Како богати постају још богатији?

За разлику од већине људи који ће оно мало новца који би могли да уложе - под условом га не потроше на најновију техничку справицу - можда уложити у инвестициони фонд или акције, прави богаташи често инвестирају у некретнине, уметност и компаније. 

Занимљивости 09.06.2016 | 09:49
Како богати постају још богатији?

Начин на који најбогатији користе готовину јесте оно по чему се разликују од других и то им омогућава да сачувају богатство. О неким од тих врста улагања "обични смртници" могу само да сањају.

Када је породица Џошуе Колмана 2004. продала компанију за телекомуникације у Чикагу за 400 милиона долара, нису се залетали, већ су питали стручњаке како да сачувају богатство и омогуће његово увећање.

 Њихов поступак је инспирисао Колмана да 2011. оснује компанију "Моментум Адванцед Планнинг", која повезује људе са стручњацима за порезе, правним и финансијским експертима. Уколико једног дана прода компанију, Џошуа, који данас има 27 година, могао би да добије много новца, баш као у случају прве породичне компаније.

Уколико мислите да је покретање бизниса чудан начин да уложите новац, онда вероватно не спадате у супербогаташе. Људи који располажу богатством од најмање 30 милиона долара инвестирају у акције и обвезнице, али такође увећавају богатство купујући компаније и инвестирајући у неуобичајене хартије од вредности, на пример, фондова за изнајмљивање авиона. Такође поседују уметничка дела и аутомобиле за које се надају да ће им временом порасти вредност.

Инвестиције резервисане за богаташе?

Богаташима су доступне различите врсте инвестиција за које већина људи и не зна да постоје.

Затворени фондови - дугорочне инвестиције код којих се новац обично орочи на најмање пет година - најбогатијима омогућава да остваре велику добит.

- Изнајмљивање авиона је нова област улагања - објашњава Ијан Марш, главни извршни директор за управљање богатством лондонске компаније за управљање богатством "Флеминг Фамилy анд Партнерс", првобитно основане са циљем да сачува богатство Ијана Флеминга, творца Џејмс Бонда.

Његови клијенти сарађују с компанијом "Дориц" која користи новац улагача да купује авионе које изнајмљују велике авио-компаније, као што је "Емиратес Аирлинес" из Дубаија.

Улагачи ће на крају зарадити од фонда када ти авиони буду продати, али у међувремену могу да остваре приход од девет одсто годишње само од изнајмљивања.

Куповина нових компанија

За богате појединце, од којих су се многи обогатили као власници компанија, сасвим је природно да купују уделе у новим предузећима. Колман инвестира у низ других компанија, углавном из области професионалних услуга и технолошког сектора. Уложио је у толико различитих предузећа да и не зна њихов тачан број.

Обично инвестира са групом улагача, а спреман је да уложи више од 1 милиона долара да би добио удео у одређеној компанији.

- Замислите да сте уложили у "Гугл" док је још био у повоју - каже Дејвид Роуз, богати предузетник из Њујорка. Затим додаје:

"Састајете се са оснивачима једном недељно, из прве руке видите шта се догађа и посматрате како компања расте. То може бити веома забавно."

Осим што је забавно, може бити и веома уносно. Иако инвеститори ризикују - 50 одсто младих компанија пропадне - богати улагач обично заради 20-50 пута више него што је први пут уложио на једној или две компаније које се покажу као успешне.

Роуз обично улаже између 50.000 и 100.000 долара и каже да је на некима од ових инвестиција зарадио милионе.

Удовољавање скупоценим страстима

- Улагање у уметност, аутомобиле, сатове, вино, па чак и музичке инструменте веома је распрострањено међу богаташима - објашња Гај Хадсон, извршни директор и шеф сектора за развој пословања у лондонској компанији за управљање богатством "Стонехаге Инвестмент Партнерс".

Осим што се надају да ће њихова вредност порасти, купују их да би уживали док их посматрају или користе.

- Ова врста улагања је последица страсти улагача према одређеном објекту - објашњава Хадсон.

Код улагања из страсти на првом месту је реткост дотичних предмета, који могу да донесу солидну зараду. Истраживања Хадсонове компаније показују да је вредност "улагања из страсти" 2013. године порасла за готово 15 одсто.

Улагање у некретнине

Богаташи често улажу у некретнине, при чему говоримо о седмоцифреним или осмоцифреним износима. Неки удружују средства с другима да би купили комерцијалне некретнине, а неки купују скупе станове у Лондону, Њујорку и другим светским градовима.

Живот у стилу Богатих клинаца с Инстаграма

Многи се надају да ће их касније продати за леп новац, али у међувремену станују у њима када посете неки од тих градова.

- Обично купе два-три стана у различитим градовима широм света - објашњава Пол Патерсон, потпредседник компаније за управљање богатством "РБЦ Wеалтх Манагемент" из Торонта.

Просечни људи највероватније неће моћи да купе стан у цењеној четврти Њујорка, али ће можда моћи да купе некретнину у комшилуку коју ће изнајмљивати или продати када јој цена порасте.

Блиц

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар