Анализа, ЕП - представљамо... Група Д: Неки нови фаворити и најбољи свих времена!

Пре неколико година ситуација у групи Д била би драстично другачија, али се сада издвајају само две селекције као фаворити.

Фудбал 10.06.2016 | 09:30
Анализа, ЕП - представљамо... Група Д: Неки нови фаворити и најбољи свих времена!

Селекција Шпаније, која је последњих година у благом паду, већ је виђена у наредној фази такмичења, а очекује се да јој се прикључе све јачи Хрвати.

Међутим, и преостале две екипе тражиће начин да прескоче прву фазу.

Шпанија – 'Црвена фурија' поново осваја Европу

Историјат: Земља која прекрива највећи део Пиринејског полуострва одувек је била луда за фудбалом, али им је после европске титуле давне 1964. године, увек мало фалило да направе добар резултат на великим такмичењима. Округло 20 година касније изгубили су у финалу Европског првенства у Француској од домаћина, а ситуација се драстичновпроменила почетком новог миленијума.

Шпански клубови започели су доминацију на 'Старом континенту', добра основа омогућила је и јачање националног тима, што је резултирало двема узастопним европским крунама и првом светском титулом у историји, за незапамћену доминацију и звање вероватно најбоље репрезентативне генерације у историји.

Звезде: Да је могуће, у овај сегмент текста ишло би око 80% састава репрезентације. Није, па ћемо само набројати најзвучнија имена која ће се појавити у Француској – Икер Касиљас, Давид Де Хеа, Серхио Рамос, Ђерар Пике, Серђо Бускетс, Андрес Инијеста, Сеск Фабрегас... Из 'Шпанске армаде' изостала су имена попут Фернанда Тореса, Хуана Мате, Дијега Косте, Сантија Касорле и многих других.

Селектор: Висенте дел Боске није од оних који улазе у избор за најбољег тренера свих времена, предност обично имају неки „комерцијалнији“, али сигурно је да то заслужује. 65-годишњи стручњак из Саламанке освојио је све што се може освојити на клупском и међународном нивоу, створио Шпанију каква јесте и ако би требало изабрати једног човека поред Луиса Арагонеса који је најзаслужнији за све оно што смо гледали на неколико претходних великих такмичења, то је свакако Дел Боске.

Икс фактор: У екипи са оволико квалитетних играча тешко је пронаћи неког ко би могао да изненади, али у новом саставу 'Фурије' има неколико потенцијалних кандидата. Ту су пре свих Коке који је носилац игре у Чоловом Атлетику, посебно у Лиги шампиона, док Ариц Адуриц потврђује правило да су нападачи као вино и да најбоље партије пружају када пребаце тридесету.

Наша прогноза: Шпанци су после историјских успеха крајем прошле и почетком ове деценије у благом паду због смене генерација, али на сваки турнир долазе као једни од фаворита. Наша прогноза је да могу до полуфинала, а онда је све могуће.

Турска – Турци воле изреку "најбоља трећепласирана екипа"

Историјат: Златна ера турског репрезентативног фудбала трајала је од 2002. до 2008. године. Тада су остварени највећи успеси – бронзана медаља на Светском првенству у Јапану и Јужној Кореји, исто одличје на Купу конфедерација годину дана касније, као и полуфинале Европског првенство у Аустрији и Швајцарској.

На следеће нису успели да се квалификују, али су у претходном циклусу обрадовали навијаче јер су завршили као најбоља трећепласирана селекција, захваљујући поготку Селчука Инана у 89. минуту за минимални тријумф над Исландом.

Звезде: Највеће име у саставу 'Сивих вукова' свакако је везиста Барселоне Арда Туран, али се много очекује и од Хакана Чалханолуа, Нурија Шахина и споменутог Инана.

Селектор: Фатих Терим је култна личност у Турској – предводио их је до полуфинала 2008. и због тога га не воле само навијачи Галатасараја чији је играч и тренер био, већ и осталих клубова.

Икс фактор: Турци су познати као велики фанатици, врло често претерују у жељи да се надмећу са противничким играчима или навијачима, али у оваквом формату такмичења то би могло да буде од користи. Уз мало среће и велико заједништво у екипи тражиће начин да остваре позитиван резултат.

Наша прогноза: Бориће се за пролазак у наредну фазу, али је реалније да буду трећи или четврти у групи. Ипак, и у том случају имају шансу да прођу, ако буду један од четири најбоља трећепласирана тима.

Чешка република – Петр Чех и не баш познати другови

Историјат: Некада део велике Чехословачке, у последњих 20 и кусур година самостална држава која до сада никада није успела да се квалификује на Светско првенство. Највећи успех Чеси су остварили 1996. године када су у финалу поражени од Немачке златним голом Оливера Бирофа Од тада им је најбољи резултат бронза са првенства у Португалу 2004. године.

Звезде: Није добро када вам је најзвучније име голман, али у овом тиму таква ситуација влада у последњој деценији. Без дилеме највећа звезда је чувар мреже Арсенала који ће са траком на руци предводити тим Павела Врбе.

Селектор: Врба је две године био асистент у репрезентацији Словачке, а после тог ангажмана добио је позив Викторије из Плзења. За четири сезоне два пута је био национални шампион, уз по један Куп и Суперкуп, због чега је Фудбалски савез Чешке покренуо откупну клаузулу и пре него што му је уговор истекао.

Икс фактор: Недостатак праве звезде око које се врти игра тима некада може да представља проблем, али у овом случају би то могло да буде предност.

Наша прогноза: Чеси су веома борбени, само што ће им сада бити потребно много више од тога како би прошли групу.

Хрватска – 'Ватрени' имају све, само да докажу

Историјат: Године 1996. Хрвати су се са Европског првенства у Енглеској вратили као седмопласирани, пошто су претходно испали у четвртфиналу. Само две године касније са Мундијала у Француској освојили су бронзу, што је највећи успех неке од репрезентација бивше Југославије у скоријој историји.

Роберт Просинечки, Давор Шукер и Звонимир Бобан доминирали су на турниру и остварили нешто што нико касније није поновио. ‘Ватрени’ су само 2008. стигли међу најбољих осам на Европском првенству и заузели пету позицију.

Звезде: Није необично да једна генерација репрезентације Хрватске има много сјајних играча, али се тренутно два имена добрано издвајају. Лука Модрић и Иван Ракитић спадају међу 10 најбољих везњака на свету, о њима не треба трошити превише речи и када би се гледао само овај део тима, они би били у Топ3 на свету.

Селектор: Хрвати су имали одличну позицију до самог финиша квалификација, али је неколико лоших резултата довело пласман на ЕУРО у питање. Цех је платио селектор Нико Ковач, уместо којег је дошао Анте Чачић. Човек који је пре селекције водио скоро 20 клубова у каријери размрдао је екипу, уследиле су победе над Бугарском и Малтом, и континентално такмичење је обезбеђено.

Икс фактор: Готово читава прва постава имала је фантастичну сезону – поред Ракитића и Модрића у Шпанији су заблистали Иван Халиловић (Спортинг Хихон) и Дује Чоп (Малага). Даријо Срна (Шахтјор) и Домагој Вида (Динамо Кијев), стандардно су добри били у Украјини, док су Шиме Врсаљко, Иван Перишић, Милан Бадељ, Марцело Брозовић, Никола Калинић и Марио Манџукић привукли пажњу на себе на Апенинском полуосртву. Сви у Француску стижу у сјајном расположењу и одличној форми.

Наша прогноза: Требало би да прођу групу, а није нереално ни да стигну до полуфинала.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар