Борба против франка - борба за сваки динар


За 20.000 грађана Србије који отплаћују стамбене кредите у швајцарским францима свака рата која доспије је права ноћна мора. Од 2008. године, када је највише кредита одобрено, па до данас франак је и више него удуплао вриједност, а истовремено са скоком швајцарске валуте повећани су и износи кредита.

Србија 15.06.2016 | 10:12
Борба против франка - борба за сваки динар
Народна банка Србије понудила је прије нешто више од годину дана четири модела олакшица и обавезала пословне банке да их понуде клијентима, али је то прихватило тек четири одсто задужених.

Прије два мјесеца Министраство финансија Србије дало је препоруку и позвало банке да репрограмирају дугове клијентима који су се нашли у незавидној социјалној ситуацији, као што су, рецимо, самохране мајке и незапослени.

За све остале ту је рефинансирање под повољнијим условима или борба за праведнију отплату, које воде удружења грађана попут”Франка “ или” Ефективе”, а пред правосудним органима.”

Стопе на ове зајмове су пале сада се крећу од 2,75 одсто за евро до шест одсто за оне индексиране у динарима. Када су се швајцарци задуживали камате су за индексиране зајмове биле шест одсто, а динарских позајмица није ни било.

Клијенти који пребаце кредит добијају нижу провизију код Националне оранизације за осигурање стамбених кредита. Уз нови валуту клијенти би добили и дужи рок отплате.

Већина задужених у францима није редовно испуњавала обавезе, често су каснили са плаћањем и многи су ушли у доцњу. Ипак, банке су спремне да им то опросте и те клијенте неће сврстати у лошију категорију, па они самим тим неће бити евидентирани у Кредитном бироу да су званично ушли у кашњење.

На клијенитма је да се прерачунају и виде шта је за њих најповољније, односно какве су им могућности да стан који отплаћују за пар деценија и званично прогласе за свој, односно да редовно отплате све рате.

О томе како да процјене своју ситуацију стручњак са Факултета за правне и пословне студије Александар Васиљевић каже да је главни проблем што дужници у Србији и посље неколико година отплате данас у еврима дугују више него на почетку отплате.

Да ли да им се отпише дио дуга, што би највише помогло, одлука је која може да се донесе само у централама банка, које се налазе ван Србије.

Када стигне конкретан приједлог о овом проблему, пред дужницима у швајцарским францима је да размисле о понуди, а да ли постоји и алтернатива?

Банке  Србији које имају клијенте, који из било којих разлога нису плаћали зајмове у францима, ажурирале су податке и чекају најављену измјену закона па да их уступе фондовима. У Србији за сада ова потраживања могу да се уступају само између банака. Када кредите преузмају фондови, то се обично ради уз отпис. Законски, то би могло да постане могуће од јесени.

Истом проблематиком бави се и Удружење “Ефектива”. Они од републичког јавног тужиоца траже да поништи уговоре о кредитима у францима. Уколико то не помогне, најављују и обраћање међународним организацијама пошто су банке нудиле ове кредите грађанима као најповољније, а испало је управо супротно па су клијенти доведени у заблуду. Епилог се тек чека.

Трећа и најгора алтернатива је да банка активира хипотеку и клијента остави без стана. Некретнина се тада продаје, а клијенов дуг намирује. Ако и након тога остане дуг банци клијент иако је изгубио стан наставља да отплаћује остатак кредита. Оваквих случајева било би више да је потражња за становима већа, али није.

(Цапитал.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар