ЕУРО: Бејл и Робсон-Кану за тријумфални почетак Велса!

Репезентације Велса савладала је селекцију Словачке на стадиону Бордоа на отварају групе Б – 2:1 (1:0).

Фудбал 11.06.2016 | 20:30
ЕУРО: Бејл и Робсон-Кану за тријумфални почетак Велса!

Тријумф 'Змајевима' на дебију на завршним шампионатима донео је Хал Робсон-Кану у 81. минуту, после изузетно лоше реакције одбране Словака.

Претходно су Велшани повели преко Гарета Бејла, који је сјајно извео слободан ударац после десет минута игре, да би изједначење Словачкој донео резервиста Ондреј Дуда у 61. минуту.

Био је ово први пут после тачно две деценије, тачније од меча Турске и Хрватске 1996. у Енглеској, да уводни меч у групи играју два дебитанта, а обе селекције имају по једну победу у међусобним дуелима.

Словаци су од осамостаљена уписали само један наступ на једном од два највећа такмичења, на Мундијалу у Јужној Африци пре шест година стигли су до шеснаестине финала.

Једино велико такмичење на коме су Велшани играли било је Светско првенство у Шведској 1958, када су заустављени у четвртини финала.

Други меч групе на програму је од 21 час у Марсеју, где ће Енглези и Руси одиграти један од дербија уводне недеље.

Као и у уводна два меча, нисмо превише чекали на прво узбуђење, пошто су велику шансу после свега 180 секунди игре имали Словаци. Марек Хамшик је сјајно прошао, преварио је комплетну одбрану ривала и изашао сам на Варда – успео је да пошаље лопту поред чувара мреже, али је Бен Дејвис још боље интервенисао и спречио да лопта уђе у празну мрежу.

Уследио је одговор Велса, али се Џо Ален није најбоље снашао у казненом простору. Међутим, само неколико минута касније 'Змајеви' су повели. Гарет Бејл извео је слободан ударац са 26-27 метара у свом стилу, Матуш Козачик остао је на кривој нози, а лопта је завршила у даљем углу – 1:0.

Велшани су амортизовали покушај Словака да одговоре, а осим неколико спорадичних покушаја у наредних двадесетак минута нисмо видели превише узбуђења. Словаци су били ти који су имали лопту, али нису успевали конкретно да запрете мрежи ривала.

Ништа се значајније није променило ни у преосталих десет минута игре, велика борба водила се углавном на средини терена, да би Соваци тек у последњих неколико минута појачали притисак. Ипак, осим дуге лопте Хамшика, на коју је Маритн Шкртел замало закаснио, правих шанси није било.

Сам старт наставка није нам донео пораст квалитета, наставило се у истом ритму са краја првог дела игре, да би моонотонију разбио Роберт Мак, после проигравања Владимира Вајса, али је шутирао преко гола са ивице казненог. Два минута касније поново је запретио Бејл, овога пута главом на центаршут Арона Рамзија, међутим Козачик успева да интевенише у последњи час.

На истеку 60 минута Козак је извршио две измене – Микала Дјуриса заменио је Адам Њемеца, док је Патрик Хрошовски уступио своје место Ондреју Дуди.

Селектор Словака је и те како погодио са изменама, пошто су после мање од шесдесет секунди споменута два играча учествовала у изједначење.

После акције по десном боку, Мак је послао лопту по земљи на ивицу пенала, где на њу налеће Дуда и шаље је у ближи доњи угао гола Варда – 1:1.

Гол је улио велико самопоуздање Словацима који су наставили са нападима у наредних неколико минута, у 65. минуту Јурај Кучка запретио је ударцем са дистанце, Вард је одбио лопту у корнер, да би потом на сличан начин запретио и асистент код првог поготка Мак.

Уследио је одговор Велшана, када је Рамзи шутирао главом преко пречке, а чим су се тотално ослободили притиска момци Криса Колмана стигли су до новог вођства – додуше уз 'криминалну' реакцију одбране ривала.

Играо се 81. минут, Рамзи је повукао лопту кроз средину и у жељи да је себи пошаље у фор проследио до резервисте Хала Робсона-Кануа, који је између голмана и штопера шаље у мрежу за велико славље.

Покушали су Словаци поново да се врате, заиграли су пресинг у последњих десетак минута, а највећу прилику вредну бода пропустио је Њемец, погодивши стативу са десетак метара раздаљине.

Група Б:
Велс – Словачка 2:1 (1:0)
Бејл 10, Робсон-Кану 81 - Дуда 61
21.00 Енглеска – Русија

Група А:
Француска – Румунија 2:1 (0:0)
Жиру 57, Паје 89 - Станку 65(п)
Швајцарска – Албанија 1:0 (1:0)
Шер 5

Коментари / 0

Оставите коментар