Анализа - КК Партизан: Ново љето великих промјена...!

Из тима који је завршио ову сезону, у клубу ће вероватно остати само четворица. Чекају се потврда Џикићевог останка и финансијски извештај. У току попуњавање пријаве за Еврокуп. Бирчевић прво појачање.

Кошарка 11.06.2016 | 23:15
Анализа - КК Партизан: Ново љето великих промјена...!

Поразом од Црвене звезде у четвртој утакмици финала плеј-офа, за Кошаркашки клуб Партизан завршена је једна од најтежих сезона у 70 година дугој историји.

Почев од тоталне беспарице летос и страховања за опстанак клуба, преко разлаза са најтрофејнијим тренером црно-белих Душком Вујошевићем, селектирања тима на брзину и лоших резултата током јесени, до стабилизације доласком Александра Џикића, успона на табели АБА лиге и равноправне борбе за оба домаћа трофеја.

Партизан је заједно са својим навијачима показао жилавост, спремност да се бори и способност да пронађе пут до бољег места.

Међутим, тек треба да се види да ли ће ова сезона бити упамћена као "одскочна даска" за повратак на некадашње позиције, или само као период преживљавања, после којег следи нови почетак, практично од нуле, само у стабилнијој ситуацији од оне у септембру 2015.

1. ФИНАНСИЈЕ

Нова управа је крајем октобра саопштила да је клупски дуг на дан њеног избора износио шест и по милиона евра, од чега се 3,6 милиона односило на заостале исплате тренерима и играчима (потенцијална претња тужбама ФИБА трибуналу и забраном довођења играча).

Партизан је тада преузео обавезу да редовно обавештава јавност о финансијској ситуацији и корацима који се предузимају у правцу консолидације клуба.

Од конкретних података у последњих седам-осам месеци је саопштено само да ће компаније "НИС" и "Телеком Србија" остати главни спонзори црно-белих и да ће њиховим донацијама бити обезбеђен значајан део буџета за сезону 2016/17.

Говорећи о перспективи клуба за наредних 12 месеци, тренер Александар Џикић у четвртак је рекао:

"Има много људи који су незадовољни што неке ствари радимо у тишини, али ми их решавамо. Проблеми нису мали, мада неки мисле да може брже и боље. Председник и Управни одбор раде посао најбоље што могу".

Ових дана требало би да се огласи и Никола Пековић, који се средином априла вратио у Београд из Минеаполиса и преузео главну улогу у руковођењу клубом.

2. ТРЕНЕР

Александар Џикић зимус је преузео тим на ивици провалије и, за сада, у потпуности оправдао очекивања. Мало је недостајало да их и премаши. Из клуба је, што изјавама функционера, што путем званичних саопштења, више пута истакнуто да је Џикић дугорочно решење и да је одмах потписао уговор на две и по године.

Међутим, у последње време појавиле су се незваничне и непроверене информације да ситуација није сасвим "чиста", а и сам Џикић је на конференцији за новинаре у четвртак оставио благу ограду по питању останка.

Осим што са стручне и спортске стране нема никаквог видљивог разлога за промену на клупи, поставља се питање ког би то бољег тренера Партизан у овом тренутку могао да ангажује?

3. ЕКИПА

Минуле сезоне је дрес Партизана носило чак 18 играча. Током сезоне одлазили су Коста Перовић, Данило Анђушић и на крају перспективни јуниор Милош Глишић, који након 18. рођендана није потписао први професионални уговор.

Од 15 играча који су током финала плеј-офа били у екипи, или уз њу, на почетку припрема за следећу сезону могла би да се појаве само четворица: Александар Цветковић, Вања Маринковић, Адин Врабац и Милош Копривица.

Свим осталим првотимцима уговори су истекли, или се на њих више не рачуна, мада не треба искључити могућност да се неко "провуче" у октобарски ростер. Они најистакнутији - Џонс, Величковић, Вилијамс и Мурић, могу се сматрати бившим играчима Партизана.

Што се тиче долазака, потписивање уговора са Стефаном Бирчевићем практично је готова ствар. Некадашњи крилни центар Металца, Радничког из Крагујевца и Естудијантеса, освајач сребрне медаље на Мундобаскету 2014, вратиће се у Србију после две године, а трансфер ће бити озваничен почетком следеће недеље.

Џикић је истакао да ће се прво радити на довођењу домаћих играча, мада их "нема баш превише, оног квалитета каквог ми желимо да будемо следеће сезоне".

Претходних недеља и месеци као жеље су незванично помињани Петар Ракићевић, Ђорђе Мајсторовић (обојица Металац), Никола Радичевић (Севиља), па и капитен Мега Лекса Раде Загорац, који је, објективно, ван домашаја у овом тренутку.

Црно-бели су и у годинама највећих успеха имали странце на позицији плејмејкера, па треба очекивати наставак те традиције. На осталим позицијама, зависиће од степена попуњености играчима са српским пасошем.

4. ТАКМИЧЕЊА

Црно-бели ће после једне сезоне одсуства поново заиграти на европској сцени.

Спортски директор Драган Тодорић у петак је потврдио за "Моззарт спорт" да је стигао званични позив за учешће у Еврокупу и да надлежни у клубу попуњавају пријаву, која треба да оде назад за Барселону до краја јуна.

"Вратићемо се у ритам играња две утакмице недељно, на шта смо годинама навикли навијаче, а што је добро и за град Београд", рекао је Џикић.

Календар и формат регионалне лиге, као и домаће Суперлиге, тек треба да буду званично потврђени, али сезона 2016/17 сигурно ће навијачима Партизана понудити више него тек завршена, током које од почетка марта до почетка маја није одиграна ниједна званична утакмица!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар