:28

Има нас који не моземо да си приустимо ни курс Њемацког језика. А о томе колико коста одлазак у Њемацку да и не прицам, те смо ми који смо у лосој финацијској ситуацији напросто препустени на милост и немилост овдасње власти.

Name

ДЕ ГОТХИА

18.06.2016 09:55

МЛАДИ ДОКТОРИ, АКО ВИ ОДЕТЕ - БОГДАНИЋ И ДОДИК ЋЕ БИТИ МНОГО СРЕЋНИ ЉУДИ... ВИ НЕ ТРЕБАТЕ НИТИ ЊИМА, НИТИ ЊИХОВИМ "БОЛНИЧКИМ МЕНАЏЕРИМА". ЊИМА ТРЕБАЈУ ПАРТИЈСКИ УХЉЕБИ КОЈИ ЋУТЕ, РЕДОВНО ГЛАСАЈУ И ПОКОРНО СЛУШАЈУ И ИЗВРШАВАЈУ СВЕ ШТА СЕ ОД ЊИХ ТРАЖИ... ДАКЛЕ ОДЛУКА ЈЕ НА ВАМА, А НЕ НА ЊИМА - А НАРОДУ ИЛИ ГРАЂАНИМА ТО ВИШЕ НИ ЈЕ НИ БИТНО !!! ОНИ СТАРИЈИ МИРНО ЧЕКАЈУ ДА ИХ БОГ ЗА КОЈИ МЈЕСЕЦ ПОЗОВЕ СЕБИ И ДА СЕ РЈЕШЕ ПАТЊЕ, ОНИ КОЈИ СУ СРЕДЊИХ ГОДИНА МОЛЕ БОГА ДА ДА НЕ БУДЕ ГОРЕ И ДА РАТА НЕ БУДЕ И НЕМАЈУ ВРЕМЕНА ДА СЕ БАВЕ СВИМ ТИМ ПИТАЊИМА... ДАКЛЕ СЛУЧАЈ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕ ПСИХИЈАТРИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коста

18.06.2016 11:29

Свагдје у свијету је мањак медицинских радника а код нас вишак свега(доктора,стоматолога,фармацеута,техничара).Два факултета су лудост за овако малу државу а да не говоримо о штанцању медицинских техничара по приватним школама и факултетима.Али то је извозни бренд,школовање кадра за извоз.

Name

Патка

18.06.2016 11:42

Не могу да схватим коментаре типа доктори ако вам је потребан посао надјите себи неки и радите.Разумијете ли ви људи колико је муке и одрицања потребно да се заврси медицински факултет? Одговорност која овај посао носи са собом, па ко це дјецу да вам љеци ако ми одемо.Једино ресење је јавни линц за сваку марку коју сте украли, запитали би се онда будуци политицари ста им је и како радити.Ови данас зиве у паралелном универзуму као свима нам је супер, а ми цутимо и главама климамо.Нецу да волонтирам,нецу да цекам боље сутра... Збогом РС ко последњи оде нек угаси свијетло ако га и буде тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не зна он ниста

18.06.2016 12:38

Не зна Богданиц како је заврсити медицински факултет, иако је наводно студирао 15 година - јер је исти купио, као и све остало, наравно тудјим парама.

Name

ДЕ ГОТХИА

18.06.2016 13:03

"ПАРАЛЕНИ УНИВЕРЗУМ" РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕ МЈЕСТО ГДЈЕ ЖИВЕ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ - ТО ЈЕ МЈЕСТО РЕАЛНОГ МАТЕРИЈАЛНОГ ИЗОБИЉА ЗА ПОЛИТИЧАРЕ И МЈЕСТО ВИРТУАЛНЕ ЛАЖНЕ БОРБЕ ЗА ИНТЕРЕСЕ НАПАЋЕНОГ СРПСКОГ НАРОДА... ДАКЛЕ, ТО ИЗГЛЕДА ОВАКО... ПАРКИРАМ НОВИ ПОСЛОВНИ АВИОН, СЈЕДНЕМ У БЛИНДИРАНИ АУДИ, ОДВЕЗЕМ СЕ У ВЕЛИКУ ХАЦИЈЕНДУ СА БАЗЕНОМ У БЛИЗИНИ АЕРОДРОМА КОЈУ ЧУВА ХИЉАДУ ПАСА И ЧУВАРА, СЈЕДНЕМ У ФОТЕЉУ ОД 12 ХИЉАДА ЕУРА, ПОРУЧИМ ОД СЛУГЕ ПИЋЕ ОД СТО ЕУРА, ПОГЛЕДАМ ТАЧНО ВРИЈЕМЕ НА РУЧНОМ САТУ ОД 50 ХИЉАДА ЕУРА, УЗМЕМ ТЕЛЕФОН И ПОЗОВЕМ ИЗАБРАНО ДРУШТВО ОД 100 ЗВАНИЦА НА ВЕЧЕРЊЕ ДРУЖЕЊЕ УЗ ХРАНУ И ВРХУНСКО ВИНО... ПРИЈЕ ТОГА ПОЗОВЕМ ДЕЖУРНОГ НОВИНАРА И ДАМ ТЕЛЕФОНСКУ ИЗЈАВУ О ПРЕВАРИ ПРИЛИКОМ ПОПИСА ГРАЂАНА КОЈА УГРОЖАВА БЛИСТАВУ БУДУЋНОСТ НАРОДУ И КАЖЕМ - САМО ЈА ЗНАМ КАКО ДА ВАС БРАНИМ... ИМАМ ПАРАЛЕЛНИ УНИВЕРЗУМ

Name

сyнаптиц

18.06.2016 13:25

Јос годину дана факса, па Њемацка. Искрено зелим да сто је могуце висе остетим ову погану дрзаву својим одласком у иностранство. Ако Бог да, јос цу са собом доста својих колега повести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

18.06.2016 13:34

Па донесите Закон,Уредбу или ста вец ,и отпустите све љекаре који се баве политиком,који су министри ,посланици и одборници а тобозе раде у болницама и клиникама. Не раде ,вец се појаве једном у десет дана ,примају плату и узимају посао младим људима а све су упрли у политицку каријеру јер ту додатно музу овај народ. Наравно ,музу они њега и у болницама јер висе са 100 марака не мозес уци у његову ординацију ,а камо ли разговарати и наруцити неки преглед,не дај Бозе да ти треба операција. Знам то све из лицног искуства. У овој земљи највеце дзепове имају љекари и попови ,све 20 са 10 центиметара. Погледајте им мантиле и мантије. Не сви ,наравно. Има постених љекара и попова али су они у мањини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игла

18.06.2016 14:01

Гдје сад велики патриотизам борба за српску за оцување па како оцувати несто и звати га својом грудом а узети народу право на рад , стицање породице ,право да се лијеци да управо тако нама су узели право да се лијецимо јел у пола мјеста нема ко да нас лијеци него на аутобус па у србију приватнику

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрен

19.06.2016 04:17

Драги незапослени доктори. има и несто горе од тога сто сте незапослени, а то горе је да се запослите, јер ако вам се то деси онда цете послије посла морати да копате по контејнерима јер са овом докторском платом нецере моци да прехраните породицу. А кад политицари одлуце да крену у хајку против криминала онда цете ви бити први ухапсени.