Школарина за сљедећу годину 440 КМ

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о висини школарине за редовне и ванредне студенте на студијским програмима првог, другог и трећег циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2016/2017. годину према којој школарина за редовне студенте првог циклуса студија за све студијске програме износи 440 КМ.

Република Српска 16.06.2016 | 18:52
Школарина за сљедећу годину 440 КМ
Од те одлуке су изузети студијски програми на медицинским факултетима и студијски програми музичке умјетности, ликовне умјетности и драмске умјетности, на којима је школарина 660 марака, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Школарина за студијски програм драмске умјетности – смјер продукције је 1.000 марака, а за студијски програм драмске умјетности – филмски и телевизијски смјер и смјер анимираног филма је 1.500 марака.

Школарина за редовне студенте другог циклуса студија за све студијске програме износи 880 марака, изузев студијских програма ликовне умјетности и музичке умјетности, на којима је 1.500 марака а на студијским програмима драмске умјетности 3.000 марака.

За студијски програм на енглеском језику – “Интернатионал Мастер ин Бусинесс анд Администратион” на Економском факултету Универзитета у Бањалуци школарина је 10.000 марака.

Школарина за редовне студенте трећег циклуса студија за све студијске програме износи 3.000 марака.

За ванредне студенте првог циклуса студија за све студијске програме школарина износи 1.500 марака, осим за студијске програме на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу, гдје је школарина 750 КМ и на Високој школи унутрашњих послова у Бањалуци, гдје је школарина 440 КМ.

Школарина за ванредне студенте другог циклуса студија за све студијске програме износи 1.500 КМ, осим за студијске програме драмске умјетности на Универзитету у Бањалуци, гдје је школарина 3.000 КМ и за студијске програме музичке умјетности Универзитета у Бањауци, гдје је школарина 4.000 КМ.

Плаћања школарине, као и плаћања износа који је утврђен као накнада за обнову године у случајевима када први пут обнављају поједину годину студија ослобођени су редовни студенти првог и другог циклуса студија који су дјеца погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске, дјеца ратних војних инвалида прве и друге категорије и дјеца без оба родитеља до навршених 26 година живота, те ратни војни инвалиди од прве до пете категорије и студенти са инвалидитетом.

Студенти дјеца ратних војних инвалида од треће до шесте категорије, као и студенти из породица са два или више студента који су редовни студенти првог или другог циклуса студија до навршених 26 година живота плаћају 50 одсто износа школарине односно 50 одсто износа који је утврђен као накнада за обнову године у случајевима када први пут обнављају поједину годину студија.

Управни одбор високошколске установе може донијети одлуку о ослобађању од плаћања школарине, а на терет властитих средстава, највише пет студената и то на оним студијским програмима на којима није одобрен упис студената на терет буџета Републике Српске.

Висину школарине за студенте стране држављане утврђује надлежни орган високошколске установе.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар