Могу како хоће, али не могу докле хоће!

"Доста је самопроглашене трансакцијске политичке елите у БиХ која се бавила трансакцијама на релацији јавни фондови, буџет – сопствени џеп", рекао је испред ЦЦИ Адис Араповић, гостујући у емисији ПУЛС БН ТВ.

Република Српска 09.06.2016 | 21:23
Могу како хоће, али не могу докле хоће!

Араповић тврди да ће избори 2018. године изњедрити нову политику, нову власт. Тврдње правда сљедећим ријечима:

“Овај политички естаблишмент који влада уназад десет година је произвео огромну финансијску рупу да више не може сам себе да спаси”, јасан је Араповић.

Неморални политички естаблишмент је спреман да уради све, па и да понизи грађане БиХ само како би остало на власти, додаје он, али, тврди политичари заборављају да могу да раде шта хоће, али не и докле хоће и тога морају бити свјесни сви политички пробисвјети.

“Таквих у овој земљи има много, али их нема довољно много да не могу бити поражени”, каже Араповић за БН ТВ.

Он даље наводи да дубоко вјерује у достојанство народа који ће рећи “крај” неколицини оних који због своје политичке моћи диктирају судбину народа.

“Демократија је најљепши политички изум управо зато што на крају увијек долазе избори на којима сваки појединац може промјенити ток историје. Зато, сањам дан када ће изаћи људи који су љути тренутном ситуацијом са захтјевом да се нешто промјени.”

Араповић наводи да у БиХ има новца, али има и превише лопова и премало оних који их гањају, и премало оних који су довољно храбри да се са њима обрачунају.

“Тај број мора да нарасте на 70% - људи који ће изаћи на изборе и од којих ће макар половина рећи доста и то ће пресудити нову историјску страницу”, изричит је Араповић.

Говорећи о спровођењу Реформске агенде, он наводи да је генерална оцјена да је тек 34 одсто ње проведено.

Констстујући да је у БиХ 2015. године 30 одсто мање страних инвестиција него у 2014. Араповић објашњава да је то резултат несигурног политичког окружења. Тврди нико не жели улагати новац у земљу у којој се преко ноћи могу догодити социјални немири, политичке блокаде и стављање катанца на врата влада, парламента, па и општина.

Извјесно је да је у БиХ већ почела предизборна кампања за предстојеће локалне изборе и такође је извјесно да су на сцени нова страначка запошљавања у свху убирања политичких поена како би одређени политичари остали на власти. Поставља се и питање одговорности и смјењивости политичара.

Араповић објашњава да је проблем у "уском грлу политичког система тј. мањак инструмента ванредних избора".

“Не може се очекивати политичка одговорност ако неког не можете смијенити прије истека његовог мандата. Одговорност можете очекивати од човјека који је свјестан да сваки дан може изгубити посао и то је разлог за труд. Онај ко нема страх да ће остати без посла или нема мотив да буде одговоран сигурно има мотив који лежи у остваривању личне користи, личног профита и што већег замагљивања истине о томе колико знају и колико раде”, каже Араповић.

Рјешење види у промјени изборног закона.

“О томе се више не може ни преговарати, не може се водити дебата - треба ли или не треба. Изборни закон мора подразумјевати инструмент ванредних избора за све и једну директно изабрану позицију. Од чланова Предсједништва БиХ, преко Парламентарне скупштине БиХ, Народних скупштина, до начелника општине. Јер и на локалном нивоу постоје одређени проблеми”, објашњава Адис Араповић за БН ТВ.

Законодавна власт је сама себи сврха, бар се такав утисак стиче, наставља Араповић, истичући да се то не би требало дешавати наредних двадесет година, те да је једини лијек за недостатак политичке одговорности – "постојање ванредних избора".

“Да ми имамо ванредне изборе и да можемо сваких пола године изгласати неки нови сазив парламента извјештаји би било много бољи него што су данас, али за то политичари немају интерес као што немају интерес ни за спровођење одређених захтјева из Реформске агенде”, јасан је Араповић.

Једини интерес политичара је јесте одржавање статуса “кво”, а сваки корак ка ЕУ је мање моћи домаћим политичарима, подвлачи Араповић, наглашавајући да сваки политичар који подржава ЕУ уствари не говори истину, јер сваки корак ка владавини права значи умањивање њихове моћи у институцијама.

БН телевизија

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Штедиша

09.06.2016 20:01

Адис рече са су пропале три банке у РС, Бобар банка, Банка Српске . Која је то трећа. Несмије се имати ни 200 марака у банци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

10.06.2016 08:47

А јеси ли размишљао да малкице претјерује да не кажем лаже !?

Name

РЕ МИЛОЈКО

10.06.2016 10:16

ЛУДИ МИЛОЈКО! БИКАЦ!

Name

цар:

09.06.2016 20:16

ХВАЛА К,,,У' ДА СУ ПОЈЕДИНЦИ ПРОГЛЕДАЛИ!УКОЛИКО ТО НИСУ 'ПОКЕР ИГРИЦЕ,У ГЛОБАЛУ ГА ПОДРЖАВАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

листа

09.06.2016 20:23

Пописна листа са кризицима/крстицима: Србин X, Босњак X, Хрват X, Јевреј X, Ром X, Остали X, Градјанин - нема рубрике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодоровић

09.06.2016 20:28

Један од најплаћенијих људи у БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

09.06.2016 22:50

Овакви као Адис и треба да буду плацени, не она г... од политицара.

Name

Цоол

10.06.2016 07:36

И треба да буде плаћен

Name

некоИЗмасе

09.06.2016 20:31

Управо тако,доста је супљих прица око рата,20 година једни укидају РС а други одцјепљују РС,а народу све горе и горе,наравно осим ове двије групе,које су супљим прицама о укидању и одцјепљењу РС обезбједили себи својој дјеци,унуцима праунуцима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах...

09.06.2016 20:40

Још један Серошов плаћеник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

09.06.2016 20:45

Цовјек објаснио све. За ДВА сата цовјек рекао ВИСЕ него ови на власти задњих 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

09.06.2016 21:56

Тачно тако , слажем се са вама и вашим коментаром !

Name

спреман

09.06.2016 23:04

Овај је био спреман као логистика протеста да потпаљује ватру вечерас. Ал џаба кад сав шљам заједно били то домаћи или страни издајници, мафијаши, криминалци, и остали не подржавају више ни њихови најрођенији

Name

Ако

10.06.2016 04:06

Мајко мила демагога са супер примањима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поглед са стране

10.06.2016 08:52

Која си ти стока.

Name

ре АКО

10.06.2016 10:13

АДИС АРАПОВИЋ ЈЕ ГОСПОДИН. АДИС ЈЕ ШКОЛОВАН ЧОВЈЕК. АДИС ТАКО ФИНО И ТЕЧНО ГОВОРИ ДА ГА СВИ МОГУ РАЗУМЈЕТИ. ДА ЛИ ГОВОРИ СРПСКИ, ХРВАТСКИ, БОШЊАЧКИ ИЛИ МОЖДА НЕКИМ ДРУГИМ ЈЕЗИКОМ НИЈЕ НИКО ПРИМЈЕТИО. СВАКА ЧАСТ АДИСЕ. П Р И Ј Е Д О Р

Name

за ре ако

10.06.2016 19:21

Ако је босњацки његов језик онда није проблем, али ако је босански, онда ми то додје као да су муслимани Босњаци присвојили Босну само за себе. То неце ици док је паметних Срба.

Name

мислим

10.06.2016 04:55

Ово је глупа Босна и тако це остати па нису за бадава прицани вицеви о глупом босанцу сад смо то и практицно показали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.06.2016 08:51

Добро овај лик говори али будалама је џаба објашњавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

10.06.2016 10:29

Добро рећено све,једино изостало да у федерацији нема алтарнативне страке не види се разлика све странке једног лица СДП је другацији а незнају ни они јесул комунисти ил сљеде босњацку идеологију и некад су и националисти нема странке ни једне демократске

ОДГОВОРИТЕ