ЖРС: Проблеми пуно дубљи, идемо у штрајк

Послије најављеног штрајка више репрезентативних синдиката "Жељезница Републике Српске", један од три заостала гранта Владе Републике Српске у висини од 2.083.000 КМ биће исплаћен до краја седмице, сазнају "Независне".

Република Српска 09.06.2016 | 10:10
ЖРС: Проблеми пуно дубљи, идемо у штрајк

Ипак, како кажу синдикалци, тај грант није довољан да се измире заостале плате, регрес из 2011. године, седам накнада за топли оброк и 11 за превоз, те суштински ништа не мијења тренутну ситуацију, тако да ће, највјероватније у понедјељак, жељезничари опет у штрајк.

"Проблем нису само грантови. Има ту много ствари којима се синдикати баве, најављена систематизација, колективни уговори гдје нам се крше основна права и угрожава егзистенција, тако да ћемо највјероватније у штрајк", рекао је Симо Цвјетковић, предсједник Самосталног синдиката машиновођа Жељезница Републике Српске.

Златко Марин, представник другог репрезентативног синдиката у "Жељезницама", био је оштрији, оптуживши Владу за непотизам и страначко запошљавање.

"Управа направи систематизацију, пошаље, а Влада одбије, а зашто - јер су политичари угурали своје људе у фирму и ти људи су, у суштини, вишак. Како они да сада отпусте некога ко је запослен због гласова? Наравно да неће да се упуштају у то, поготово пред изборе", каже Марин.

Као још један од проблема Марин наводи већ споменуте грантове, који би донијели око 6,5 милиона КМ.

"На то све додате чињеницу да о нашим судбинама одлучују људи који немају појма, већ раде по налогу", рекао је он и истакао како га медији генерално одбијају и не желе преносити његове изјаве кад крене дубље о проблемима Жељезница Српске.

Из ресорног министарства кажу како не знају о чему Марин прича, да су апсолутно сви укључени у рјешавање проблема са којима се Жељезнице Српске сусрећу.

"Он има неку своју причу. Ми у Министарству смо имали састанак с управом и синдикатима, посебно се и министар заиста укључио да се проблеми ријеше. Један од задатака управи је било да направи приједлог систематизације, тако да не знам одакле њему тај податак о систематизацији која је наводно одбијена", рекла је Весна Вожни, помоћник у Министарству саобраћаја и веза за ресор жељезница.

Како каже, у Министарству тренутно очекују приједлог од Свјетске банке, то јест како они виде стање у Жељезнице Српске, те да предложе неке потенцијалне потезе.

"Онда бисмо до септембра имали времена да се направи реорганизација, а од септембра до Нове године би била рађена реорганизација, тако да би у 2017. годину Жељезнице Српске требало да уђу са новим системом", говори Вожнијева и додаје да грантови пристижу и буду исплаћени како се пуни буџет.

"У четири и пол године колико сам ја овдје ниједну ставку нисмо остали дужни Жељезницама Српске, па тако нећемо ни ове грантове или нешто друго. Ја заиста улажем велике наде у реструктуризацију 'Жељезница' и вјерујем да ће то бити добро уређено предузеће", казала је она.

Директор: Да има новца, било би исплаћено

Драган Савановић, директор "Жељезница Републике Српске", упитан да прокоментарише најаву штрајка, казао је да нема шта да каже јер је све већ испричао више пута.

"Чињеница је да је плата за април исплаћена. Има дуговања у вези с превозом и топлим оброком, а да има новца - и то би било исплаћено. Овако се књижи и остаје као обавеза за исплату", казао је Савановић. До краја седмице Влада исплаћује грант од 2.083.000 КМ "Жељезницама Републике Српске"

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ПОСАВАЦ

09.06.2016 08:52

Лијпо је несто и процитати,увијек науцимо несто ново.Од сада, када не могнем платити струју и остале резије, то лијепо УКЊИЗИМ.Па некад це се платити, фала Богу, када буде било пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одважан

09.06.2016 13:05

Лопова Савановић Драгана смијенити и ухапсити па на робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста објективни

09.06.2016 21:43

Лопови днс су све покрали,љигава ђубрад.

ОДГОВОРИТЕ