Анализа, ЕП - представљамо... Група Ф: Роналдов Португал и “аутсајдери”!

На први поглед делује да је група Ф можда и најслабија на Европском првенству, али да ли је баш тако?

Фудбал 10.06.2016 | 10:30
Анализа, ЕП - представљамо... Група Ф: Роналдов Португал и “аутсајдери”!

Португал, Аустрија, Исланд и Мађарска су репрезентације које ће се у Бортоу и Сент Етјену борити за пролаз у наредну фазу, а ми смо анализом групе покушали да вам приближимо ове селекције.

Португал – може ли Роналдо до репрезентативног успеха?

Историјат: Иако је кроз историју увек у свом саставу имао фудбалске мајсторе, Потугал никада није био ни првак Европе, ни првак света. Једном су Португалци били трећи на свету (1966. године), а у досадашњих шест наступа на Европском првенству најбољи резултат остварили су 2004. код куће када су у финалу изгубили од Грчке.

Грци су их два пута победили на турниру и то на првој и последњој утакмици. После тријумфа над Русијом и Шпанијом у четвртфиналу је екипа Луиса Сколарија избацила Енглезе на пенале, да би у полуфиналу били бољи од Холандије са 2:1. Ипак, у финалу нису имали одговор за бункер екипе Отоа Рехагела и поражени су са 1:0.

Славна генерација (састав у финалу): Рикардо, Мигел, Жорж Андраде, Рикардо Карваљо, Нуњо Валенте, Маниш, Коштиња, Кристијано Роналдо, Деко, Фиго, Паулета.

Одличан резултат Португал је направио и у Немачкој 2006. на Светском првенству. У полуфиналу их је зауставила Француска са 1:0, а у борби за треће место боља је била Немачка са 3:1.

Звезде: Све ће се, као и у протеклих десет година, вртети око Кристијана Роналда. Најбољи играч Реал Мадрида има иза себе још једну индивидуално одличну сезону и биће прва звезда у Француској.

Велику помоћ Роналдо би требало да има у Жоау Мутињу, од чије креације ће умногоме зависити резултат екипе, али и продуктивност Роналда. Ту је и Нани који може такође да помогне у нападу, а у одбрани ће сигурност давати Пепе и Бруно Алвес.

Селектор: Искусни 61-годишњи Фернандо Сантош има иза себе богату тренерску каријеру. Водио је сва три највећа португалска клуба, а на клупи репрезентације је од 2014. године. Селекцију је наследио од Паула Бента и успео је да стабилизује игру, али и резултате и оствари пласман на Европско првенство. Био је одбрамбени играч, такав стил игре и гаји, па од Португала не би требало очекивати лепршаве партије, већ игру на резултат.

Икс фактор: Управо је чињеница да никада нису освојили велико такмичење и да их нико не види као главне фаворите у Француској и највећа шанса Португала на овом шампионату. Имају неопходан квалитет, имају звезду која може да их одведе до краја, потребно је још само да се склопе коцкице.

Наша прогноза: Португал би требало да заврши на првом месту у Ф групи и тако избегне теже ривале у неокаут фази. Четвртфинале је за екипу оваквог квалитета минимум, а онда је све отворено. Наша прогноза је да ће Португал изненадити многе и стићи до полуфинала.

Исланд – хероји квалификација

Историјат: Историјат најпријатнијег изненађења квалификација за Европско првенство практично почиње од квалификација за Мундијал 2014. у Бразилу. Тада су Исланђани стигли до баража у којем су испали од Хрватске, али су сада остварили историјски пласман на неко велико такмичење и постали најмања земља која је то урадила.

У групи А су завршили на другом месту иза Чешке, а испред селекција Турске и Холандије.

Славна генерација (састав екипе која је победила Холандију у гостима): Халдорсон, Саварсон, Арнасон, Рагнар Сигурдсон, Скуласон, Бодварсон, Гулфи Сигурдсон, Гунарсон, Бјарнасон, Гудмунсон, Сигторсон.

Звезде: Гулфи Сигурдсон је суперстар исландског фудбала. Веома је талентован, сјајајн је извођач прекида, а већ годинама за живот зарађује играјући Премијер лигу, прво као члан Тотенхема, а сада Свонсија. Одличан је и у репрезентзацији за коју је постигао 12 голова на 36 утакмица. Много ствари у игри Исланда зависи од њега, али ипак главни адут селекције је тимска игра.

Ту је и капитен Арнор Гунарсон који је члан Кардифа и који у репрезентацији представља везу између одбране и креативног дела екипе. Он је практично вођа Исланда и покретач тимског духа који их је и довео у Француску.

Селектор: У овом случају селектори. На клупи Исланда су Ларс Лагербек и Хеимир Халгримсон, а по завршетку ЕП Халгримсон ће самостално водити селекцију. Њих двојица су од 2011. на клупи Исланда и испоставило се да је то био пун погодак федерације. Швеђанин Лагербек има огромно искуство које је стекао пре свега водећи своју репрезентацију на пет великих такмичења у периоду од 1998. до 2009. године. Селекторску каријеру градио је од 1990. године када је постао селектор младе селекције Шведске, а пре доласка на клупу Исланда био је и селектор Нигерије коју је неуспешно водио на Мундијалу у Јужној Африци 2010.

Што се тиче његовог помоћника Халгримсона, који ће по завршетку турнира у Француској самостално водити репрезентацију Исланда, он је тренерски занат 'испекао' водећи женске и мушке екипе Хотур и ИБВ.

Икс фактор: Немају шта да изгубе и сигурно ће побрати симпатије неутралних навијача. Исланд је у последње три године показао да може да се надмеће и са најбољима, а уколико се играчи не уплаше премијерног наступа на великом такмичењу, „Наши момци“ могу да постану и хит у Француској.

Наша прогноза: Исланд може да прође даље из Ф групе и то би био прави подвиг. Наша прогноза је да ће се Исланђани докопати осмине финала на Европском првенству.

Аустрија – немају звезде, али имају тим

Историјат: Тек други пут у својој историји Аустрија ће наступити на Европском првенству после испадања у групној фази 2008. године када су били домаћини. Највеће успехе аустријски фудбал је имао на Светском првенству средином 20. века. На другом Мундијалу 1934. у Италији били су четврти, а 20 година касније су у Швајцарској заузели трећу позицију.

Славна генерација (екипа која је 1954. освојила треће место на СП): Шмид, Ханапи, Баршанд, Оцвирк, Колер, Кернер, Вагнер, Пробст, Колман, Динст, Стојаспал.

Звезде: Давид Алаба је дефинитивно највећа звезда аустријске селекције. Поливалентни фудбалер Бајерна има само 23 године, а већ се развио у фантастичног играча који може да покрива неколико позиција на терену. Иако у Бајерну чешће игра на левом беку, селектор Колер га највише користи у средини где својом визијом и пресингом на противничке играче одрађује велики посао.

Уз то, на левом беку у Аустрији игра један од хероја Лестера Кристијан Фухс који је уједно и капитен репрезентације. У протекле четири године Алаба је проглашаван за играча године у Аустрији, па је јасно колико ће игра целе екипе зависити од његове форме.

Селектор: Марсел Колер је бишви швајцарски фудбалер који је комплетну играчку каријеру провео у Грасхоперсу. Освојио је седам пута швајцарску лигу пре него што је започео тренерски посао и освојио још две титуле – са Грасхоперсом и Сент Галеном. Потом је прешао на следећи ниво, али се у Келну задржао само седам месеци јер није успео да освати екипу у Бундеслиги. 2004. године је са Бохумом у својој првој сезони на клупи стигао из Цвајте у Бундеслигу, а после четирти сезоне је отпуштен због 'досадног и дефназивног стила игре'. Његов избор на место селектора 2011. био је изненађење, али је успео да направи компактну екипу састављену највише од играча који су 2007. играли полуфинале Светског првенства за играче до 20 година.

Икс фактор: Самопоуздање и игра на резултат. То је оно што је Марсел Колер донео овој селекцији и то ће бити њихов највећи адут у Француској. У квалификацијама су одиграли изнад свих очекивања, завршили су са девет победа, једним ремијем и гол-разликом 22-5 у групи са Русијом. Шведском и Црном Гором.

Наша прогноза: С обзиром на састав Ф групе, јасно је да ће се селекције Исланда, Аустрије и Мађарске борити за другу позицију. Ту је и могућност да буду једна од четири најбоље трећепласиране селекције. У сваком случају, Аустрија има шансу за пролаз из групе, али наша прогноза је да је максимум ове селекције осмина финала.

Мађарска – повратак на велику сцену после 30 година

Историјат: Мађари имају озбиљну фудбалску историју, али то је давна историја, пошто ће им наступ на Европском првенству 2016. бити прво учешће на великом такмичењу још од 1986. године и Мундијала у Мексику. Троструки су Олимпијски шампиони у фудбалу, а 1938. и 1954. играли су финале Светског првенства. На Европском првенству највећи успех остварили су 1964. године у Шпанији када су заузели треће место. 50-их година прошлог века су унели револуцију и били су својеврсна претеча такозваног 'тоталног фудбала'.

Славна генерација (Златни тим Мађарске из 50-их година прошлог века): Лантош, Пушкаш, Грошич, Лорант, Бузански, Хидекути, Кочиш, Закариаш, Чибор, Бошик, Будаи.

Ова екипа је у периоду од 1950. до 1956. године остварила скор од 42 победе, седам ремија и само једног пораза који су доживели од Западне Немачке у финалу Мундијала 1954. године у Швајцарској. На том турниру Мађари су у групној фази победили Западну Немачку са 8:3, али су у финалу испустили предност од 2:0, па је тај дуел назван и 'чудо Берна'.

Звезде: Дефинитивно је у центру пажње капитен Балаш Џуџак који је пажњу на себе скренуо током три сезоне играња у ПСВ Ајндховену. Класично је лево крило, такође је и веома ефикасан пошто је на 114 мечева у Ередивизији постигао 44 гола, а био је и најбољи асистент лиге. Потом је прешао у московски Динамо, а протеклу сезону провео је у Бурсаспору у Турској. Има 29 година и довољно искуства и квалитета да буде лидер националног тима. Уз њега се издваја и надолазећа звезда Ласло Клајнхеслер који је члан Вердера. Колико Мађари верују у овог 22-годишњака говори и његов надимак – “Сколс”.

Селектор: Немац Бернд Шторк је на клупи Мађарске. Био је селектор У20 селекције, а први тим је преузео у јулу 2015. године када је Пал Дардаи одлучио да се посвети свом послу у Херти. И навијачи у Србији га добро познају јер је био асистент Јиргену Реберу у Партизану у сезони 2005-06. Већи део досадашње каријере провео је као асистент – био је и у Херти и Борусији Дортмунд. Од 2013. ради у мађарском савезу.

Икс фактор: Као и Исланду и Мађарској ће највећа предност у Француској бити растерећеност. Уз то, на клупи ће имати Андреаса Мелера који је асистент селектору Шторку и који зна како се играју велика такмичења.

Наша прогноза: Мађари играју на великом такмичењу први пут од 1986. године и, иако имају добру шансу за пролаз, наша прогноза је да ће даље из Ф групе проћи Португал, Аустрија и/или Исланд.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар