ОИ: Гасол замрзава сперму због зика вируса?!

Пау Гасол размотриће могућност да замрзне узорак своје сперме због забринутости око вируса зика, ако одлучи да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Кошарка 18.06.2016 | 14:45
ОИ: Гасол замрзава сперму због зика вируса?!
"Замрзавање сперме је једна од мера коју морам да размотрим", рекао је тридесетпетогодишњи Гасол.

Кошаркаш Чикага још није одлучио да ли ће играти за Шпанију на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, од 5. до 21. августа.

Он је предводио државни тим до две узастопне сребрне медаља на Играма 2008. и 2012. године, када је екипа оба пута изгубила од САД у финалу.

Олимпијски шампион у скоку у даљ Грег Радерфорд рекао је да ће замрзнути узорак своје сперме због забринутости око вируса зика. Прошлог месеца више од 200 стручњака упутили су отворено писмо здравственој агенцији УН, позивајући да се Игре одложе или преместе "у интересу јавног здравља".

У писму се наводе недавни научни докази да вирус зика изазива тешка оштећења ембриона, а код одраслих неуролошке проблеме, укључујући и редак синдром који може бити смртоносан или довести до привремене парализе. Аутори писма су навели да, упркос повећаним напорима да се искорени зика - вирус који шире комарци, број инфекција у Рију расте, а не опада. Епидемија је почела пре годину дана у Бразилу, а сада се вирус проширио на више од 60 земаља.

Међународни олимпијски комитет саопштио је да нема разлога да се одложе Олимпијске игре.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар