"Учи школу сине да те тата ували у Владу"

Увијек је била мистерија зашто политички функционери, који имају толику моћ, па и новац, и могу своје дијете или супругу запослити гдје пожеле, у било којој приватној фирми, донесу одлуку да је њега/њу најбоље смјестити на
државне јасле. Непотизам на прву! Али ко ће га знати, можда је то нека ствар престижа, или шта је већ.

Република Српска 16.06.2016 | 22:58
"Учи школу сине да те тата ували у Владу"
Углавном, већина њих се одлучи за овај потез и баш их брига. Образ - ђон. Кажу, све по закону и прописима. Чак се дешава да они као и не знају да су њихови ћерка, син, брат, снаха, супруга добили посао у некој од државних
институција. Пиш...

А народ? Па, народ ко народ. Ћути, гледа, те тихо и кратко прокоментарише.

"Страшно! Јеси ли видјела/о како је Чубриловић (предсједник Народне скупштине Републике Српске) запослио своју снајку у школи?" 

"Јао, јесам. Па каква је ово држава, да ли је могуће да су толико безобразни?"

"Ееее, а ја, ево сад ће пет година, немам посла. Џаба десетке на факсу. Ал' ваљда ће неко и мене прогурати негдје." 

"Ма нек' се живо. Него, шта је оно јуче било на Фарми, ко је испао?"

Е, овако изгледа један јучерашњи разговор у скоро свакој кући или кафани у Републици Српској, након што се показало да је предсједник највеће законодавне институције можда умијешан у непотизам. И тако два дана, а трећи ником ништа.

Овако се код нас гледа на бјесомучно запошљавање у јавним институцијама, установама и предузећима, које је прерасло у један легалан процес, уствари једини начин на који се добија посао, или боље речено радно мјесто. И што је најгоре, овакав систем тјера и оне који су се борили у школи, на факултету, вриједно волонтирали да би скупили праксу, да се препусте, обезвриједе све што су до тад постигли и окрену једином могућем, партији. Кад већ немају презиме које доноси посао.

Извршна директорица Транспаренси Интернешнел Лејла Ибрановић каже за БУКУ да ово само показује да су грађани апсолутно свјесни стања, а поред тога и ТИ БиХ Центар за пружање бесплатне правне помоћи већ годинама прима највише пријава које се односе на нерегуларности при процесима запошљавања у јавној управи.

"Наше недавно истраживање јавног мњења потврдило је да већина грађана сматра да су за запошљавање у јавној управи кључни критерији политичка, односно страначка припадност или родбинска веза, а да образовање и квалификације заправо не играју никакву улогу при запошљавању у јавне институције. Безброј је примјера босанскохерцеговачких функционера, на које је и ТИ БиХ указивао и експонирао у јавности, гдје су мимо процедура и на непотистички и коруптиван начин запошљавани чланови породица у јавне институције, јавна предузећа, високошколске установе итд., а још више забрињавају покушаји дискредитовања било кога ко се усуди да јавно проговори и осуди непотистичке праксе", наводи Ибрановићева.

Она тврди да је тренутна ситуација таква да су државне институције и јавна предузећа и установе претворени у породичне фирме, а непотизам је заправо легализован јер законска рјешења то омогућавају.

"Тако су нпр. закони о сукобу интереса превише благи и не обухватају велики број лица, што погодује пракси запошљавања сродника у државној служби. У јавним предузећима је та пракса још заступљенија, јер је запошљавање регулисано интерним актима који могу бити мијењани по слободном нахођењу и увид шире јавности је минималан. Затим, закони који регулишу запошљавање у државну службу имају низ слабости које омогућавају да у јавну управу буду запослени подобни, а не способни, односно најбољи кандидати", рекла је Ибрановићева.

И нема ту више ништа спорно. Мислим, ко ће запослити фамилију у јавне установе ако неће предсједник Скупштине, премијер, предсједник Републике, посланик, градоначелник, одборник, савјетник...

Углавном, задњи у низу ових побројаних је управо поменути Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, чија је снаха била најбоља на конкурсу за позицију педагога у ОШ "Алекса Шантић" у Бањалуци. Наравно, није имала најбоље оцјене или највише стажа на бироу, већ је одушевила на интервјуу. Тако то иначе раде чланови уже и шире породице високих функционера.

Али да не буде да је сад јадни Недељко најцрњи, подсјетићемо се свих оних функционера који су своју родбину запошљавали, по само њима познатим законима и прописима. Ево неких које смо ми пронашли:

1. Вјероватно се сјећате једног од свјежијих примјера непотизма у Републици Српској - запошљавање ћерке тада члана Предсједништва БиХ, данас делегата у парламенту БиХ Небојше Радмановића, која је добила посао у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске. Наводно је и она тад бриљирала, само један бод је дијелио од максималних 50.

2. Прије тога, премијерка Жељка Цвијановић запослила је сина Филипа у Електропренос БиХ, мада је он имао најмањи просјек оцјена у односу на осталих 12 кандидата. Али погађате, интервју развалио.

"Он је дипломирани грађевински инжењер, који завршава студије у Београду и комбинује посао са студирањем. Не знам зашто би био проблем да се дијете било ког појединца пријави на конкурс и буде тамо изабран, а да притом руководство те компаније уопште не зна чија су то дјеца", рекла је тад Цвијановићева. Поред тога, и Јелена Цвијановић, уз малу помоћ стрине Жељке, прије три године добила је посао сарадника у Агенцији за аграрна плаћања.

3. И министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија нашао је радно мјесто за своју ћерку у Електропреносу БиХ. Иначе, и Душка Тегелтија, супруга министра Тегелтије, помоћница је министра трговине и туризма у Влади Српске.

4. Својевремено је и сам предсједник Републике Српске Милорад Додик мало боље бринуо о својој дјеци па је тако 2011. године ћерку Горицу запослио у кабинет Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

5. И Душанка Мајкић, висока функционерка СНСД-а и посланица у Парламенту БиХ, побринула се за своје синове. Она је успјела да погура њихово запослење у Пореској управи Српске.

6. Бивши министар финансија и трезора и замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ, данас посланик, за мандата СНСД-а у Амбасади БиХ у Србији запослио је свог сина Александра у ову институцију.

7. Шампион је Мирослав Вујичић, бивши шеф кабинета српског члана Предсједништва БиХ, Небојше Радмановића, данас директор Завода за запошљавање Републике Српске. Он је добио и титулу "краљ непотизма", јер је према писању медија скоро цијелу родбину ставио на државне јасле.

8. Јово Радукић, помоћник министра финансија, запослио је свог братића Марка Радукића у Пореску управу Српске.

9. Неђо Илић, бивши директор Шума Републике Српске, који је за вријеме свог директорског мандата ово предузеће довео на руб пропасти, запослио је своју кћерку у Пореску управу Српске.

10. Зора Видовић, директорица Пореске управе Српске, своју ћерку је удомила у Централну банку БиХ, док је зета смјестила у Агенцију за банкарство и још му обезбиједила мјесто у неколико надзорних одбора.

11. Јасминка Кривокућа, сестра Сребренке Голић, министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију, директорица је Пошта Српске.

12. Директорица Инвестиционо развојне банке Републике Српске Сњежана Вујнић, иначе ухапшена прије неколико мјесеци, запослила је сина Марка у ову банку.

13. Сања Радојичић, супруга бишег предсједника Народне скупштине Републике Српске Игора Радојичића, данас кандидата СНСД-а за градоначелника Бањалуке, помоћница је министра финансија у Влади Српске.

14. Својевремено је и Џерард Селман, бивши министар правде Републике Српске и предсједник Уставног суда Српске, запослио је супругу у Поште Српске, сестру и свастику у Фонд здравства Српске, а кћерку у Министарство за економске односе у Влади Републике Српске.

15. Можда је и најзанимљивији случај посланика "папка" војина Митровића, како га је опозиција прозвала, који је као награду за прелазак у власт, сина угурао, ни мање ни више него у Палату предсједника. Тако је његов син Стефан постао преко ноћи савјетник предсједника, који је према ријечима Милорада Додика показао иницијативу, дошао на разговор и зато добио посао. Иначе, Митровићева имовина се процјењује на преко 60 милиона марака и опет сина на грбачу пореских обвезника.

Мислим да ће ових 15 примјера (да не набрајамо даље) бити довољан показатељ стања у земљи, бахатости оних који би требало да нам донесу боље сутра, њиховог безобразлука и спрдања са народом.

Извршна директорица ТИ БиХ наводи да је само питање када ће ситуација ескалирати, имајући у виду огромно незадовољство усљед велике стопе незапослености и не баш завидног економског стања у земљи.

"Велики је проблем тај што су грађани постали апатични и утисак је да су прихватили да живе у дисфункционалном друштву и да им је постало посве нормално да прихвате непотизам у сваком сегменту друштва, од школства, здравства, судства итд. Општепознато је да је запошљавање у БиХ по политичкој или страначкој линији и родбинској вези заправо постало неписано правило. Ово је вишедеценијска пракса у БиХ, јер на овај начин политичке партије у потпуности држе под контролом цјелокупан јавни сектор, под тим мислим првенствено на контролу над јавним ресурсима и радним мјестима", наводи Ибрановићева.

Е сад, они ће овако наставити и даље, будите сигурни, а на нама је да одлучимо да ли ћемо то мирно гледати, понекад прокоментарисати уз кафу и одмахивати руком или ћемо нешто учинити. Барем да ови људи не пишају по
нашој дјеци, ако то већ раде са нама. А вјерујте да хоће, јер не планирају они тако лако и брзо да се склоне са ових позиција са којих управљају нашим животима, па чак ни природним путем. Отпорна је то зумра.

Знам да се сад поставља питање: "А шта ми то можемо?" Е па можемо, можда не одмах много, али можемо.

Управо се сјетих, прије три године, један Бањалучанин је тужио Републику Српску због "намјештеног посла" у Министарству науке и технологије, и за чудо, добио након неколико жалби. Можда је то почетак, можда пријава неком медију или НВО. Кад би сви бар нешто од овог урадили, или се заједнички побунили, можда нам се не би оволико политичари церекали из својих фотеља, док потписују нове послове својим рођацима. Негдје се то мора пресјећи, нека снајка буде посљедња.

Аутор: Милован Матић
(Фото: БН)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Милос

16.06.2016 14:49

Ето за ста се они боре на изборима,а ви стоко и даље гласајте!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

16.06.2016 15:41

Ре Милоше: Нема више гласања. Изневјерили су многе.

Name

НЕ БОЈТЕ СЕ

16.06.2016 15:51

НИСУ ОНИ КРИВИ НАРОД ЈЕ ТАКАВ. МИ СМО НАРОД КОЈИ ВОЛИ ПРЕКО ВЕЗЕ, КОЈИ ВОЛИ МУФТЕ, КОЈИ ВОЛИ КОРУПЦИЈУ И ТУ НЕМА ГОВОРА. ДАКЛЕ КАКАВ НАРОД ТАКВА ВЛАСТ.

Name

Нидзо

17.06.2016 07:08

Ре не бојте се: Једини паметан коментар овдје.

Name

Луне

16.06.2016 14:50

Није Додик крив,ми смо говна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар.

16.06.2016 15:54

Ови му запослили кћер у министрству за захвалу овај им издао домовину.Какви лудаци! мајко мила'Фуј.

Name

шумар

16.06.2016 17:01

Знате прилично поодавно (8год) био је један Конкурс у српским шумама на ком се примало пет приправника инж. Шумарства . Наравно много више кандидата се пријавило. Процуриле су инф. ко це бити примљен и тако је на крају и било. Један од кандидата је упитао чланове комисије како це да изаберу тих 5 када су сви са сличним пред знањем,без искуства...... Наравно оних 5 је примљено ...... Сви остали кандидати нису ниста ни покушали али мислим да су требали.... Треба стати овоме у крај. ХИТНО

Name

тако је

16.06.2016 14:55

Порасла дјеца, пристигла за посао, тате и маме у годинама а затурили се функцијама, морају њихова дјеца да раде. Грађани нису гласали за многе од ових побројаних, али политика то намјестила. Нема ту спаса, осим осјећаја одвратности од свих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

16.06.2016 14:58

Кад су сина питали једне од ових са слика шта је завршио, застао је да извади папирић из роковника, да прочита који је факултет завршио или боље речено који су му дали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мапко

16.06.2016 15:03

Ко нас је клео, дангубио није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2016 17:25

Браво

Name

Јоја с Козаре

16.06.2016 15:04

Дјеца погинули бораца имају предност, а не чланови локалне и републичке династије. Наравно, једна мала шала, стварност је ружна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

16.06.2016 15:12

Не могу ниста ни градјани ни сељаци,,,јер да могу, до сада би вец несто промијенили,,,они су као магарци, само им натоваре на ледја и ,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

16.06.2016 15:18

Ако је прави тата мозе га увалити и без сколе... Купи диплому да се дијете не пати

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.06.2016 15:31

Никакву бас никакву улогу нема скола у запосљавању јер запослени ни онако не раде ниста нити требају ста знати али и томе мора доци крај колапс је на помолу тада це трбати људи који несто знају да се ситуација стабилизује нецемо на то дуго цекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одлично

16.06.2016 15:41

Негдје тата а по негдје и мама. Само си сине расти, биће диплома и посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Бомбардер

16.06.2016 15:52

Је ли неко рекао да не може горе? А замисли кад дође смјена генерација па ова младунчад овако способна и образована преузму да воде земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

16.06.2016 16:42

Успјех РС загарантован

Name

маса

17.06.2016 19:30

И ја се питам како це то бити бозе сацувај нас нису навикли да се помуце све олако сви велики вец сада осиони препотентни

Name

именик

16.06.2016 16:35

Ово је именик понајгорих кретена и крвопија у Српској, али назалост има их јос!

ОДГОВОРИТЕ
Name

како нема

16.06.2016 16:46

Кад СИПА долази у Зворник

Name

реално стање

16.06.2016 18:57

Ова слика показује персоне које треба политицки неутралисати због водјења једне крајње лосе политике - о неструцности дотицних боље да се и не говори!

Name

гоја бл

16.06.2016 16:51

Сви су они дјеца плаве крви и сигурно су паметни на родитеље? И ста сада , опет ником ништа за два дана сви заборавили а они и даље по свом. Вас 45% сто не излази на изборе уозбиљите се већ једном и узмите свој живот у своје руке. Склонимо багру са власти , и склонимо сутра било кога ко буде радио ово сто ради ова црвена банда и ови љигавци павицеви и дјокицеви. ДОСТА ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

16.06.2016 17:42

Зато СНСД узива највецу популарност..До побједе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

матуранти

16.06.2016 18:06

К ако заборависте ТОМАСКЕ За њих не треба конкурс она распустеница Соња отјера трудну зену спосла срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОС

16.06.2016 18:55

Ослободимо СРПСКУ. ДОЛЕ ЦИЛИМ АГА ЛАКТАСЕНКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

хгх

16.06.2016 19:04

Зато сам и напустио ову дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

16.06.2016 19:21

Ако нису ови, биће они. Увијек исто. Политика је постала жестоки бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паул Сезан

16.06.2016 19:27

Смеце на хрпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јохнy бе гоод

16.06.2016 20:56

Директор Мркоњићпутева, Кајин брат, запослио кћерку у Путеве РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

17.06.2016 07:00

Бас тако сто је није запослио у мркоњиц путеве вец у дрзавну ма то су кретени мркоњцки

Name

будуцност

16.06.2016 21:40

Е, па видите, на Западу ниједам власник фабрике па и оне висе, висе милионске вриједности, ниједан власник малог или средњег предузеца неце запослити своје дијете код себе него це његово дијете морати само наци посао негдје и добро испеци занат па тек онда има сансе да добије посао у родитељској фабрици или ако се и деси да власник фабрике и запосли дијете код себе , богами оно мора добро да запне и обицно поциње од најнизих радних места и постепено , корак по корак се поциње пењати ка бољој позицији. Уколико се показе лијено и неодговорно једноставно лети са посла. О дрзавним институцијама да не говорим. За рад у њима потрбно је знање, етруцност . рефернце. препоруке али не на нас нацин и узима се у обзир сваки детаљ јер они зеле комплетну лицност. нема сансе да ујак или било ко препоруци неког цлана своје фамилије а да није сигуран у његову струцност 100% јер би због њега он био деградиран. И таква препорука уопсте није никаква гаранција а це бити примљен на посао. Тако је и приликом уписа на факултете , мастер програме , докторате.Напр. приликом уписа на медицину, адвокатуру или на основне студије на неком претизном факултету сем високог просјека врло је позељно навести а си се бавио спотом , свирао неки инстримент, бавио волонтерским радом , уцествовао у акцијама спасавања људи , уцествовао у акцијама оргонизованим у крају гдје зивис и све то мора бити истина. Назалост, у овом до срзи исквареном и извитопереном друству млади , образовани, паметни људи зиве свој зивот у запецку пуни разоцарења док багра запосљава своју "препаметну" дјецу гдје хоце. Грохотом сам се смијала ка сам ономад процитала за оног малог Митровица да је на позицији савјетника председника. Уосталом какав председник такав и савјетник. Управо из тог разлога је на младим, квалитетним људима да се побуне , да у свакој прилици дају на знање овим јадама да су изнад њих и да промијене несто у овом друству. Узгред, тренутно сам на овим просторима и на основу оног сто сам лицно виједјела могу поставити само јено питање: па, народе засто трпис све ово, ста имате а изгубите ка су вам одузели и онај минимум права на зивот достојан цовјека а сто је најгоре исто то раде и васој дјеци.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОСТАК

17.06.2016 05:59

ЈА ЈЕ.ЕМ ГРАЂАНИНА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ И СВЕ ШТО ЈЕ ГРАЂАНСКО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

17.06.2016 06:30

Лијепо побројано. Али будимо мало реални и не бас толико пристрасни јер је провидно. Гдје су дјеца и породица од функционера који на власти на нивоу бих? Ово је мало претјерано било, сто јест да јест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

17.06.2016 07:33

Шта је претјерано, жив био? Ово је само дио онога што раде ови, овдје нема оних из другог ешалона и података о томе колико су они запослили својих сродника, кумова и пријатеља. Требало би једно темељито и нажалост скупо истраживање па би се видјело колико је ово друштво оболило од непотизма. Ако је неки опозициони функционер или функционер из власти на БИХ нивоу искористио утицај и запослио неког свог на овако безобразан начин, треба га одмах прозвати и јавно критиковати, ништа спорно. Међутим, то сигурно није ни стоти дио овог што је урадила ова СНСД банда.

Name

Два црна гаврана

17.06.2016 06:34

Школуј сина и шаљи у Владу, привреда се опоравити неће.. Ето, тако би то рекао народни пјесник. Епски, а сликовито, илустративно и инспиративно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

17.06.2016 07:05

Ја не знам сто се цудите. Па и у сфрј су се дјеца људи на полозајима запосљавала преко везе. Једина разлика је била сто је тад било висе радних мјеста па су људи лаксе долазили до посла. Али и онда је било привилегованих и обицних смртника. Није то ова власт измислила, а ни она прије ње. Просла су та времена кад је мало ко заврсавао факултет па му је заврсетак студија гарантовао и сигуран посао, посебно у струкама гдје вец бар деценију постоји хиперпродукција кадрова. Треба дјецу усмјеравати кад уписују факултет да уписују поред тога сто то воле да им се то и исплати, а не послије кад буде један од неколико стотина његове струке на бироу кукати над злом судбином. Гдје има мањка кадрова не требају никаква презимена и везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Николу

17.06.2016 08:56

Па видили смо како је функционисала СФРЈ и како је завршила.Инфлација,а папир и кованице од динара висе су вриједиле,него динар.Да ли је био у Југославији интернет видио би како је добро било,можда би било као у Турској данас.

Name

гаврило

17.06.2016 09:17

ре-нокола.Не с.ри.Види ти њега:ко је измислио непотизам.Ко год га је практиковао пропао је(Грци,Римљани,Османлије,СФРЈ)па це и Српска.Нека је спасавају и бране ови који имају користи од ње. Од мојих петоро са дипломама дрзавних факултета нико ни прици "дрзавном послу",вец уце језике и ајд здраво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

17.06.2016 12:04

Ре гаврило: Нисам ја ни рекао да је прије било боље или горе него да је само било много висе предузеца и радних мјеста, па кад неко додје преко везе на неко мјесто то толико није било ни вазно. Друго, прије су и на факултетима и у сколама били другацији критерији него данас (а види се по броју вуковаца некад и сад), мање је људи заврсавало факултете, није оволико факултета ни било. Данас назалост просјек не знаци и знање, а о практицној примјени да не говоримо. Али и даље неке струке лако проналазе посао, а неке само повецавају број незапослених на бироу. Треба бити мудар при избору занимања, то је сустина.

Name

Дон Кихот

17.06.2016 10:58

Све је тачно...банда су невиђена и Снсд је нај гора по том питању , а њени чланови су врх леденог бријега непотизма..Радмановић им је краљ све своје Ковачевиће, зетове и ћери је угурао у институције и све контролишу , па и Бају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

17.06.2016 11:00

Данас ништа без добре везе! Ништа ти не вриједе ни оцјене ни ништа! Политика,политика и само политика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

17.06.2016 20:39

Војин је папак

Name

Мр Г.

17.06.2016 11:14

Господине Миловане, Новинарство би требало бити објективно, а у васем тексту видим само да потенцирате кадрове СНСД-а. Када написете гдје раде дјеца осталих битних функционера из осталих странака е тад нам мозда и буде боље, а до тада за мене ви нисте ниста бољи од ових тренутних јер висе је него оцигледно да цијој сте страни. Управо људи из васе брансе треба да буду ти који це нас објекиван нацин информисати о стварном стању, како би могли исправно размислити и одлуцити се за оне са којима це нам бити боље. П.С. Сад сам мало погледао ко сте и видим да сте млад и наградјиван цовјек за свој посао. Овакви текстови вам не иду на цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гадгет

17.06.2016 11:50

Ајде, што би рекао Били Питон. Напиши ти о осталима. Војин Митровић је независан посланик.

Name

Драгана Дугиц

17.06.2016 22:39

Самохрана мајка двоје дјеце гледам.Постанар сам посао немам.Брат ми погинуо у рату Нисмо за њега ниста добили .Коме се обратити који гледају нас много таквих слуцајева.Столице су зјуљане.За кога гласати?

Name

КОЈА

17.06.2016 12:32

ТРЕБА ЈОШ ВИШЕ КОРУПЦИЈЕ И ВИШЕ ОТИМАЧИНЕ ОД НАРОДА ДА СЕ ЉУДИ ПРОБУДЕ- ЗА ОВЕ ЉУДЕ КОЈИ СУ ПОРЕД ТОГА ШТО НЕ ЗНАЈУ ШТА ЋЕ СА ПАРАМА ПОЗАПОШЉАВАЛИ СВЕ СВОЈЕ У ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ОПЕТ ЋЕ ГЛАСАТИ ОНИ КОЈИ ЖИВЕ НА ИВИЦИ ГЛАДИ ЈЕР ЋЕ ИХ ОВИ УЗЕТИ НА ПРИЧУ ДА САМО ОНИ БРАНЕ РС А ДА СУ ИЗДАЈНИЦИ СВИ КОЈИ НЕ МИСЛЕ КАО ОНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

17.06.2016 17:02

Ре-Никола. Цовјеце,сто релативизујес,каква поредјења са бивсом дрзавом и настасање о избору факултета.Па ова багра саље дјецу на ПИМ-ове,НУБЛ-ове,УПС-ове и др.пиљаре по Кисељаку,Доцу,Травнику и гдје све не и упосљава их у највисе органе и институције РС-а,управе,амбасаде.Каква је будуцност нас и РС-а са оваквима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

17.06.2016 17:02

Ма није проблем, нека раде, да знају како и ста раде, вец их запосле као икебане. Не зна се ста је горе, или кад не раде ниста или кад се праве паметни а немају појма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

05.04.2017 09:04

Па ти стадо и даље даји подрску оваквим!

ОДГОВОРИТЕ