Слијепи младић разликује више од 720 врста птица

Хуан Пабло Куласо, слеп од рођења, никада није видео птицу, али је у стању да препозна више од 3.000 звукова птица и да разликује више од 720 врста.

Здравље 10.06.2016 | 14:30
Слијепи младић разликује више од 720 врста птица

Да има апсолутни слух 29-годишњи младић из Уругваја схватио је када је био дечак, бацајући каменчиће у реку. Могао је оцу да каже који је тон направио сваки камен када је ударио у воду.

Отац му је касније читао о птицама из енциклопедије која је имала и аудио касету са њиховим певањем.

"Тада сам схватио да могу да запамтим птице по њиховим звуковима", каже је Куласо.

Апсолутни слух је редак таленат који има један од 10.000 људи, каже Куласо, додајући да је Волфганг Амадес Моцарт један од њих.

Када је био тинејџер, један орнитолог му је дао снимач и у том тренутку је, како каже, осетио да је то одувек радио а да није ни знао. Од тада снима и учи из звукова природе.

Недавно се вратио са двомесечног путовања Антартиком, где је снимао звукове на најхладнијем, најдивљијем и најмистериознијем континенту Земље.

"Стално додајем звукове на своју листу. На Антартику сам снимио морске лавове, фоке и топљење санте леда", каже Куласо.

Способност да препозна и сними звукове природе пружила му је могућност да добије посао у снимању документарних звучних записа, а захваљујући препознавању звукова птица добио је прву награду од 45.000 долара у програму Националне географије.

Куласо је више од 10 година у Бразилу студирао биоакустику и природне звукове, а сада живи у родном Монтевидеу.

Шефица одељења за фонологију на Универзитету Уругваја Алисија Муњо каже да апсолутни слух има више везе са мозгом него са ухом.

"Не чују ти људи више, чују исто као и сви други. Ствар је у томе да њихов мозак има огроман капацитет да интерпретира звукове и њихове нијансе, много више него мозак обичних људи", каже Муњо.

Б 92

фото: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар