Убијен вођа ИСИЛ-а - Абу Бакр ал Багдади

Вођа терористичке организације Исламска држава Абу Бакр ал-Багхдади убијен је у америчком зрачном нападу на Раку, преноси Дејли Мирор..

Свијет 14.06.2016 | 15:15
Убијен вођа ИСИЛ-а  - Абу Бакр ал Багдади

Како јављају стране новинске агенције “Ал Багдади је убијен од стране коалиције у ваздушним ударима на Раку петог дана рамазана”.

Други извори навели су да је ипак преминуо у Мосулу у упоришту ИСИЛ-а.

Ирачке безбједносне снаге саопштиле су да је ирачки авион погодио конвој у којем се налазио Багдади на путу према Карабли гдје је требао присуствовати састанку терористичких вођа.

Ал-Багдади је човјек чија је глава уцијењена на 10 милиона долара. Родом је Ирачанин, а рођен је под именом Ибрахим ал-Самараи, око 50 километара сјеверно од Багдада у граду Самара. Тврди да његова лоза води поријекло од посланика Мухамеда, што му даје легитимитет да буде вјерски вођа.

Године 2005. заробиле су га америчке снаге, а након што је пуштен на слободу преузео је чело огранка Ал Каиде у Ираку. Тачније, замијенио је тадашњег лидера Абу Омара ал-Багдадија, који је убијен у акцији коју су водили Американци.

Пут Абу Бакра ал Багдадија до халифе у самопроглашеној Исламској држави најбоље се може схватити у свјетлу цијепања Ал Каиде у Ираку. 2013. године је отворено пркосио главном лидеру Ал Каидее Ајману ал-Завахирију када је удружио снаге са Јабат ал-Нусром, сиријским огранком Ал Каие.

(Дневни аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар