Незапослени љекари продају и ципеле

Како би преживели, незапослени доктори у Српској раде све и свашта, па чак и као трговци.

Република Српска 09.06.2016 | 07:39
Незапослени љекари продају и ципеле

У неформалном удружењу незапослених доктора медицине Републике Српске наглашавају да их је већина, ипак, на бироу за запошљавање.

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске тренутно је 167 лекара, од којих неки на посао чекају и по неколико година.

Још најмање тридесетак дипломираних доктора сваштари, јер морају да обезбеде средства за егзистенцију.

Тако једна докторица за живот зарађује продајући обућу, док јој лекарска диплома тренутно служи само за украс.

"Број незапослених доктора се стално повећава, а међу њима има и оних који су студије завршили са врхунским резултатима и изузетно високим просеком", истичу у поменутом удружењу.

Доктори на бироима, а грађане лечи немедицинско особље

Незапослени лекари подсећају да грађани Републике Српске дуго чекају на прегледе, те да доктори не могу да им посвете пуно времена.

"Лекара има, али су на бироима! Њима се не да прилика да лече грађане Српске, док је, с друге стране, наш здравствени сyстем претрпан немедицинским особљем. Ако ова држава не може да нам да посао, нека нам то отворено кажу, па да тражимо запослење у другим државама", поручују из удружења.

Према њиховој рачуници, запослење свих незапослених доктора медицине државу би коштало око четири милиона КМ годишње, што је, како кажу, могуће обезбедити кроз мере рационализације и смањење броја немедицинског кадра у здравству.

У Министартсву здравља и социјалне заштите Републике Српске наглашавају да здравствене установе у Српској примају нове раднике у складу са потребама и могућностима.

"Ресорно министарство никада није одбило да да сагласност за запошљавање медицинског кадра, где год за то постоји могућност и потреба", истичу у овом министарству и додају да је лани у Српској запосен 141 лекар.

У ресорном министарству су нагласили и да је, истовремено, број лекара на бироу 11 пута мањи од броја правника и 23 пута мањи од броја економиста.

Незапослене лекаре недавно је примио потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, који је поручио да ће од премијерке и ресорног министра затражити да буде стављена ван снаге одлука о забрани новог запошљавања у здравственом сектору.

Ерозија здравства

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

У Струковном синдикату доктора медицине Републике Српске кажу да су дошла времена у којима за докторе нема посла, што је раније било незамилсиво.

"Ово је још један показатељ колапса домаћег здравства, што за последицу има да одређен број људи који су завршили медицину неће ниједна здравствена установа. Зато не треба да чуди кад ти млади и образовани људи одлуче да дигну сидро и напусте Српску", каже председник овог синдиката др Миодраг Фемић.

(Блиц)

(Фото: Дејан Божић / РАС Србија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Генерација

09.06.2016 06:05

Шкрбић Ранко је гробар здравства и социјалне заштите и треба ради због тога да одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лике

09.06.2016 06:57

Милион људи лике ово

Name

Јоја с Козаре

09.06.2016 06:08

А шта би рекли за обичног сељака чију судбину кроји држава и временске прогнозе. Ил радничка класа која ника права нема. А да не кажем борци који су живот свој уложили у ову Републику СРБску, о чијуј судбини одлучују лопови и ратни дезертери. Капу скидам сваком доктору што је знањем стекао диплому, а има их и који нису. Нажалост, политиком и нашом судбином највише се баве баш доктори. Нешто онда није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

09.06.2016 06:13

Не брините сад це нова болница у Сарајеву...обецао а ми му вјерујемо...али кад би се за.....бавали... Лазову

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

09.06.2016 06:13

Жалосно је ово, медицинска струка је свугдје тражена, осим код нас. Углавном уче њемачки језик И одлазе. Али морамо знати да већина њих хоће да ради само у БЛ, БН или Трбињу. Чула сам да су двије др из Србије дошле у Брод јер нису имали наших љекара. Такодје ова општина дуго тражи архитекту у стални радни однос, нема никога, а у БЛ их има много на Бироу. Радим нешто за ту општину па тако људи причају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.06.2016 06:27

Баш тако, жива истина

Name

Ре

09.06.2016 07:32

Ја сам цуо да су неки отисли у Зеницу Сарајево а цак петеро медицинара у Тузлу и све у задњих 6 мјесеци. Ако је истина онда је питање ЗАСТО?

Name

Др

09.06.2016 09:07

Људи, ово је тачно. Познајем те људе.

Name

ПРИЈЕДОР

09.06.2016 06:23

ТАКО БОЛЕСТАН НАРОД А ЗА ЉЕКАРЕ НЕМА ПОСЛА, НЕШТО НИЈЕ У РЕДУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

09.06.2016 07:01

МИНИСТРУ БОГДАНИЋУ НЕ ТРЕБАЈУ ЉЕКАРИ У ЈАВНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА. ОН СА СВОЈИМ БУРЉИВИМ ДИРЕКТОРИМА У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА И БОЛНИЦАМА ИСКЉУЧИВО ЗАПОШЉАВАЈУ СТРАНАЧКЕ НЕПИСМЕНЕ УХЉЕБЕ КОЈИ СУ ТАМО НЕКИ "ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏЕРИ" СА СУМЊИВИМ ДИПЛОМАМА. ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА У ЗДРАВСТВУ СРПСКЕ НЕПОТРЕБНО ЗАПОСЛЕНО ПРЕКО 35% НЕМЕДИЦИНСКОГ КАДРА - ТУ СМО СВЈЕТСКИ РЕКОРДЕРИ. А НЕЗАПОСЛЕНИ ДОКТОРИ МЕДИЦИНЕ КОЈИ НЕМАЈУ "ВЕЗУ" ИЛИ ВЕЛИКИ НОВАЦ НЕКА ЗАБОРАВЕ ДА ЋЕ ДОБИТИ ПОСАО У РС - СРАМ ВАС БИЛО, БЕСПЛАТНО СТЕ СТУДИРАЛИ, А САДА ТРАЖИТЕ И ПОСАО, РЕЧЕ ИМ БОГДАНИЋ - ТУРИСТИЧКИ МЕНАЏЕР ИЗ ТЕСЛИЋА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

09.06.2016 08:04

А кад ће се код нас престати са том филозофијом "еј ево ја сам добио овај папир од универзитета којег нема ни на једној битној ранг листи универзитета на свијету, па сад чекам да ми држава да посао у струци јер ја мислим да ми је држава дужна то јер сам пуно учио, и наравно нећу више да учим јер мислим да ако сам дипломирао ту моје учење престаје"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауш

26.04.2021 19:25

Млади човек велика будала.Прилика ствара ЛОПОВА.

ОДГОВОРИТЕ