Кожа све "памти" и не опрашта

Како да се сачувате од штетног дејства УВ зрака: Нарочито је важно заштити младеже јер сунчање може да их "активира", па да прерасту у меланом

Здравље 13.06.2016 | 13:57
Кожа све "памти" и не опрашта
БИЛО да летујете на мору, планини, селу или у месту где живите, морате добро да водите рачуна о заштити од УВ зрака, јер се смртност од рака коже драматично увећава сваке године. Пре свега, важно је да припремите кожу за сунце и тако спречите нежељене реакције. Овог пролећа, с обзиром на кишу и хладно време, већина ће лето дочекати беле пути. То може довести до појаве опектина, пега, флека и других промена, а у најгорем случају настанка карцинома.

- Када боравите напољу по сунчаном времену, чак и ако нисте на мору, прикладно се обуците. То подразумева светлу одећу која одбија светлост, по могућству дугих рукава. Пожељно је да имате шешир на глави и обавезно сунчане наочаре. Што се тиче заштитних крема, на њих би посебну пажњу требало да обрате особе светле пути и деца, јер су најосетљивији. Без њих ће им кожа поцрвенети уколико су дуже на сунцу, а могу да се јаве и болне опекотине. Зато је веома важно да се у овом периоду клоне јаког сунца, док кожа не добије мало пигмента. А затим врло постепено да се сунчају - упозорава дерматолог др Ивана Вучељић, из Градског завода за кожне и венеричне болести у Београду.

* Како да се заштите они који имају много младежа на телу?

- У том случају је заштита нарочито важна, без обзира на то да ли су младежи у равни коже или изнад нивоа. Под утицајем сунца, младеж може да се активира и прерасте у меланом, веома опасан карцином. Заправо, најбоље би било да свака особа са пуно младежа уради превентивни преглед и сазна њихову природу, да ли су доброћудни или склони да постану злоћудни. На карцином коже требало би да обрате пажњу и особе које се нехајно односе према упозорењима о штетном деловању сунца, без обзира на тип коже. Они који су више пута изгорели на сунцу, у ризичној су групи. Додатна заштита потребна је и тинејџерима, посебно онима који имају акне или примају терапију за лечење проблематичне коже, јер ако се не заштите, трајно остају флеке. То се односи и на особе склоне флекама, пегицама на носу и леђима.

* Када је сунчање најбезбедније?

- У раним јутарњим и касним поподневним сатима. Између 11 и 15 часова су највеће врућине и треба се повући у дебелу хладовину, јер је тада зрачење најјаче. У том периоду, без фактора заштите никако не треба излазити. Заштитни препарати се бирају зависно од типа коже и осетљивости, највише штите они са фактором 50 јер најмање пропуштају сунчевих зрака. На препаратима је наглашено да имају УВ и УВА заштиту, што значи да спречавају да дође до опекотина и пигментације. Ако се на сунцу борави од 11 до 15 часова, креме треба наносити на два сата. Особе са здравом кожом могу да бирају заштитне препарате, али ако је кожа оштећена или постоји нека промена, прво треба да се консултују са дерматологом.

НАПРАВИТЕ САМИ ПРЕПАРАТ ЗА БРОНЗАНИ ТЕНМАСЛИНОВО уље садржи састојке који хране кожу, а истовремено појачава дејство сунчевих зрака и она добија лепу бронзану нијансу. Препарат се прави тако што се у 1 дл маслиновог уља дода 5 капи тинктуре јода и сока од цеђене шаргарепе. Јод штити од опекотина, а шаргарепа подстиче меланин. Ова мешавина се наноси пре сунчања, а затим на сат времена, док се борави напољу. Пре употребе се садржај промућка.
* Стручњаци кажу да кожа све памти, па се последице могу јавити и после низа година?

- Наша кожа све памти и ништа не прашта. Памти од најранијег детињства како смо се према њој опходили, иако у дечјем узрасту ни о чему нисмо одлучивали. Памти свако сунчање, свако црвенило, опекотину...

Кад одрастемо, почиње да испоставља рачуне у виду прераног и убрзаног старења, као и појаве озбиљних здравствених проблема. Зато је веома важно да родитељи воде рачуна о кожи деце када их излажу сунцу и не излазе из хлада између 11 и 15 часова.

Чак и у хладу би тада требало да их заштите кремама, јер нема апсолутно непробојног сунцобрана и штитника на отвореном, који не пропушта зраке. Сунце се нарочито "лепи" док су на душецима и педалинама, јер се зраци лако рефлектују на води. Деца до три године уопште не треба да се излажу јачем сунцу, јер им је кожа нежна и осетљива, па их треба сачувати од опекотина.

Препоручљиво је само кратко сунчање у раним и касним поподневним сатима. Међутим, упркос мерама опреза, често се јави црвенило и опекотине, па је неопходно носити лековите препарате попут Шаљићевог и сличних мелема.

ПРИРОДНА УЉА СА ФАКТОРОМ

НЕ морате увек куповати скупе препарате за сунчање, јер су људи миленијумима користили природна уља. Осим што садрже заштитни фактор, одлична су за здравље и негу коже.

* Уље од семенки малине има заштитни фактор од 30 до 50, делује противупално, а есенцијалне масне киселине хране и хидрирају кожу.

* Уље семена шаргарепе (фактор 40) помаже у зацељивању рана и регенерацији суве, испуцале коже. Хидрира и подстиче стварање меланина.

* Уље пшеничних клица (фактор 20) има висок проценат Е витамина, па погодује сувој, оштећеној и испуцалој кожи. Мелем је за опекотине од сунца, али и за боре, стрије, ожиљке.

* Сојино уље (фактор 10) је вероватно најјефтинија природна заштита за оне којима кожа није превише осетљива. Осим тога, тера и комарце, па га увече треба држати у близини.

* Рицинусово уље такође има мали заштитини фактор, али успешно штити кожу лица, склону акнама. Не само што уклања бубуљице и митисере, већ и хидрира.

* Уље лешника (фактор од 10 до 30 зависно од квалитета плода), се брзо упија, подстиче циркулацију и не оставља масне трагове. Добар је за сунчање масне и мешовите коже, а уз неколико капи уља чајевца и лаванде, штити осетљиву кожу лица током сунчања и масну склону акнама.

* Уље авокада (фактор 15) снажно хидрара, помаже у обнављању и очувању хидролипидне баријере коже, стварајући пријатан осећај.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар