Вучић: Слиједи борба за напреднију Србију

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић поручио је у ауторском тексту за "Српски телеграф" да неће посустати у борби за бољу, напреднију и економски просперитетнију и стабилнију Србију, у којој ће се поштовати закони и у којој ће власт одговарати за своје поступке.

Србија 11.06.2016 | 08:11
Вучић: Слиједи борба за напреднију Србију

"Постоје они тренуци у историји и политици када страх, повлачење или сумња, не само да не спречавају нешто лоше, него, напротив, омогућавају му да превлада и да нас све одведе уназад, баш тамо, у време од којег нас и јесте страх.

Зато сам данас и дужан да веома јасно кажем - свим оним људима који су Српској напредној странци и мени дали готово 49 одсто гласова на изборима, као и свим другим грађанима Србије - да мандат који сам добио свакако нећу да потрошим тако што ћу да се пред било ким склањам или да га се плашим, а најмање ћу да сумњам у исправност планова због којих сам, уосталом, и изабран за мандатара. То би значило да сумњам у Србију, а то, просто, није могуће. Већи верник у ову земљу и у људе у њој не постоји.

Према томе, ''Београд на води'', који стоји у позадини приче о Савамали, биће изграђен. Одговорни за сам догађај у Савамали биће процесуирани и сносиће сваку одговорност - кривичну, прекршајну и политичку. Они који би цео тај догађај да искористе да би дестабилизовали Србију и, у крајњој линији, зауставили њен предвиђени раст, неће успети. И неће им Синиша Мали, нити било који други човек из СНС или Скупштине града, у томе бити проблем. Ја ћу им бити лично, и највећи противник и најгори проблем који могу да замисле. И нећу одступати, нећу ћутати, нити ћу и на трен стати. Уосталом, није њихова мета ниједног тренутка ни био било ко други осим мене. Нису они били заинтересовани за стварне догађаје у Савамали, већ за стварање неподношљиве политичке атмосфере у којој они лично могу да извуку неку корист.

Добио сам мандат и поверење да управо то урадим. Да говорим истину, инсистирам на одговорности и спроводим ону политику која Србију води напред.

Добио сам зато што људи у овој земљи више неће ни пароле ни лажи. И зато што највећи број људи врло добро зна да то што хоћу да изградимо Београд, да запослимо у њему хиљаде људи, да повећамо број туриста, да зарадимо како бисмо могли да повећамо плате и пензије, никако не представља дављење главног града.

Давили су га они који су, не би ли себи, а не Београду нешто изградили, земљу на Врачару проглашавали за пашњак. И то у тренутку 2011. године, да будем сасвим прецизан, када су Србија и Београд грцали у дуговима и полако клизили ка банкротству.

Давили су га они који су, како је то недавно признао један од новинара, сваке недеље окупљали главне уреднике на кафици и са њима чаврљали о ''важним темама''. За то време су, све уз кафицу, хапсили новинаре, слали им полицију у редакције и донели онај Закон о информисању који је назван ''Медијском батином''.

И све то 2009. године, када је БДП у овој земљи био у минусу, и то читавих 3,6 одсто.

Нико се ни због једне од свих тих катастрофалних ствари није бунио, нити организовао протесте, нити је оптуживан за апсолутизам.

Но, да не буде погрешно схваћено, не жалим се ја. Само показујем разлику. И то да данас, када имамо раст већи од два одсто и све услове да он догодине буде и свих четири одсто, када убрзано повећавамо запосленост, повећавамо извоз, рекордно смањујемо дефицит, градимо инфраструктуру, јачамо Србију једном речју - главни уредници и даље пију кафицу, али не са мном, и ништа од тога не примећују.

Примећују, с правом, да ја новинаре виђам искључиво на конференцијама за штампу, на којим се држим само једног правила - могу да ме питају шта год хоће и ја могу да им кажем шта год хоћу, то јест истину, све гледајући их у очи.

То је мој чувени апсолутизам. Право да не пијем кафицу и право да говорим истину. Једино се заборавља да, истовремено, никоме никаква права не ускраћујем.

И да је у овој земљи за мандата прошле владе донет Закон о информисању који је похвалила и Венецијанска комисија. И да нема ни хапшења, ни полиције у редакцијама, нити било какве рестрикције онога што се пише или изговара.

И да сам се један једини пут јавно побунио против неке редакције онда када су Светлану Краинчанић суспендовали са РТВ Војводине зато што ми је поставила питање на конференцији за штампу.

Одговорио сам јој на то питање и тражио од челних људи РТВ Војводине да је оставе на миру и пусте да ради свој посао.

И нико се, осим мене, због тога није бунио. И никаквих протеста испред РТВ Војводине није било. Догодили су се после, када је руководство које је суспендовало Светлану Краинчанић отишло.

Толико о дављењу и апсолутизму.

Остаје нешто друго. Моја уверенсот и одлучност да ствари око Савамале треба истерати до краја. Зато што се на том крају налази управо оно што нам је неопходно да бисмо наставили да развијамо своју земљу.

Налази се одговорност. Иста она која није постојала годинама, на пример онда када су на Вождовцу срушили 86 објеката малих привредника - фризера, столара, пиљара, електричара, водоинсталатера...- да би код Плавог моста направили ''зелену површину''. Или онда када су, преко ноћи, порушили Шилерову уместо да је искористе за смештај бескућника, за народну кухињу или било шта што би помогло људима. Или онда када су у фантомкама хапсили Милошевића.

И све су то случајеви за које нико никада није одговарао. Без обзира на последице. И без обзира на штету која је направљена.

И да све буде још горе, нико ту одговорност тада није ни тражио.

Е па, данас ћу ја први, а не они који протестују, да тражим одговорност. Зато што ми је то дужност и зато што дубоко верујем у тај принцип.

Али, нека нико не мисли да ћу да дозволим да се било ко линчује. Нарочито не људи који имају резултат и који су за Београд урадили далеко више од оних који су по њему правили, да би их крали, пашњаке.

Ови људи су покренули највећи и најлепши пројекат у историји Београда. И успели су да уведу у ред градске финансије, у којима више нема отимања и разбацивања. И смањили огромне градске дугове. И сваким даном раде на побољшању услова живота свих Београђана.

И раде све то знајући да су одговорни и да ће за сваку своју грешку сносити јасне последице.

Зато ћу се и побринути да њихова одговорност буде јасно одвојена од њихових резултата, као и од достојанства свих нас.

И побринућу се да "Београд на води" буде изграђен, да Србија настави да расте и да буде стабилна и безбедна држава у којој се за кршење закона одговара у складу са законом, а не у складу са улицом.

Све остало новинари могу да ме питају на конференцији за штампу, а грађани ће ускоро имати прилику да са мном лично разговарају", написао је у ауторском тексту мандатар за састав нове владе Србије.

Извор: Телеграф

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ос

11.06.2016 10:41

Не подносим кад клипан сматра да су сви око њега будале па може да ваља шта год хоће. Сви у Србији нису будале, само дио оних који су гласали за њега. Други дио оних који су гласали за њега су то урадили из личне користи. Надам се да ће се Србијанци ускоро освијестити и коначно у власт изабрати нормалне људе а не псипопате, нарцисоиде, неспособне и подле.

ОДГОВОРИТЕ