Анализа: Почиње Европско првенство дјеце миграната!

ЕУРО 2016 најбољи је доказ колико су интензивне биле миграције људи у Европи после Другог светског рата и какви су "резултати" 70-ак година касније. Утакмица Албанија - Швајцарска као екстремни пример.

Фудбал 10.06.2016 | 19:30
Анализа: Почиње Европско првенство дјеце миграната!

Када у суботу, у 15 часова, на стадиону у Лансу буде почела друга утакмица шампионата између Албаније и Швајцарске, хипотетички могуће је да тек двојица, тројица фудбалера – од 22 на терену – буду рођена у земљи чији дрес носе.

Албанци, који имају велику дијаспору широм Европе и света, рекордери су по броју фудбалера учесника Европског првенства у Француској који су рођени ван граница своје земље.

То и не треба да чуди, с обзиром на то колико је Албанаца живело и живи на територији бивше СФРЈ, међутим "добар" део екипе коју води Италијан Ђани Де Бјази "долази" и са Запада Европе, где су први гастарбајтери из земље наших јужних суседа похрлили пре 50 и више година.

Конкретно, 12 од 23 играча репрезентације Албаније рођено је негде у иностранству, док су осморица фудбалера Швајцарске такође стигла на свет ван граница те државе. Овај меч Групе А, који ће уследити после вечерашњег отварања турнира утакмицом Француска – Румунија, донеће још један куриозитет.

Наиме, на две стране наћи ће се рођена браћа – старији Таулант Џака изабрао је да игра за Албанију иако је био стандардан у свим млађим категоријама швајцарског репрезентативног фудбала, док је млађи, Гранит Џака, искористио право да наступа за Швајцарску. Обојица су рођена у Базелу и најбољи су пример у којој мери су миграције људи на Старом континенту после Другог светског рата довеле до "брисања" граница, бар када је спорт у питању.

Поред старијег Џаке, још петорица фудбалера рођених у Швајцарској одлучило се да брани боје матице – Фреди Весели, Мигјен Баша, Шкелзен Гаши, Арлинд Ајети и Амир Абраши.

Четворица "Схqипоњата" рођена су у Југославији, тачније Србији – голман Ертрит Бериша и капитен Лорик Цана су из Приштине, Ермир Лењани из Гњилана, а Бурим Кукели из Ђаковице, док је Насер Алији рођен у Куманову, у Македонији.

Нешто мање од Албанаца, Швајцарци имају осморицу играча рођених "преко", дестинације су још егзотичније неко код њихових ривала у суботу, јер играчи долазе и из Камеруна, Зеленортских Острва, Заира, али велику већину чине фудбалери албанских корена и то махом из Македоније и Србије, односно са Косова и Метохије – Ђердан Шаћири рођен је у Гњилану, Валон Бехрами у Косовској Митровици, Адмир Мехмеди у Гостивару, а Блерим Џемаили у Тетову.

Хипотетички, селектори Де Бјази и Владимир Петковић могли би на терен стадиона Боларт-Делелис да изведу 19 фудбалера албанског порекла.

Укупно, на ЕУРО 2016 наступаће 83 играча који су рођени ван граница земље за коју наступају, што чини невероватних 15 одсто, а последњи у низу који се уписао у ову категорију је млади Немац Роман Нојштатер, који је после два наступа за "Дие Маансцхафт" у пријатељским утакмицама, одлучио да прихвати позив Русије и заигра за "зборнају".

Председник те земље, Владимир Путин, уручио му је пасош по хитном поступку, иако Нојштатер није рођен на територији Русије, већ Украјине, али у време када је она била у саставу Совјетског Савеза.

Нојштатер је носио дрес Немачке 2012. против Холандије (0:0) и 2013. против Еквадора (4:2), међутим како није забележио наступ у званичној утакмици, а временом је испао из конкуренције, Руси су пронашли начин да свој национални тим ојачају фудбалером рођеним у Дњепропетровску.

Родитељи садашњег фудбалера Шалкеа вратили су се у Немачку када је Нојштатер био мали и вероватно нису очекивали да ће сина гледати у дресу репрезентације Русије, за коју је Роман дебитовао 1. јуна ушавши с клупе у поразу од Чешке (1:2). Да има совјетску прошлост овај брзоноги играч може доказати и типичним словенским, тј. руским именом – Роман!

Руси имају и Бразилца, голмана Гиљермеа, који је пасош ове земље добио у новембру 2015.

На другом месту су Португалци, који имају чак деветорицу играча рођених ван граница своје земље, а вишемилионска дијаспора донела је Турцима осморицу репрезентативаца рођених у иностранству, махом у Немачкој, која и сама у својим редовима има неколицину играча турског порекла.

Најпознатије знате и сами – Месут Озил, Емре Џан, итд.

Енглези имају једног репрезентативца рођеног ван својих граница, Рахима Стерлинга, који је чак наступао за млађе категорије Јамајке, али је на територији Енглеске рођено 19 играча који ће наступати за друге репрезентације – деветорица за Велс и Републику Ирску, а петорица за Северну Ирску.

Да се пласирала на ЕУРО, репрезентација Србије највероватније не би у свом саставу имала играче који су рођени ван граница наше земље, јер Здравко Кузмановић и Невен Суботић већ неко време нису са "орловима", док је група момака рођена у дијаспори и даље у млађим селекцијама ФСС.

Додуше, дрес Србије у последње време јесу носила двојица играча рођених ван садашњих граница наше земље, но у време када су Петар Шкулетић и Милан Родић дошли на свет – то је било унутар граница Југославије.

Шкулетић је рођен 1990. у Даниловграду, данашњој Црној Гори, док је Родић рођен 1991. у Дрвару, данашњој Босни и Херцеговини.

Од 24 учесника турнира, само су репрезентације Чешке, Румуније, Украјине и Словачке састављене од играча рођених "унутар" граница тих земаља.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар