Лажни извјештаји и милиони марака

Ловачка удружења постоје да би се људи којима је лов хоби дружили, али и да би радили на очувању природе и животиња, те да би унаприједили ловну етику. Тако би бар требало бити. Нажалост, и ова област постала је плодно тло за разне малверзације и богаћење појединаца на штету ловачких удружења.

Република Српска 15.06.2016 | 19:03
Лажни извјештаји и милиони марака
Политика се упетљала у процедуру у везу са додјелом ловишта, преко ноћи се оснивају нова ловачка удружења, кривичне пријаве пљуште на све стране, али институције не реагују, иако се путем ловачких удружења врти огроман новац који завршава у џеповима моћних појединаца.

У Републици Српској има око 25.000 ловаца, који су распоређени у ловачка удружења у својим општинама. Сви они плаћају чланарину, која се у просјеку креће око 130 марака на годишњем нивоу. Од те чланарине ловачка удружења су дужна да Ловачком савезу Републике Српске уплаћују таксу, која последње три године износи по 19 марака. Прије тога, у последњих 15 година, та такса је износила од 22 до 28 марака.

Када се помножи број ловаца у Републици Српској са просјечном таксом коју плаћају, добије се цифра од близу милион марака на годишњем нивоу којом располаже Ловачки савез Српске и ловачка удружења.

Побуна ловаца

Новац је основни разлог зашто појединци годинама, користећи се разним муљажама и манупулацијама, опстају на челу ловачких удружења, која у просјеку имају по 700 чланова.

Према изворима Журнала, многи од предсједника ловачких удружења воде дупло књиговодство, лажирају извјештаје које предају Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге АПИФ и представљају на скупштинама ловачких удружења, не пријављују стваран број ловаца, а разлику приказаног и стварног новца стављају у своје џепове. На тај начин се пљачла и Ловачки савез Републике Српске и ловачка удружења, али и буџет Републике Српске.

Посебна прича је организовање лова за ловце из иностранства, најчешће за оне из Италије. Италијански ловци најчешће лове птице, а предсједници овдашњих ловачких удружења су осмислили начине како да додатно зараде на том послу.

Они самостално, мимо ловачких удружења, уговарају ловове за италијанске ловце, наплаћују закупе пољопривредних парцела за одсрел, које се по ловној сезони наплаћују од 10 до 20 хиљада марака, иностраним ловцима обезбјеђују преноћишта, у правили код родбине, а неријетко чланови породице предсједника ловачких удружења буду и ловочувари. Уз то, иностраним ловцима се обезбјеђује и чишћење уловљених птица, које се наплаћује по десет марака, али и наводна полицијска заштита, која кошта до 2.000 марака.

Све ово довело је побуне одређеног броја ловаца који су у својим општинама, незадовољни радом предсједника ловачких удружења, који су на тим функцијама и по 15 година, почели да оснивају нова ловачка удружења.

Ловци политичари

Ловци Ловачког удружења „Мраковица“ из Приједора поднијели су кривичну пријаву против бившег предсједника тог ловачког удружења, а тужилаштво је подигло оптужницу. Драган Бојановић, бивши предсједник удружења “Мраковица”, и његова сарадница Свјетлана Кесар терете се да су оштетили ово ловачко удружење за око 93.000 марака, а да су себи незаконито прибавили корист од 76.000 марака.

Ловац је и високи функционер СНСД-а Небојша Радмановић, који је прије двије године користио владин хеликоптер за одлазак у лов. Радмановић је, према изворима Журнала, директно упетљан и у додјелу ловишта на подручју Добоја, гдје је у једном лову, истински би ловци рекли криволову, одстријелио 12 срна.

Дио ловишта, гдје је Радмановић био у лову, обезбјеђивала је његова службена пратња, која је на крају одстријељену дивљач стрпала у гепеке и одвезла у непознатом правцу. Због директне умијешаности Радмановића у дешавања у вези са додјелом ловишта на подручју Добоја, ниједно ловачко удружење из тог града није добило своје ловиште.

Познато је да је и министар унутрашњих послова Драган Лукач острашћени ловац. Последњих пар година он учествује у лову, али и криволову на подручју Козарске Дубице, гдје му је домаћин Слободан Боројевић, против кога бањалучко Тужилшатво води истрагу.

Боројевић је предсједник Ловачког удружења “Јелен” из Козарске Дубице већ 15 година и то захваљујући разним махинацијама и помоћи утицајних људи из правосуђа.

Секретар Основног суда Бањалука Томислав Чавић омогућио је Боројевићу 2005. године да без одобрења Скупштине ловачког удружења промијени Статут како би добио неограничен број мандата. Уз то, Боројевић се лажно представио као предсједник Скупштине ловачког удружења, што никада није био.

Томислав Чавић је, уз помоћ бившег предсједника Основног суда Бањалука Милана Тегелтије, омогућио Боројевићу да самовољно, ретроактивно, након пет година, промијени Стату удружења, иако се свака промјена Статута у року од 15 дана мора пријавити надлежном суду.

Министар Лукач је, приликом додјеле ловишта ловачким удружењима, помогао Боројевићу да удружење “Јелен” добије ловиште, иако су надлежне институције биле упознате са свим злоупотребама које је починио Боројевић.

Министарство пољопривреде је прво 12. марта ове године одбило да, због незаконитости које је починио Боројевић, Ловачком удружења “Јелен” додијели ловиште. Потом се 24. марта састаје Комисија за додјелу ловишта, на чијем челу је био помоћник министра за питања шумарства и ловства Горан Зубић, која предлаже министру пољопривреде и шумарства Стеви Мирјанићу да ипак ловиште у Козарској Дубици да на газдовање удружењу “Јелен”.

Мирјанић не потписује такву одлуку, јер је био потпуно свјестан да за то нема законски основ. Штавише, Мирјанић је морао, због почињених малверзација, Ловачком удружењу “Јелен” одузети дозволу за кориштење ловишта. У међувремену, због огромних политичких притисака Зубић подноси оставку, а онда на сцену ступа министар Лукач. Телефоном контактира министра Мирјанића и тражи од њега да потпише одлуку којом се ловиште Козарске Дубице даје удружењу “Јелен”. Мирјанић 28. марта потписује уговор којим ловиште у Дубици даје на газдовање удружењу “Јелен”, односно Боројевићу.

Полиција у ловиштима

Занимљиво је да је министар полиције Републике Српске, у то вријеме директор Комуналне полиције у Бањалуци, учествовао у криволову у граничном подручју између општина Козарска Дубица и Градишка.

Лукач је 16. септембра 2014. у мјесту Сиволинац учествовао у криволову на јелене, који су због високог водостаја Саве прешли из Хрватске у БиХ. Тада је позвана полиција из Козарске Дубице, а појавила се и полиција из Градишке, која је буквално блокирала полицију из Дубице док се Лукач и његово друштво не извуку са тог подручја.

О свему томе постоје докази.

Колико су ловишта уносни послови потврђује и податак да је Мићо Краљевић, осуђени киднапер, искористио свој утицај и моћ као функционер СНСД-а да тамошње ловиште припадне Ловачком удружењу “Игриште”, а не удружењу “Бирач”, које је раније њим газдовало.

И министар здравља Драган Богданић поклоник је ловства. Он дуго није дозвољавао да ловишта око Теслића буду додијељена било ком ловачком удружењу из те општине, али је недавно на интервенцију предсједника Уставног суда Републике СрпскеЏерарда Селмана ловиште додијељено удружењу “Тетријеб”, чији је предсједник Жељко Секулић.

Извор. Журнал.инфо

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Гул бул

15.06.2016 17:11

Који је овај цовјек хостоплер и лицемјер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

15.06.2016 19:27

Лоповцина бандит и криминалац, ма људи моји има ли закона за толике лоповлуке.

Name

колективни

15.06.2016 20:44

Криминалци

Name

Михаило Микиц

16.06.2016 00:56

Ста се питас кад одговор сам знас. ЛОПОВ ДО ЛОПОВА. СВИ ЛОПОВИ. Цаст појединцима али ја такве незнам!

Name

дивљац

16.06.2016 06:48

Да је пера отишао право у полицију,свега овога неби било....

Name

дјида

16.06.2016 14:54

Засто БН не додје у Бањалуку да види ста се ради са домом у центру града. Колико је отето квадрата од ловаца колико јос нису добили. Колико и како је просирен објекат по регулационом плану колико је пута исти мјењан. Колико пара је проневјерено. Ето вам теме да писете и снимате годину дана.

Name

Тито

15.06.2016 17:33

Као неки заслужни ловци-функционери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

15.06.2016 17:56

Чуј Користио хеликоптер РС. Тито је био мала маца за ове. Он један а ових један по један.... Осилио их капитал који су стекли па га користе и у прогањању капиталаца..Лијепо зашто не

Name

СелманКРИМИ

15.06.2016 19:48

Има ме свагдје гдје није све цисто - спомену и мене а ја хтио да се мој криминал заборави...

Name

Мики

15.06.2016 17:40

Ма ово нема у Родезији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

15.06.2016 18:23

Највећи криминалац и лопов заједно са Шпирићем и Бајом ..одговорни за сву пропаст која нас сад сналази....све што се ппјављује о њему је тачно, а ћерку и зета је склонио у Швицарску , за паре наравно, јер је потписао све сагласности...алкохоличар и преварант из Архива РС који је цијели рат се скривао у Архиву РС ,пио , а сада би да лови и иде у НАТО...смрад невиђени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

чудно

15.06.2016 18:32

Јада од овог Радмановића, хоће и он изгледа у свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЉУЗГО

15.06.2016 19:17

ТАЈ РАДМАНОВИЦ МИ ЈЕ НАЈОДВРАТНИЈА ФАЦА,ЈОС САМО ОД ЊЕГА ИМА ГОРИ ТЕГЕЛТИЈА.ЗНАМ ГА КАД ЈЕ ЗА ВРИЈЕМЕ РАТА ХОДАО ПО ГРАДУ У ЈЕДНОМ СТАРОМ МАСНОМ МАНТИЛИ И УВЈЕК БИХ НОСИО ДЈАЦКУ ТОРБУ ОД СКАЈА.ЦЕКАО БИХ ПОПА ЉУБУ ДА МУ ПЛАТИ ДА ПОПИЈЕ ПО ЈЕДНУ БРЉУ,А ОНДА КОД ПОСЛОВОДЈЕ СРЕДОЈЕ НА ЦВАРКЕ,СТО БИХ СРЕДОЈИ ДОНОСИЛЕ РАДНИЦЕ ЗА ВРИЈЕМЕ КРМОКОЉА. ,А САДА СЕ МРЦИНА ВОЗА ХЕЛИКОПТЕРОМ О ТРОСКУ НАРОДА И ЈОС ГА ЦУВАЈУ ТЈЕЛОХРАНИТЕЉИ.МА КО СИ ???

Name

конст

15.06.2016 18:34

И Срецко Сојиц у једној епизоди је исао у лов и знамо како је то заврсило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

15.06.2016 18:43

Охохо мафиози!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.06.2016 18:46

Од врха па до комуналаца лопови па зиви народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уг

15.06.2016 19:00

Ја за 6 година како ловим убио само једног фазана док багра дневно убија 12 срна . Ваља набављат хеликоптер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф

15.06.2016 19:01

Исто стање је и у риболову

ОДГОВОРИТЕ
Name

овај

15.06.2016 19:14

Је као маргарин у све се мијеса...и у гроб кад оде руку це укривит да несто украде!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

а они

15.06.2016 19:51

А они вас напуцкавају ко фол са пописом... е јесте ......а ста раде? Испред носа вам узимају хљеб и јос вам се смију у оци и пљују вам по цасном образу... Нек су вам главу напунили са вехабијама, са резидентним са референдумима, са НАТО, преносом надлезности, са механизмима... а дневница им ко вама пензија..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик преварант:

15.06.2016 19:59

Недавно је на питање неколицине страначких колега (који баш и не љубе СНС и Вучич Александра), зашто толико инсистира на састанцима са српским премијером, Додик експертски одговорио: “Вучич је склон Издаји. Морам га држати под контролом”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.06.2016 20:06

Исти слуцај и у лопарској и угљевицкој опстини криволовци све побисе немас се коме обратит за помоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема друге

15.06.2016 20:33

Само кинеска управа, кинеска полиција, кинеско тузиластво, кинески судови. Била би РС оцисцена за годину дана, а они сви на робији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

осмаци онлајн

15.06.2016 20:37

Иста прича је и код нас у општини Осмаци, гдје је Драгиша Бојковић иначе члан СНСД и помагач прозваног Миће Краљевића у случају киднаповања одборника, а уз негову помоћ основао ново ловачко друштво и уз подршку странке практично отели ловиште од старог ловачког друштва које постоји више деценија. Такву политику спроводи СНСД, јадан је овај народ који гласа за овакве лопове и криминалце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крле

15.06.2016 20:37

Ста тек у Кнезеву раде.Небојса,зет му Данило Петровиц,пратолац Љубиса Содоловиц истријебисе медвједе и срндаце и јос хоце да пола територије опстине закупе као ловисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиша

16.06.2016 07:49

Представи се "крле" именом и презименом.

Name

фазан

16.06.2016 19:16

Оп

Name

да објасним

15.06.2016 20:53

У Власеници постоје два ловацка удрузења, Бирац и Игриста. Прво постоји дуго година а игруста су несто ново. Оба су под утицајем политике Сдс и Снсд... све због нецијих лицних интереса. Ловци и једне и друге секцијевисе лове у криволову него лову, поцев од ловоцувара па надаље. Овим путем позивам полицију и муп рс да одузму дозволу и једним и другим, да сацувамо јос ово мало дивљаци сто имамо, а ријетко богато ловисте имамо. Уколико се не опамете ти такозвани ловци и престану ловити у криволову објавицу ускоро доказе о униставању дивљаци, посебно појединаца из Игриста! Не браним ни ове из Бирца ал за ове имам слике и снимке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брка

15.06.2016 21:08

Диван це бити дан кад поцну да падају један по један. А пасце, Бозе правде! Супротно од крстења је уцлањење у странку (било коју, све је то слицно с....). Ту се одрекну сваке бозје заповијести и поциње: Укради, уцини прељуб, лази... али бице, бице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам

15.06.2016 21:25

А ловисте зеленгора да не прицамо никако од уставног суда па на низе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.06.2016 02:59

Требо је да пита сдс како се лови !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

16.06.2016 04:02

Иди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.06.2016 13:03

@ Милиција еx Пријављивано, више пута и... "они предузимају мјере и радње из своје надлежности" и... тако десетинама година, а не годинама! Систем се не бори против ових појава, он их сам и производи!

Name

Марко

16.06.2016 05:31

У Рогатици Драга Бели Јанковић, међународни криминалац и пријератно лице са интерполове потјернице, организовао је криминалну групу која криволови чак и незаконитим малокалибарским оружјем. Пушке отворено носе по граду у атима, без футрола, увијек спремне за пуцање, на задњим сједиштима аутомобила. По цијелу годину убијају срне и продају угоститељима срнетину. Ова огранизована криминална група под заштитом је предсједника ОО СНСД Рогатица и народног посланика Милорада Јагодића и нико им ништа не смије. Поред криволова они, под изговором лова, са оружјем надгледају куће, прате угледне чланове СДС-а и високе општинске функционере, чак им и отворено пријете. Ухваћену дивљач некажњено држе по својим двориштима. Докле ће више ова земља бити дивљи запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

16.06.2016 08:29

Тренирао је Раман са орузјем цетири године на ратисту зато је добар ловац.Да њега није било неби било ни републике српске па зато има право да лови,краде И ста год му падне на памет

Name

Милиција еx

16.06.2016 12:43

А зашто то Марко лијепо не пријавиш најближој полицијској станици, или надлежном вођи сектора, или полицајцу задуженом за тај патролно позорнички реон..,??!! Како је већ ред, и како се то ради у свакој правно и морално уређеној земљи. А не овако, иде се на ниво трача, интриге. Довољна је једна алапача али мало јача на позицији премијерској, не би је требало слиједити.

Name

Србац

16.06.2016 05:56

Исти случај је и код нас у Српцу. Ако вам затреба да купите меса дивљачи (посебно срнетине) само се јавите код предсједника ловачког удружења Б.К. и ствар ријешена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловац из Добоја

16.06.2016 06:51

Поштовани, Овај текст који је објављен нема везе са везом, и стога би било много паметније да се прије писања мало информишете поготово када је у питању Добој. Добој има јендо удружење које је добило ловиште на кориштење, а помињање неких политичара и неких одстрела заиста је прави апсурд над апсурдима. Додјите у Добој и урадите интервју са најуспјешнијим Ловачким удружењем Републике Српске, па можда промијените слику о свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клин

16.06.2016 07:50

Кад поциње срзона лова на функционере?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као у пјесми

16.06.2016 12:38

Као оно у народној пјесми... 'сваки свога посијеци субашу..' Тад су сабље биле формацијско наоружање, па стога тај појам 'посијеци'.

Name

ЛОВАЦ

16.06.2016 09:20

ОДВАВНО ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ЛОВИШТЕ. НЕОГРАНИЧЕНА ДОЗВОЛА ЛОВА ЈЕ НА ПЕНЗИОНЕРЕ, ЗА УСТРЕЉЕНОГ ПЕНЗИОНЕРА НАГРАДА, ЗА ПРИЈАВЉЕНБОГ НА БИРО НАГРАДА, ЗА СЕЉАКА ТАКОЂЕ НАГРАДА. ИЗУЗЕТИ ОД ЛОВА СУ ЧЛАНОВИ ВЛАДЕ И ЊИХОВИ ПСИ ГОНИЋИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС

16.06.2016 10:51

НИЈЕ МОГУЋЕ ДА ЈЕ НАШ ОДБОРНИК ТАКАВ КРИМИНАЛАЦ, ТО ЈЕ ЛАЖ. ЧОВЈЕК ЈЕ ПОШТЕН КО СУЗА "ПРОВЈЕРЕНО"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

16.06.2016 13:22

КО СТАВИ СЛИКУ ОВОГ ДЕБИЛА СА ПУШКОМ, ДА СУ ОН И ЊЕГОВИ ИЗ СНСД НОСИЛИ ПУШКЕ КАД ЈЕ ТРЕБАЛО, РС БИ БИЛА ВЕЋА ОД БИХ, ЛОВЦИ СУ ИНАЧЕ СКУП ДЕБИЛА КОЈИ СЕ ЈУНАЧЕ НАД ЈАДНИМ ЖИВОТИЊАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

16.06.2016 14:40

Потписујем

Name

ловац

16.06.2016 16:22

Ти оцигледно немас појма ста знаци бити ловац а у ствари си поприлицно глуп ово сто по новинама провлаце ловце у овом контексту не знаци да би прави истински ловац требао да буде ово сто они пису то је исто као и да казу нацелник ове болнице узима мито нацелник оне болнице прогураје своје преко реда па нормалан цовјек не мисли да је стварно нормално то сто раде они него да се зна за неки ред

Name

сипово

16.06.2016 14:36

А треба споменути Сипово овде се десава злоцин у ловацком удрузењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

16.06.2016 15:28

Јадна дивљач.Нас су средили.Сад су они на реду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

16.06.2016 20:17

Све ово је донекле и тачно у Добоју има два ловачка удружења али лу фазан подржава господин који је споменут али нису исте политичке опције лу фазан контролису људи који су у СДС-у и управо они доводе горе споменутог господина и организују лов за њега и њему сличне.У лу фазан Добој цвјета криволов и од тога се појединци и финансирају а сви они који подрзају садашњег пресједника који је већ други мандат на том мјесту могу да раде шта хоће а ко се мало побуни буде искључен из удружења на пресједника не смијеш упутит ни ружан поглед а камоли шта друго јер одмах ти слиједи дисциплинска а предсједников Тата господин Илија Бозицковиц пресудјује .Зато је и основано друго удружење Лу Требава али и после пет година борбе за ловиште нико им није изашао у сусрет управо због господина Радмановица и његове спреге са предсједником Бозицковицем . Има ту још тога за писат и али за овај пут толико било би добро да БН телевизија додје у лу Требава Добој имали би лијепог материјала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловци са Требаве

17.06.2016 06:07

Како је лијепо слушати ове криволовце који пишу. Криволовце који су се дебело нагепали пара од овог удружења, криволовци који су удружење довели до пропасти јер је само 2010 године удружење било у минусу скоро 70 000КМ. На срећу од тада никада више. Ово је главна ствар у свему. Господо пометени сте јер те лопови, оградили сте жицу својих приватних имања са фазанерије, радили сте шта сте хтјели. Па када више нисте могли онда би да нешто дијелите. Ловиште је данас једно од најбогатијих, само је жалосно што Ви неможете више да криволовите, то је то. А помињање неких имена, требали би прво провјерити. С тога Ви величајте национализам како сте и научили преко неких Сабрија, и осталих, а најважније од свега је чланство. Чланство гопсодо које је својом вољом бирало, а ваша мањина и неки покушаји су пука пролазност. Окрените се реланости па ћете видјети како је сада много другачије него када су биле неке Субаше (Милован Васиљевић), неки Цвијановићи, Пејићи, Марковићи, Софренићи и остали. Није све ни у новцу Бошка Попадића, ловци са Требаве имају своју земљу коју недају таквим какви сте Ви, зар Вам то већ није јасно.

Name

Господар Требаве

17.06.2016 06:13

Ово је уз све ноторна глупост. Гопсодо, нема политичких опција, ми смо ловци, а то Ваше помињање политичких опредељења је управо примјер како не треба водити политику ловства, тако се нажалост ловство уништава. Можда је то и Ваш циљ. Уништите све што је добро јер то Ви нисте могли направити да буде овако добро. Нека Вас буде срамота. Добој је град са највише ловаца и и то ловаца срба, хрвата, бошњака, јевреја, ми смо једна породица без икаквих политчких иконотација и то ћемо остати. Наше ловиште има и срнеће дивљачи, дивље свиње, фазана, зеца, препелице, патке. Можда је проблем што ловиште обилује са дивљачи а Ви не можете криволовити.

Name

ловацwе

03.07.2016 13:23

Зато нема лова на срндаца за праве ловце ови из тртројеба нису никад ни зтебали дозволе за лов!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицо

04.07.2016 18:11

Код вас је то јос добро колко толко ловите ми у брцком не ловимо 6 година а цланарину плацамо незнамо ни коме зива пљацка а нико ниста не подузима 16 ловацки друстава имамо сви наплацују цланарину и трпају себи у дзепове а закон донесен али немозе да се спроведе а закон о орузју донесен за дан и одма се проводи да се одузму пуске па после у продавницу да се продају

ОДГОВОРИТЕ