Британија: Референдум у сјенци убиства

Мање од недељу дана пред гласање које ће бити одлучујуће за судбину Британије, али и Европске уније, Британци су у шоку након што је лабуристичка посланица Џо Кокс убијена на улици, што је пореметило кампању и изазвало мук како у табору за излазак земље из ЕУ, тако и међу заговорницима останка.

Свијет 17.06.2016 | 12:02
Британија: Референдум у сјенци убиства
Јучерашњи догађај је, оцењује париски "Фигаро", крајње шокантан у земљи у којој се ретко дешавају напади ватреним оружје, која има веома строг закон о поседовању таквог оружја и ригорозне контроле на границама које ограничавају шверц оружјем.

Личност и животни пут 41-годишње посланице и мајке двоје мале деце, која је убијена јуче у својој изборној јединици на северу Енглеске, толико су пуни симбола да је јучерашњи инцидент жестоко уздрмао припреме за гласање 23. јуна, чак независно од, још непознатих, мотива њеног убиства, наводи француски "Монд".

У јеку жустре и све напетије кампање, у тренутку када су, према анкетама, грађани спремнији да гласају за излазак из ЕУ, Британија је ођедном занемела, при чему су и присталице останка у 28-чланом блоку и поборници његовог напуштања обуставили активности, а заставе на Вестминстерској палати су спуштене на пола копља.

Премијер Дејвид Камерон, који тек што је стигао на Гибралтар, отказао је одмах састанак који је требало да држи у оквиру кампање, а истовремено је и његов противник на челу табора који се залаже за "Брегзит" Борис Џонсон прекинуо предреферендумске активности чим је чуо страшну вест о убиству Коксове.

У земљи у којој парламент представља свето место демократије, али где референдумска кампања све више поприма ксенофобне тонове, убиство проевропски оријентисане посланице и заговорнице права избеглица пред вратима њене изборне јединице звучи као окрутна опомена, оцењује "Монд".

Иначе, јуче је први пут анкета забележила предност гласача који желе да изађу из Уније, показавши да је 53 одсто Британаца за излазак из ЕУ, док је 47 одсто за останак у ЕУ.

Такав резултат сматра обесрабрујућим председник Европског савета Доналд Туск, док је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио да, уколико Британци буду гласали за излазак из ЕУ, Унији "не прети смрт", али да би то означило почетак периода глобалне несигурности.

На негативне ођеке евентуалног гласања за излазак из Уније упозорио је и немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер, рекавши да би то уздрмало тај блок и захтевало би координисане напоре како би се осигурала безбедност.

И САД позивају Британце да на предстојећем референдуму гласају за останак у Унији, наводећи да је то чланство важно за безбедност и стабилност.

Упозорења не мањкају ни што се тиче економских последица опредељивања Британаца за иступање из 28-чланог блока, па је тако немачки економски институт ДИW прогнозирао да ће повлачење Британије из ЕУ вероватно довести до виших извозних царина, пада немачког извоза и обарања привредног раста највеће европске економије за пола процентних поена у наредној години.

Међународни монетарни фонд (ММФ) упозорио је јуче да би британско изгласавање раскида са Унијом следеће недеље могло да потисне привредни раст и ослаби односе који повезују чланице еврозоне.

Истовремено, Банка Енглеске је поново упозорила на то да референдум представља потенцијално "највећи ризик" за светска тржишта.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар