Необичан свјетски путник стигао у Билећу

Француз Феликс Вомурин, необични двадесетчетворогодишњак који је одлучио да упозна свој континент пјешачећи и вукући за собом своју „"кућицу“, јуче је стигао у Билећу. Планирано пјешачење до Требиња пореметила му је киша, па је Феликс Пуж, како сам себе назива, одлучио да преноћи у селу Чепелица, покрај Билећког језера.

Република Српска 14.06.2016 | 18:14
Необичан свјетски путник стигао у Билећу
Феликсово крајње одредиште за сада је Грчка. На пут је из француског Нанта кренуо прошле године у априлу, с тим што је, због хладног времена непогодног за путовање, зиму провео у Мађарској. До сада је са својом кућицом препјешачио Швајцарску, Њемачку, Аустрију, Чешку, Словачку, Мађарску, Хрватску и Србију, а у Босну и Херцеговину стигао је почетком овог мјесеца.

Феликс је како каже, завршио је студије архитектуре и одлучио да узме вријеме само за себе, да дио свог живота проведе попут пужа вукући на путу своју кућицу, да разговара са људима и упозна балканске земље.

"Волим своју кућицу, волим да спавам у њој, јер се ту добро осјећам. Волим је, јер кад њу имам, не зависим ни од кога. Доме слатки доме" каже Феликс с осмијехом.

Свој мали дом саградио је, каже, својим рукама и у њега ставио све што му је потребно за живот на путу.

"Није тешко живјети у њој. Има велико двориште (смијех) и отворена је за свакога. Сви могу доћи да ме виде када хоће. Морам да је вучем сваки дан, али није много тешка. У њу сам спаковао све потребне ствари: кревет, храну, књиге, лијекове" , рекао је Феликс.



Не плаши се да спава у кућици, осим кад је напољу олуја, као што је био случај прекјуче у Херцеговини. Вјерује, каже, да му људи неће наудити, па од њих нема страх.

Феликс истиче да су му се у БиХ највише и допали људи, као и природа.

"Највише ми се свиђају људи, јер су дружељубиви и гостопримљиви. Посјећују ме, нуде ме кафом, доносе ми вечеру. Пејзаж је разнолик, прелијеп и задивљујући" , прича овај необични Француз.

Да је стварно тако, потврду је добио и у Билећи.

Екипа „Моје Херцеговине“ Феликса је јуче посјетила са Александром Милидраговићем када му је донио вечеру и пиће. За успомену на овај херцеговачки град оставили смо му беџ билећког Планинарског друштва "Коритник“ и потписе на "кућици“, покрај имена бројних људи које је упознао на овом путовању.



Из Билеће ће свој пут наставити према Требињу, затим до Дубровника, па у Црну Гору, Албанију и, на крају, Грчку. Након тога, додаје, можда крене ка Москви. Одлучиће када за то дође вријеме.

Када дође до краја своје тренутне маршруте, каже, моћи ће да каже нешто више о културама које је упознао на свом путу. Од када је пошао, истиче, научио је једну важну ствар.

"Велико је задовољство живјети независно. Научио сам да узмем вријеме за себе, да не журим нигдје и да проводим вријеме у разговору с људима" закључио је Феликс Вомурин.

(Моја Херцеговина)
(Фото: Моја Херцеговина)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

грађанин

14.06.2016 16:35

Баш је интересантан лик. Требају га грађани лијепо дочекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јасно.

15.06.2016 14:39

Свако има свој циљ. Никад се НЕ ЗНА. Мутна посла.

Name

мане

14.06.2016 17:02

Интетесантно виђење живота. Нека га драги Бог чува..мало храбрости,пуно воље и види авантуре. Да је и мени мало стиснут му.а,мозда би било боље. Да се Богдо људи висе оваквим стварима окрецу..ал јок удри по предрасудама и национализму..биједа смо ми људска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорбирн

14.06.2016 18:41

Лијепо је то све,само треба имат неку материјалну подрску,наси људи доносе храну али није то свугдје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

15.06.2016 16:40

Бас дивна прица и репортаза.Свака цаст за Херцеговце и новинаре Моје Херцеговине који имају увијек лијепе репортазе и који се лавовски боре против мафије у дрзави и трпе пријетње и притиске од Додикових керова Луке Петровица, Љуба Вуковица и бискупа Дурица. Али ко им ј**е матер нису дзаба нервозни виде да им сат откуцава па резе ко рањена зивотиња.Подрска свима у РС у борби против Додикове устаско-балијске мафије.

ОДГОВОРИТЕ