Анализа, ЕП - представљамо... Група Ц – Шампиони, рекордери, Левандовски и остали!

У групи Ц би једна ствар требало да буде сигурна, ко ће бити први, можда и то које ће две селекције сигурно у осмину финала.

Фудбал 10.06.2016 | 09:00
Анализа, ЕП - представљамо... Група Ц – Шампиони, рекордери, Левандовски и остали!

Актуелни првак света и рекордер по броју европских титула Немачка не би требало да буде угрожена од Пољске, Украјине и Северне Ирске.

Највећи адут Пољака је наравно први стрелац Бундеслиге Роберт Левандовски, док ће друге две селекције покушати "бункерима" да направе сензацију.

Немачка – да ли су достигли зенит?

Историја Већ сви знамо да је "фудбал игра коју играју 22 играча и увек победе Немци". На Европским првенствима није било дословно тако, али су 'Панцери' рекордери са три титуле, две као Западна Немачка и једном од уједињења.

Прво злато освојили су 1972. на свом првом појављивању на финалном турниру ЕП, пошто се тада после квалификација играло полуфинале. Шампионска генерација предвођена Францом Бекенбауером и Гердом Милером прво је савладала Белгијанце 2:1, а у финалу је лако пао Совјетски савез 3:0. Тај тријумф је био припрема за Светско злато две године касније.

Наредни тријумф дошао је 1980. године, дебитовао је 19-годишњи Матеус, а Немци су опет морали преко Белгије. Хорст Хрубек је у дресу Немачке постигао шест голова, а од тога два у финалу. Победоносни за коначних 2:1 дошао је у 88. минуту.

Једина европска титула уједињене Немачке стигла је 1996. године, а тешко да за 'Маншафт' има бољег места за освајање трофеја од Енглеске. У нападу су били Клинсман и Бироф, а није могло бити тежег пута до пехара. Енглези су пали после пенала у полуфиналу, промашио је Герет Саутгејт. Финале је отишло у продужетке, а Бироф који до тада на пет мечева није постигао гол био је прецизан када је било најпотребније. Изједначио у 75. минуту, да би у 95. дао златни гол и оставио Чехе без злата.

Звезде Томас Милер је у Бајерну одиграо сјајно ове сезоне, иако га је Пеп Гвардиола повремено остављао на клупи. Немци делују прилично танко у нападу тако да би његова ефикасност могла бити најбитнија за 'Панцере'.

Вероватно ниједан фудбалер на свету нема такав осећај за простор као Милер, а уз то уме сјајно и да асистира, те може да игра на свим офанзивним позицијама у тиму. Познато је и да просто обожава велику сцену, најбоље партије пружа на великим такмичењима. Иако многи добијају више простора у медијима од њега Томас Милер је кључни и најквалитетнији фудбалер овог тима.

Селектор Немачку већ 16 година воде некадашњи репрезентативци и тај рецепт даје резултате. Јоаким Лев је на месту селектора од 2006 године. Иако су Немци једни од фаворита на сваком такмичењу на ком се појаве то што у последњих десет година нису никада испали пре полуфинала је за дивљење.

Лев је преузео 'Панцере' пред СП на домаћем терену, а на Мундијалима има две бронзе и злато из Бразила 2014. године где је на спектакуларан начин побеђен домаћин у полуфиналу. На Европским првенствима је једном успео да остане без медаље – после сребра 2008. четири године касније испао је у полуфиналу.

Икс фактор Није уобичајено назвати капитена неког тима икс фактором, поготово ако има 114. наступа за репрезентацију, али то је овде случај. Бастијан Швајнштајгер се враћа после тешке повреде због које је ван терена од 23. марта.

Швајни је центар овог тима и ако успе да се врати у доброј форми тешко да ће Немци остати без високог пласмана. Његови играчки квалитети су овде чак у другом плану, он је потребан као лидер на терену и свлачионици, као ауторитет, као човек са траком око руке.

Наша прогноза Не изгледају 'Панцери' снажно као раније, мучили су се повремено у квалификацијама и једва су освојили прво место у својој групи испред Пољске и Ирске. Тим је изузетно јак, а познати немачки менталитет ће прорадити на великом такмичењу. После малог засићења по освајању СП у Бразилу опет је време да Немачка буде моћна. 'Маншафт' иде минимум до полуфинала и једни су од фаворита за освајање пехара.

Пољска – све зависи од Левандовског?

Историја Два пута су Пољаци били трећи на свету, али су тек 2008. године први пут заиграли на Европском првенству. У Аустрији су разочарали, постигли су само један гол и узели само бод против домаћина, а четири године касније уследило је још веће разочарање.

На домаћем терену се очекивало много, а тим је завршио као последњи у групи са Чешком, Русијом и Грчком са два освојена бода, два ремија и два гола.

Звезде Иако су ту добро позната имена попут Јакуба Блашчиковског и Лукаша Пишчека зна се ко је главни у овом тиму – Роберт Левандовски. Нападач Бајерна је био убедљиво најефикаснији играч квалификација са 13 голова, што се само надовезало на невероватну сезону пољског нападача.

Постигао је један гол на прошлом ЕП, а сада се од њега очекује много више. Тражи се неколико голова који би Пољаке гурнули ка високом пласману. Осим тога одбране ће бити фокусиране на Левандовског, што би неки други играчи морали да искористе.

Селектор Као и сви селектори у групи Ц и Адам Навалка је био професионални фудбалер и играо је за репрезентацију. Између 1977. и 1980. године одиграо је 34 меча за национални тим, а на садашњем послу ради већ три године.

Ван домовине се није бавио тренерским послом, а у Пољској је тренирао седам клубова. Са њим на клупи Пољаци играју офанзиван фудбал, једна су од ретких репрезентација која ће играти са два класична нападача. У квалификацијама је то упалило, остаје да се види да ли ће и на великој сцени Навалкин фудбал имати функционисати.

Икс фактор Голмани Лукаш Фабијански и Артур Боруц су имали одличне сезоне и они би уз Камила Гилка, штопера кога тражи "пола Европе", могли да унесу потребан мир у тим. Помагаће им и задњи везни Грегор Кришовијак који долази пун самопоуздања после великих успеха у Лиги Европе са Севиљом.

Као неко ко би највише могао да искочи намеће се нападач Аркадиуш Милик из Ајакса. Овај 24-годишњак игра сјајно у репрезентацији, на 24 меча постигао је 10 голова, а ове сезоне је и у Холандији играо одлично. Иако висок 189 центиметара одлично се сналази са лоптом и има неопходну брзину, тако да би екипе које му оставе превише простора чувајући Левадовског могле да зажале.

Наша прогноза Пољаци свакако пролазе групу, они су много више од тима са једном звездом. У свим линијама имају неколико квалитетних фудбалера и евентуални пад форме Левандовског не би угрозио пролазак у осмину финала. Ту ће такође бити фаворити, али тешко да могу даље од четвртфинала.

Украјина – Шахтјор + Динамо

Историја Од осамостаљења ово је први пут да се Украјина квалификовала на Европско првенство. Генерација Реброва и Шевченка никако није успевала да оде на велико такмичење, а 2012. године су као домаћини испали у групној фази.

Мора се рећи и да група није била нимало лака – играли су са Француском, Енглеском и Шведском. Имају једну победу и то над Шведском 2:1. Једина два гола у историји Украјине на ЕП постигао је тада 36-годишњи Андреј Шевченко, који је сада у стручном штабу националног тима.

Звезде Репрезентативци углавном играју у украјинским клубовима, а један од шесторице печалбара је и Јевген Конопљанка. За крилног везисту се интересовало пола Европе, а он је на крају завршио у Севиљи. Није баш имао сезону каква се очекивала, али ће на овом првенству бити једна од ударних игли тима.

Други јако битан шраф у тиму је Андриј Јармоленко, офанзивни фудбалер Динама из Кијева. Овај 26-годишњак је на излазним вратима највећег украјинског клуба, а до сада је највише био повезиван са Ливерпулом. Од њега се поред голова очекује и креација у нападу. Добрим играма у Француској би себи омогућио бољи трансфер на лето.

Селектор Микајло Фоменко је петнаести селектор тима који се такмичи од 1992. године, тако да је то што је преживео четири лета на клупи велики успех. Искуства му сигурно не недостаје, има 67 година и тренирао је тимове од Русије па све до Гвинеје и Ирака.

Успео је 2005. године да постане и потпредседник малог украјинског клуба Спартака из Сумија. Он је и играчка легенда, пошто је скупио преко 200 наступа за Динамо из Кијева, а са репрезентацијом Совјетског савеза био је вицешампион Европе давне 1972. године.

Икс фактор Неколико фудбалера већ годинама играју за Украјину, а то су играчи којима је главни задатак одбрана. Руслан Ротан је и даље стандардан у тиму са 34 године, а ветерани су и дефанзивци Шевчук и Федецки. Њихово искуство би могло да буде пресудно, мораће старија гарда да помогне звездама у успону не би ли Украјинци направили искорак у односу на 2012. годину.

Наша прогнноза Тешко да у дуелима са Пољском и Немачком Украјинци имају шта да траже, тако да ће се борити за пролаз даље освајањем трећег места. Уколико им то пође за руком у осмини финала ће играти са неким победником групе, тако да је управо пласман међу 16 крајњи домет овог тима.

Северна Ирска – имају право да сањају

Историја Северна Ирска је један од дебитаната на првенству, а од великих такмичења су осамдесетих успели да се пласирају на два Светска првенства. Џорџ Бест није био довољан Северној Ирској да дође у европску елиту, а у квалификацијама за Еуро 2008. године им није помогло ни то што су имали најбољег стрелца Давида Хилија са 13 голова.

Ова генерација је успела да се пласира на ЕП играјући класичан "острвски" фудбал, са много дугих лопти, нападачем високим 193 центиметра и штоперима који после прекида дају голове. Само учешће у Француској је један од највећих фудбалских успеха у историји Северне Ирске.

Звезде Свакако најзвучније име тима је 31-годишњи капитен Стивен Дејвис. Везиста Саутемптона је покретач свих напада тима и креатор игре. Изводи и многе прекиде после којих тим редовно прети противницима.

Осим њега ту је и робусни нападач Кајл Лаферти. У клубовима не успева да пронађе праву форму још од 2014. године и дана у Палерму, али у репрезентацији блиста. Осим голова главом успевао је у квалификацијама да буде и најбржи у контрама, те да асистира, а убацивање у празан простор му је била специјалност.

Селектор Мајкл О'Нил је један од најмлађих селектора на овом првенству са 46. година. Тренерским послом је почео да се бави већ у 37. години када је сео на клупу шкотског Брешина. Ми га најбоље памтимо из двомеча Шамрока и Партизана у квалификацијама за Лигу Европе 2011 године. О'Нил је управо после одличних резултата у Шамроку те сезоне сео на клупу репрезентације.

Као што је већ и поменуто воли типичан "острвски " фудбал, алли уз то се од њега може очекивати и аутобус паркиран пред голом и игра на контре, те пуно контакта и бескомпромисни дуели. Нико не воли да игра против О'Нилових екипа.

Икс фактор Нису Северни Ирци у позицији никоме да прете, нити да некога у групи Ц нападну, тако да ће морати да поведу рачуна о дефанзиви. Ту су играчи који су одавно загазили у четврту деценију попут голмана Роја Керола (38 година), Криса Берда (34 године), Ерона Хјуза (36 година) и Герета Меколија (36 година) који је са три гола у квалификацијама био други стрелац тима.

Иако у зрелим играчким годинама Крег Кечкарт и Џони Еванс су доста млађи од поменуте четворице и они ће се наћи у задњој линији са ветеранима. Од тога колико одбрана буде чврста умногоме ће зависити резултат 'Зелено-белих'.

Наша прогноза Да су имали мало више среће са жребом можда би могли да се надају да уз неко изненађење прођу даље, овако ће такмичење завршити у групи, што не умањује њихов историјски успех. Брзо ће се вратити кући, али је сасвим могуће да њихов "бункер" издржи против некога и тако направи проблем једној од три екипе из групе.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар