Свештеник из бајке

Данас би се с правом могло рећи да је свештеник из Бранковине, блаженопочивши прота Владан Ковачевић био "прота из бајке", снажна личност која је деловала не само на "њиви Господњој", већ међу људима свога краја, друговала са највећим српским интелектуалцима свога доба, међу којима је и прва дама српске поезије Десанка Максимовић, која је са њим била у сродству, преко супруге Пеке, његовог верног и дивног саборца, једине попадије која је одликована Орденом владике Николаја.

Србија 15.06.2016 | 12:22
Свештеник из бајке
Ово је на промоцији књиге "Прота Владан Ковачевић" у Ваљевској гимназији, коју је издао "Глас цркве" у Шапцу, а финасирао протојереј ставрофор из Лознице Милан Алексић, угледни духовник из Јадра, рекао њен аутор и пријатељ проте - протођакон др Љубомир Ранковић.

Ректор Богословије у Београду и професор на Богословском факултету др Драган Протић оценио је да је "ово штиво сјајан пример како треба отргнути од заборава људе који су, не само достојно носили мантију, већ оставили сјајне примере човекољубља, љубави према завичају, отаџбини, својим ближњима и свим честитим и ваљаним људима".

"Прота Владан био је и остао светао лик и пример другим свештеницима како се, бавећи се тим послом, може стићи до неслућених размера по којима се људи памте на многаја љета", нагласио је Протић.


Угледни књижевник Радован Белимарковић, који је и сам друговао са врлим протом, рекао је да је "топлина његовог и дома попадије Пеке с љубављу поштовала не само славна Десанка Максимовић, већ сви људи који су код њих долазили, а било их је на хиљаде, осећајући лепоту и красоту гостопримства, поред осталог, и на духовно и културно готово чудесан начин".

"И у муци и у добром расположњеу гост је код Ковачевића, у тој дивној протиној кући увек могао да осети неку снажну енергију која му враћа равнотежу у живот, стабилност, смирење и стрпљење, што ме је увек одушевљавало као дете", каже Белимарковић.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар