Основана фондација "Махир и Алекса"

Фондацију "Махир и Алекса", у част својих трагично страдалих синова, у суботу су у Сарајеву основале породице Махмутовић/Ловреновић и Јанковић, с циљем да у БиХ и Србији системски превенирају вршњачко насиље, од којег су подлегли њихови дјечаци.

Босна и Херцеговина 14.06.2016 | 09:51
Основана фондација "Махир и Алекса"
То је потврђено "Независним" након формирања Управног одбора Фондације. "Ово јесте и лична и интимна прича, али моја је највећа сатисфакција промијенити ситуацију у погледу свијести и знања о вршњачком насиљу. То је немогуће без националног програма, који је нужна потреба и европски стандард.

Због тога ћу осјетити ту сатисфакцију када будем знала да имамо младе стручњаке за ту област, мастере и магистре, дјецу коју можемо слати на институте у свијету да истражују овај проблем и враћају се као стручњаци", каже за "Независне" Алиса Махмутовић, Махирова мајка.

Она је оснивачица Фондације заједно са Драганом Јанковић из Ниша, Алексином мајком. Фондација ће дјеловати у Сарајеву, а затим ће бити основана у Нишу и Београду.

"Након наше трагедије нама су се јављали родитељи из читаве Србије, наставници и саме жртве. Ми смо некако своју мисију видјели у томе да укажемо на степен проблема, на то колико је страшно системски не препознати вршњачко насиље и изгубити дијете у тим околностима", напомиње Драгана Јанковић за "Независне", те додаје да вјерује у велике резултате, ове од сада јединствене фондације на просторима БиХ и Србије.

Циљеви су откривање, превенција и сузбијање вршњачког и сваког другог облика насиља, психичког или физичког злостављања дјеце и омладине, заштита интегритета дјеце и омладине од наведених појава у школама, образовно-васпитним институцијама, спорту и породици, те унапређење правних прописа и стандарда у области вршњачког насиља.

Затим, психолошка, психијатријска, материјална и друга стручна помоћ дјеци и омладини, жртвама и вршиоцима насиља и њиховим породицама.

За чланове Управног одбора именовани су Шејла Шехабовић (предсједница), Суад Рожајац (замјеник предсједника), Един Мустафић, Ирена Лукић-Љубичић, Сања Ледић, Сабахудин Комић, Неџад Фејзић, Бојана Бошковић-Хусановић, Џенана Каруп-Друшко, Данијела Мајсторовић, Кристина Љевак, Сања Дукић и Штефица Галић, док је за директора Фондације именован Срђан Шушница, односно за извршног директора Дубравко Ловреновић, Махиров поочим.

Уз Фондацију су већ стали и универзитетски професори из Сарајева и Бањалуке, а сви који желе да подрже ову идеју или се волонтерски укључе у њену реализацију, могу то урадити лично.

Жртве ћутања Алекса Јанковић из Ниша извршио је самоубиство 10. маја 2011. године, скочивши с прозора зграде у којој је становао с родитељима, након бруталног и вишемјесечног малтретирања од стране вршњака, због чега је Сузана Поповић-Ицковски, тадашња директорица школе коју је похађао, кажњена са 500.000 динара.

Махир Раковац је на исти начин у Сарајеву извршио самоубиство 14. децембра прошле године, док је Кантонално тужилаштво у Сарајеву оцијенило да нема доказа о вршњачком насиљу у школи коју је он похађао, као околностима, односно узроцима трагедије.

Породица не одустаје од правне борбе.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xy

15.06.2016 02:58

Не знам шта се десило са дјечаком из Србије, али Махмутовић/Ловреновић би требали да објасне неке чињенице из истраге!

ОДГОВОРИТЕ