Нова криза: Мађарска враћа мигранте Србији

У Мађарској је усвојен закон који полицији дозвољава да враћа илегалне мигранте које открије у зони од осам километара од јужне мађарске границе према Србији.

Регион 13.06.2016 | 18:51
Нова криза: Мађарска враћа мигранте Србији
Ројтерс преноси да је овај потез изазвао критике Високог комесаријата за избеглице УН (УНХЦР).

Агенција наводи да је ограда од бодљикаве жице, коју је Мађарска подигла дуж јужне границе са Србијом и Хрватском, помогла да се знатно смањи прилив миграната у односу на стотине хиљада људи који су прошле године ишле преко Балкана ка северној Европи, посебно Немачкој.

Наводи се да, и поред тога, мигранти у мањем броју и даље долазе на мађарску границу са Србијом. Мађарске власти су успоставиле две транзитне зоне у којима мигранти могу да поднесу захтев за азил.

„Циљ је да се омогући (властима) да се врате назад кроз капију граничне ограде држављани трећих земаља који су у Мађарској нелегално и који су ухапшени унутар осам километара од границе“, наведено је у образложењу новог закона.

Ројтерс наводи да српске власти нису тренутно биле доступне за коментар о овом закону.

Мађарска је, према званичним владиним подацима, ове године имала 19.140 захтева за азил, а више од 14.000 миграната је јужну границу прешло нелегално, а недавно је та земља ограничила број људи коју могу да уђу у транзитну зону на највише 30 дневно.

Извор: спутникнеwс.цом
Фото: АП

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Не и не

13.06.2016 18:15

А сто би их Србија прихватала???Ми нецемо бити Европски прихватни центар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

13.06.2016 19:57

НЕ бој се сами це побјеци из насих балканских дрзава !

Name

добра фора

13.06.2016 18:37

Сад це сви које ухвате бити у зони од 8 км. Тако да опет по нама иде.

ОДГОВОРИТЕ