Вучић: Нећу дозволити да се било ко линчује

Мандатар Вучић поручио је у ауторском тексту за "Српски телеграф" да неће посустати у борби за бољу, напреднију и економски просперитетнију и стабилнију Србију.

Србија 11.06.2016 | 17:20
Вучић: Нећу дозволити да се било ко линчује

"Постоје они тренуци у историји и политици када страх, повлачење или сумња, не само да не спрјечавају нешто лоше, него, напротив, омогућавају му да превлада и да нас све одведе уназад, баш тамо, у вријеме од којег нас и јесте страх.

Зато сам данас и дужан да веома јасно кажем, свим оним људима који су Српској напредној странци и мени дали готово 49 одсто гласова на изборима, као и свим другим грађанима Србије, да мандат који сам добио свакако нећу да потрошим тако што ћу да се пред било ким склањам или да га се плашим, а најмање ћу да сумњам у исправност планова због којих сам, уосталом, и изабран за мандатара. То би значило да сумњам у Србију, а то, просто, није могуће. Већи вјерник у ову земљу и у људе у њој не постоји.

Према томе, 'Београд на води', који стоји у позадини приче о Савамали, биће изграђен. Одговорни за сам догађај у Савамали биће процесуирани и сносиће сваку одговорност, кривичну, прекршајну и политичку. Они који би читав тај догађај да искористе да би дестабилизовали Србију и, у крајњој линији, зауставили њен предвиђени раст, неће успјети. И неће им Синиша Мали, нити било који други човјек из СНС или Скупштине града, у томе бити проблем. Ја ћу им бити лично, и највећи противник и најгори проблем који могу да замисле. И нећу одступати, нећу ћутати, нити ћу и на трен стати. Уосталом, није њихова мета ниједног тренутка ни био било ко други осим мене. Нису они били заинтересовани за стварне догађаје у Савамали, већ за стварање неподношљиве политичке атмосфере у којој они лично могу да извуку неку корист.

Добио сам мандат и повјерење да управо то урадим. Да говорим истину, инсистирам на одговорности и спроводим ону политику која Србију води напријед.

Добио сам зато што људи у овој земљи више неће ни пароле ни лажи. И зато што највећи број људи врло добро зна да то што хоћу да изградимо Београд, да запослимо у њему хиљаде људи, да повећамо број туриста, да зарадимо како бисмо могли да повећамо плате и пензије, никако не представља дављење главног града.

Давили су га они који су, не би ли себи, а не Београду нешто изградили, земљу на Врачару проглашавали за пашњак. И то у тренутку 2011. године, да будем сасвим прецизан, када су Србија и Београд грцали у дуговима и полако клизили ка банкротству.

Давили су га они који су, како је то недавно признао један од новинара, сваке недеље окупљали главне уреднике на кафици и са њима чаврљали о 'важним темама'. За то вријеме су, све уз кафицу, хапсили новинаре, слали им полицију у редакције и донијели онај Закон о информисању који је назван 'Медијском батином'.

И све то 2009. године, када је БДП у овој земљи био у минусу, и то читавих 3,6 одсто.

Нико се ни због једне од свих тих катастрофалних ствари није бунио, нити организовао протесте, нити је оптуживан за апсолутизам.

Но, да не буде погрешно схваћено, не жалим се ја. Само показујем разлику. И то да данас, када имамо раст већи од два одсто и све услове да он догодине буде и свих четири одсто, када убрзано повећавамо запосленост, повећавамо извоз, рекордно смањујемо дефицит, градимо инфраструктуру, јачамо Србију једном рјечју, главни уредници и даље пију кафицу, али не са мном, и ништа од тога не примјећују.

Примјећују, с правом, да ја новинаре виђам искључиво на конференцијама за штампу, на којим се држим само једног правила, могу да ме питају шта год хоће и ја могу да им кажем шта год хоћу, то јест истину, све гледајући их у очи.

То је мој чувени апсолутизам. Право да не пијем кафицу и право да говорим истину. Једино се заборавља да, истовремено, никоме никаква права не ускраћујем.

И да је у овој земљи за мандата прошле владе донијет Закон о информисању који је похвалила и Венецијанска комисија. И да нема ни хапшења, ни полиције у редакцијама, нити било какве рестрикције онога што се пише или изговара.

И да сам се један једини пут јавно побунио против неке редакције онда када су Светлану Краинчанић суспендовали са РТВ Војводине зато што ми је поставила питање на конференцији за штампу.

Одговорио сам јој на то питање и тражио од челних људи РТВ Војводине да је оставе на миру и пусте да ради свој посао.

И нико се, осим мене, због тога није бунио. И никаквих протеста испред РТВ Војводине није било. Догодили су се послије, када је руководство које је суспендовало Светлану Краинчанић отишло.

Толико о дављењу и апсолутизму.

Остаје нешто друго. Моја увјереност и одлучност да ствари око Савамале треба истјерати до краја. Зато што се на том крају налази управо оно што нам је неопходно да бисмо наставили да развијамо своју земљу.

Налази се одговорност. Иста она која није постојала годинама, на примјер онда када су на Вождовцу срушили 86 објекта малих привредника, фризера, столара, пиљара, електричара, водоинсталатера, да би код Плавог моста направили 'зелену површину'. Или онда када су, преко ноћи, порушили Шилерову уместо да је искористе за смјештај бескућника, за народну кухињу или било шта што би помогло људима. Или онда када су у фантомкама хапсили Милошевића.

И све су то случајеви за које нико никада није одговарао. Без обзира на посљедице. И без обзира на штету која је направљена.

И да све буде још горе, нико ту одговорност тада није ни тражио.

Е па, данас ћу ја први, а не они који протестују, да тражим одговорност. Зато што ми је то дужност и зато што дубоко вјерујем у тај принцип.

Али, нека нико не мисли да ћу да дозволим да се било ко линчује. Нарочито не људи који имају резултат и који су за Београд урадили далеко више од оних који су по њему правили, да би их крали, пашњаке.

Ови људи су покренули највећи и најљепши пројекат у историји Београда. И успјели су да уведу у ред градске финансије, у којима више нема отимања и разбацивања. И смањили огромне градске дугове. И сваким даном раде на побољшању услова живота свих Београђана.

И раде све то знајући да су одговорни и да ће за сваку своју грешку сносити јасне посљедице.

Зато ћу се и побринути да њихова одговорност буде јасно одвојена од њихових резултата, као и од достојанства свих нас.

И побринућу се да 'Београд на води' буде изграђен, да Србија настави да расте и да буде стабилна и безбједна држава у којој се за кршење закона одговара у складу са законом, а не у складу са улицом.

Све остало новинари могу да ме питају на конференцији за штампу, а грађани ће ускоро имати прилику да са мном лично разговарају", написао је у ауторском тексту мандатар за састав нове владе Србије.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

100 постотни

13.06.2016 00:27

Нарцисоид

ОДГОВОРИТЕ