Иза рушења 'Савамале' стоји београдска власт?

Иза случаја "Савамала" стоје највиши органи градске власти у Београду и они ће сносити одговорност, рекао је мандатар Александар Вучић у Скупштини Србије.

Србија 08.06.2016 | 17:25
Иза рушења 'Савамале' стоји београдска власт?

Вучић није именовао никога, навео је да ће ти људи сносити пуну одговорност, али и додао да је "сигуран да њихова намера није била лоша или криминална".

На питање да ли градоначелник Синиша Мали више нема његово поверење, Вучић је одговорио да је он за њега као "обичног грађанина" један од најбољих градоначелника у историји града.

"Не улазим у детаље, али мислим да је њихов мотив био најчистији, да су хтели да обезбеде најчистији простор, чистећи нешто од криминалаца, који су то злоупотребили за сопствену зараду. Сигран сам да нису знали какви ће детаљи да буду", рекао је Вучић.

Како је навео, за оно што се догодило у Савамали ипак мисли да је "катастрофално и лоше" и због тога ће бити политичких последица, али ће о евентуалним кривично-правним или прекршајним последицама говорити надлежни органи. 

"Нећу говорити о именима. Нисам ни тужилаштво ни полиција, они ће говорити о детаљима. Не знам када, за три или за десет дана, али потребно је да се саопшти истина народу. Нисам овде дошао да објашњавам ништа о онима који мене мрзе и који су против модернизације Србије и Београда, већ обичним људима, који су били забринути због онога што се дешавало под окриљем ноћи", рекао је Вучић.

Лидер СНС је поновио да је "лаж да су тамо везивани људи" и рекао да о случају говори "много већа организација" и "њени медијски сатрапи".

На питање Б92 одакле му информације о случају "Савамала", Вучић је рекао да су стигле из полицијске истраге, али да ће тужилаштво одлучивати о томе да ли има елемената кривичног дела.

"Ја сам председник владе, ког кривичног дела има и да ли има није мој посао да кажем. Политичке одговорности има, ја сам део преузео на себе“, навео је Вучић.

У извештају заштитника грађана о овом случају се указује и на непоступање полиције, а Вучић је рекао да се тиме баве други органи, а не Тужилаштво.

"За полицију ништа не знам. Сигурно није учествовала у извршењу дела, а да ли је било пропуста, то је питање за друге надлежне органе. Ако се то установи, сви ће сносити одговорност", рекао је Вучићш.

Вучић је неколико пута рекао и да оне које занима случај "Савамала" никада неће да интересује ко је маскиран хапсио Слободана Милошевића, линчовао Милановића или убијао по Београду под фантомкама.

Лидер напредњака је и конференцију у Скупштини Србије отворио економским темама, за које је рекао да су најважније, али и да не занимају никога. Вучић је навео и да зна да су се новинари окупили због теме о којој говори "успут", а то је случај "Савамала".

Тридесетак минута пре почетка најављене конференције, "Вечерње новости" су на свом сајту објавиле сазнање да су "одговорни за рушење објеката у Савамали пронађени и идентификовани".

Подсећамо, мандатар за формирање нове владе Александар Вучић 29. маја је изјавио да ће надлежне службе "за десетак дана" саопштити ко је рушио у Савамали и по чијем налогу. Осим тога, тада је изјавио и да је у рушењу учествовало између девет и 11 маскираних особа, а не 30, како је раније речено.

Само неколико сати пре него што су "Новости" објавиле информацију о Савамали, на упит агенције Бета Више јавно тужилаштво истакло је да нема нове информације о случају "Савамала".

Осим тога, градски менаџер Горан Весић рекао је да је истрага у току и "апеловао на стрпљење".

У Београду су до сада организована три протеста због овог случаја, два у организацији иницијативе "Не да(ви)мо Београд" и један који су организовале опозиционе странке. На протестима се окупило више хиљада грађана, а затражено је да се открије ко су били рушитељи у изборној ноћи, као и да званичници градске власти и шефови полиције поднесу оставке.

Нови протест најављен је за суботу 11. јун.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар